Terhesség hétről-hétre: 22. hét

terhesség, magzat, fejlődés, terhesség, fejlÅ‘dés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

A kismama a második trimeszterben még mindig elég jól érzi magát, és meglehetősen aktív. Ha fájdalmai vannak, vagy úgy érzi, elnehezült, íme néhány segítő javaslat:

A nemi életről általában nem sokat beszélnek a várandós párok, pedig ez sokat változhat a terhesség folyamán. Az első trimeszterben a kismamának általában hányingere van, a melle érzékeny, vagy csak épp nagyon fáradtnak érzi magát. Ilyenkor helyes a behatolás nélküli szeretkezés módozatait gyakorolni.

A második trimeszterben általában fokozódik a libidó. Vannak kismamák, akik először élnek át orgazmust vagy akár többszörös orgazmust is, mert megnő a vagina és a csikló vérellátása. Most nem kell gondolni a teherbeesésre, így elképzelhető, hogy ez az első olyan időszak, amikor sem azért nem kell aggódni, nehogy teherbe essen a kismama, és azért sem, hogy sikerüljön a terhesség.

Az aktus során nem tehetnek kárt a babában, bár ez gyakori félelem forrása. A kicsit jól védi a magzatburok, és semmit sem tud a szülei tevékenységéről. Hacsak orvosa nem ajánlotta kifejezetten a nemi élettől való tartózkodást, ez igen egészséges terhesség alatt is.

Ahogy a kismama a harmadik trimeszter felé halad, fontos lesz a kreativitás. Biztos sorra kerülnek új pozitúrák, és tanulmányok kimutatták, hogy igen kevés kivételtől eltekintve egészen a szülésig nyugodtan lehet nemi életet élni. Az orvos biztosan megmondja majd, ha nem javasolja.

Baba:

A kicsi egyre nagyobb lesz, és készül a méhen kívüli életre. Már kialakult a szemöldöke!

Súlya 425 gramm, hossza 27,5 cm.

Ikertippek:

Ha szoptatni akarja ikreit, ez természetesen lehetséges. Szervezete éppen annyi tejet fog termelni, amennyire szükség van, akár szoptat, akár fej.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:20:39


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...


Tíz napon belül kétszer esett teherbe egy ausztrál nő

Tíz nap különbséggel fogant ikreknek adott életet egy ausztrál nő, akinek korábban azt mondták a szakemberek, hogy talán sohasem fog teherbe esni.


Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


Két éven belül három ikerpárt hozott a világra egy kansasi nő

Két éven belül már a harmadik ikerpárt hozta a világra egy 20 éves kansasi nő, ami nőgyógyászok szerint nagyon ritka jelenség.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^