Terhesség hétről-hétre: 15. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Megnő a szív teljesítménye, hogy el tudja látni a babát oxigénnel. A megnagyobbodott szív mintegy 20 százalékkal több vért pumpál, és ez még emelkedni fog, a terhesség végén akár 30-50 százalék is lehet.

Ha a ruhái szűknek bizonyulnak, ne préselje bele magát a régi darabokba. Vásároljon vagy kérjen kölcsön kismamaruhát, hordja a partnere ruhadarabjait, vagy engedje le a nadrág cipzárját.

Ez az az időpont, amikor a velőcsőzáródási rendellenesség kiszűrésére elvégezhető az ún. AFP-teszt (alfa-fötoprotein). Ilyenkor a legpontosabb a mérés, ám gyakori az álpozitív eredmény.

Baba:

A babák már szopják az ujjukat! A bőr igen vékony, világosan láthatók alatta az erek.

A baba súlya körülbelül 70 gramm. Alakul a koponyán a haj mintázata, a szív pedig naponta mintegy 28 liter vért pumpál, ez a terhesség végére megemelkedik.

Ikertippek:

Ha magas az AFP-teszt értéke, az is utalhat több babára. Ha már tudja, hogy többen vannak, ügyeljen arra, hogy a teszthez a megfelelő skálát használják.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:19:21


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...


Tíz napon belül kétszer esett teherbe egy ausztrál nő

Tíz nap különbséggel fogant ikreknek adott életet egy ausztrál nő, akinek korábban azt mondták a szakemberek, hogy talán sohasem fog teherbe esni.


Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


Két éven belül három ikerpárt hozott a világra egy kansasi nő

Két éven belül már a harmadik ikerpárt hozta a világra egy 20 éves kansasi nő, ami nőgyógyászok szerint nagyon ritka jelenség.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^