Terhesség hétről-hétre: 10. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Még mindig fáradékony lehet és émelyeghet, de tartson ki még néhány hétig!

A hasa kicsit nagyobb, de ezt inkább a belek kitágulása okozza, nem a méh növekedése. Lassan eltűnik viszont a dereka. Ne feledje most megmérni a derekát és a haskörfogatát. Vicces lesz később összehasonlítani az adatokat.

Baba:

A baba most már belépett a magzati szakaszba. Átlagos mérete megközelítőleg 27-35 mm, súlya 4 gramm. Kialakultak az apró lábujjak, a szem jórészt nyitva van, de kezdenek összenőni a szemhéjak, és ez a 25-27. hétig így is marad. Differenciálódnak a külső nemi szervek. Teljesen kész a külső fül, valamint a felső ajak is. A hét legnagyobb eseménye, hogy eltűnt a farok! A tízhetes baba szíve körülbelül 160-at ver percenként.

Papa:

Valóság már a terhesség? Aggódik olyan dolgok miatt, hogy hogyan fognak kijönni a kosztpénzből, ha a kismama gyesen lesz? Ezek teljesen normális apai reakciók, ráadásul jogosak. Üljön le, és gondolja át az érzéseit, mielőtt a kismamával megbeszélné őket. Kérdéseire számos válasz adható. Segít, ha pontosan tájékozódik a szülési szabadsággal, gyessel kapcsolatos munkajogi kérdésekről, és akkor kiderül, mit bír el a családi kassza.

Ikertippek:

Próbáljon meg minden nap időt szakítani a pihenésre, enyhül a stressz és ki lehet pótolni az álmatlan éjszakákat. Már egy 20 perces pihenés is jót tesz mamának, babáknak egyaránt. Ahogy a hasa nő, tegyen alá párnát, könnyebb lesz a fekvés.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:18:43


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...


Tíz napon belül kétszer esett teherbe egy ausztrál nő

Tíz nap különbséggel fogant ikreknek adott életet egy ausztrál nő, akinek korábban azt mondták a szakemberek, hogy talán sohasem fog teherbe esni.


Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


Két éven belül három ikerpárt hozott a világra egy kansasi nő

Két éven belül már a harmadik ikerpárt hozta a világra egy 20 éves kansasi nő, ami nőgyógyászok szerint nagyon ritka jelenség.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^