Hirdetés

Korszerű, új generációs tesztek várandós nőknek: egy teszt az AFP helyett

Idén nyáron eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a hazai terhesgondozás eddig alapköveként számon tartott AFP-vizsgálatot.

AFP-szűrés, terhesgondozás, Down-kór, Tranquility teszt, terhesség |

InforMed Hírek12   InforMed


A teszt sok kismamának okozott álmatlan éjszakát, hiszen a hibaszázalékon túl jóval gyakrabban mutatott pontatlan eredményt, tévesen engedett következtetni a magzat fejlődési rendellenességének valószínűségére.

Mi volt a baj az AFP-szűréssel?

Az AFP-szűrés európai viszonylatban már csak hazánkban képezte a kötelező szűrővizsgálatok szerves részét. Az AFP-vizsgálat elsősorban Down-kór és velőcső-záródási rendellenességek felismerésére szolgált. A vizsgálat azonban, mivel értékét több tényező is befolyásolja, számos alkalommal eredményezett hamis pozitív eredményt. A magas hibaarány miatt sok felesleges invazív - és bizonyos fokig veszélyes - amniocentézis (magzatvíz csapolás) vizsgálatra került sor, aggodalmat keltve az édesanyákban és a terhesgondozást végző orvosokban egyaránt.

Mi a megoldás?

Az OEP által támogatott ultrahang-vizsgálatok utalhatnak fejlődési rendellenességre, de a kromoszóma-rendellenesség biztos igazolására továbbra is az invazív vizsgálatok, mint például az amnioncentézis ad biztos eredményt. Ezek a beavatkozások megterhelőek és kockázatosak, a vetélés esélye akár 1 százalék is lehet. Ezért dolgozta ki a Genoma - a CryoSave Magyarország anyavállalata- a Tranquility nevű non-invazív tesztjét.

Miért jobb ez a módszer?

„A teszt elvégzéséhez csak anyai vérmintára van szükség. A vérvétel során az édesanyát, sem a magzatot nem éri semmilyen káros behatás. A teszt az anyai vérben lévő magzati DNS-t elemzi, melynek előfordulása a terhesség előrehaladtával egyre növekszik. A teszt a sejtmentes magzati DNS-ből mutatja ki a főbb betegségekre utaló eltéréseket, többek között a Down-szindróma, az Edwards-szindróma illetve a Patau-szindróma jelenlétét. Már a 9. héttől, egy hét leforgása alatt képes a teszt megállapítani, hogy van-e kromoszóma-eltérés a magzatban. Mindezek mellett a Tranquility teszt megbízhatóan használható mesterséges megtermékenyítéssel létrejött, illetve ikerterhességek esetén is” – nyilatkozta dr. Káli Gábor, a CryoSave Magyarország orvos-tanácsadója.

A minta elemzése és értékelése a piacon lévő legkorszerűbb gépek segítségével történik. Ebből adódóan a teszt további különlegessége, hogy a genomot - a szervezet örökítő információinak az összességét - nem részlegesen, hanem teljes egészében analizálja. Egyedülálló technológiájának köszönhetően több mint 19 millió olvasást végez a mintán, csak 0,07 százalékban adhat téves eredményt.

A teszteket a kismamák a nőgyógyászuknál igényelhetik. A teszt elvégzéséhez szükséges vért a kismama akár a nőgyógyászánál, vagy a hozzá legközelebb eső laboratóriumban is levetetheti.

AFP-szűrés, terhesgondozás, Down-kór, Tranquility teszt, terhesség

2014-10-31 11:48:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop