Terhesség hétről-hétre: 11. hét

terhesség, magzat, fejlődés, terhesség, fejlÅ‘dés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

A legtöbb nőnek gondot okoz a terhesség alatt a súlygyarapodás. A terhességnek ebben a szakaszában a legtöbb nő alig hízik valamit. Az első trimeszterben havonta fél-egy kiló az általános. Vannak, akik egyenesen fogynak, és jobban érzik magukat, különösen akkor, ha előzőleg betegek voltak. Van, aki semmit sem hízik, míg mások akár 5 kilót is. A kulcs az egészséges étrend.

A súlyra való összpontosításnál fontosabb odafigyelni a táplálkozásra. A néphittel ellentétben a kismama nem kettő helyett eszik, de minden falat számít. A terhesség alatt mindössze napi 300-500 többletkalóriára van szükség. Kerülje a gyorséttermek kínálatát, és fogyasszon sokféle gyümölcsöt, zöldséget és fehérjét. A fehérjének még a terhesség alatt sem kell feltétlenül húsból származnia. Számtalan sikeres vegetáriánus terhesség is van.

Baba:

Ha látott már ilyen korú magzatokról felvételeket, tudni fogja, hogy a fej a test méretének körülbelül a fele. Ez majd, ahogy a baba nő, változni fog. Ezek a héten alakul ki a szivárványhártya, és megjelennek a kézen a körmök. A baba súlya körülbelül 7 gramm.

Papa:

Elkísérte már a kismamát a terhesrendelésre? Ha nem, a következőre mindenképpen menjen el, meghallgathatja a baba szívverését. A terhesrendelésen való részvétel kiváló módja annak, hogy bekapcsolódjék a terhesség folyamatába. Ha nem alkalmas hétköznap vagy nap közben, kérje meg az orvost, hogy fogadja önöket este vagy szombaton.

Ikertippek:

Keressen egy helyi ikerklubot, ahol érzelmileg segíthetnek a terhesség alatt, és felvilágosítással is szolgálhatnak. Még ha van is már gyereke, az ikerterhesség teljesen más. Vannak olyan klubok, ahol babaholmi-vásárt is rendeznek.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:18:50


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...


Tíz napon belül kétszer esett teherbe egy ausztrál nő

Tíz nap különbséggel fogant ikreknek adott életet egy ausztrál nő, akinek korábban azt mondták a szakemberek, hogy talán sohasem fog teherbe esni.


Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


Két éven belül három ikerpárt hozott a világra egy kansasi nő

Két éven belül már a harmadik ikerpárt hozta a világra egy 20 éves kansasi nő, ami nőgyógyászok szerint nagyon ritka jelenség.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^