Terhesség hétről-hétre: 27. hét

terhesség, magzat, fejlődés, terhesség, fejlÅ‘dés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Üdvözöljük a harmadik trimeszterben. Ebben az időben valóban elkezd gyarapodni a súlya, és ez körülbelül a 36. hétig így lesz. Bár egyes kultúrákban ez másképpen látják, a terhesség alatti súlygyarapodás nem zsír, nem is egészségtelen, hanem inkább nagyon is szükséges az egészséges terhesség és baba számára.

A pluszsúly több helyen oszlik el. A terhesség elején valószínűleg észrevette, hogy a mellei megnőttek. A terhesség előtt az átlagos emlő súlya kb. 200 gramm, és terhesség alatt ez akár 800 is lehet. A súly egy része a testnedveket szaporítja (magzatvíz, a vér mennyisége). Ne feledje, hogy vérének térfogata a terhesség alatt 30-50 százalékkal is megnőhet. És ne feledkezzünk meg a babáról és a méhlepényről se! Ha mindehhez még hozzávesszük azt a néhány kiló anyai zsírtartalékot, akkor az átlagos súlygyarapodás 11-13 kg.

Az egészséges étkezés fontosabb, mint az, hány kilót híztunk. Vannak, akik többet – mert a terhesség kezdetén soványak voltak, vagy például az ikerterhességnél –, vannak, akik kevesebbet. A terhesség nem a fogyókúra időszaka. Még ha túlsúlyos lenne is, a fogyás árt a babának, mert az anya zsírtartalékainak elégetése során bizonyos, a kicsire káros toxinok szabadulhatnak fel.

Baba:

A kicsi bőre meglehetős ráncos, hiszen vízben lebeg. Ez a születés után néhány héttel múlik majd el, ha a baba kitölti a bőrét. Kinézni már majdnem pontosan úgy néz ki, mint majd a születésekor fog.

Már 900 gramm a súlya.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:21:25


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...


Tíz napon belül kétszer esett teherbe egy ausztrál nő

Tíz nap különbséggel fogant ikreknek adott életet egy ausztrál nő, akinek korábban azt mondták a szakemberek, hogy talán sohasem fog teherbe esni.


Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


Két éven belül három ikerpárt hozott a világra egy kansasi nő

Két éven belül már a harmadik ikerpárt hozta a világra egy 20 éves kansasi nő, ami nőgyógyászok szerint nagyon ritka jelenség.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^