Hirdetés

Terhesen is fitten

Legyen időnk egymásra, és próbáljuk meg minimalizálni a stresszt.

terhesség, fittness |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.

Terhesen is fitten

Kisbabát szeretne, amilyen gyorsan csak lehet? Eláruljuk, mit tehet érte. Kezdjen hozzá még ma! Ha egy nő tudomást szerez róla, hogy terhes, egyszerre nagyon óvatossá válik. Ügyel az egészséges táplálkozásra, visszautasítja, ha alkohollal kínálják. Abbahagyja a dohányzást, ha eddig rabja is volt. Mindezeket helyesen teszi. De legalább ennyire fontos, hogy már a terhesség előtt figyeljünk bizonyos dolgokra. Azért, hogy a várva várt terhesség gyorsan bekövetkezzen, és a baba egészséges legyen. Nem mellékes tényező a szülők életstílusa. Ez ugyanis befolyásolja, milyen gyorsan következik be a terhesség. Fogadjuk meg a következő tanácsokat!A stressz csökkenti a fogamzóképességet!

Ha egy pár kisbabát szeretne, a szexuális együttlétet tudatosan időzíteni kell. Ez egyszerűen lehetetlen, ha például a férfi üzleti úton van, és este későig dolgozik, vagy a nőt túl sok stressz éri a munkahelyén. A stressz nagyon jelentős mértékben akadályozhatja a terhesség bekövetkeztét. A fizikai és lelki nyomás gyermekáldásra gyakorolt következményeit még mindig alábecsülik. A férfiak ondójának minőségét rontják, és ezzel nemzőképességét csökkenthetik a környezeti mérgek és a drogok. Ezenkívül egészen egyszerűen a hőség okolható: a gyermeknemzés időszakában a férfiak kerüljék a túl szűk farmernadrágot. Ebben túlságosan felforrósodnak a herék, ahol a spermiumok termelése történik.

Három hónapos felkészülés

A szakemberek azt tanácsolják, három hónappal a próbálkozások megkezdése előtt keressük fel a nőgyógyászunkat. Ennek oka, hogy a tesztek és az esetleges orvosi kezelések sokkal egyszerűbben elvégezhetők, ha a nő még nem terhes. A megfelelő előzetes gondoskodást a következő pontokban foglalhatjuk össze.

Megfelelő védőoltások. Fontos, hogy a terhességet tervező nő rubeola ellen védett legyen. Ez az egyébként ártalmatlan fertőző betegség a magzatra nézve rendkívül veszélyes. A korai terhesség alatt megkapott rubeola a magzatot szellemileg károsítja.

Az oltással szerzett védettség pedig nem tart örökké. Ha egy nő terhességet tervez, az oltást megismétlik, majd tesztelik a sikerességét. Ez pedig három hónapba is beletelhet. Erre akkor is gondoljunk, amikor a második gyermekünket tervezzük, hiszen a betegséggel szembeni immunitásunk szintje addigra megint leeshet. A veszély pedig ilyenkor nagyobb, hiszen saját gyermekünk az óvodából hazahozhatja a betegséget.

Ajánlatos felülvizsgálni például a diftéria és a tetanusz elleni védőoltások érvényességét is.

Tankoljunk fel folsavat! A folsav hiánya a születendő gyermeknél nyitott gerincet okozhat. Amennyiben a nő a fogantatás előtt négy héttel, de legkésőbb azután négy héttel megkezdi folsavraktára feltöltését, a nyitott gerinc kialakulása százszázalékosan megakadályozható. A folsav megtalálható a lencsében, a babban és a zöld leveles zöldségekben, mint például a spenót, a kelkáposzta és a fejes saláta. Az orvosok gyakran szükségesnek látják, hogy tablettaformában is bevigyék, többnyire jóddal és vassal kombinálva.

Tisztázzuk a genetikai hibákra való hajlamot! A genetikai tanácsadás mindenképpen javasolt, ha a családban öröklött betegségek vannak, a nő és a férfi egymással rokoni kapcsolatban áll, a nő 35 éves elmúlt, vagy mindketten 40 év fölött vannak, és ha a nőnek előzőleg több vetélése volt.

Általános kivizsgálás. Ez még akkor is javasolt, ha általában véve jól érezzük magunkat. Érdemes kezeltetni például a magas vérnyomást és a hüvelyi fertőzéseket. Ez utóbbi veszélyes lehet a babára nézve. Ajánlatos ezenkívül még a terhesség bekövetkezte előtt rákszűrést végeztetni, hiszen a terhesség alatt kezelésre már nincs mód.

Egyes helyeken a toxoplazmózis (toxoplazma: egy élősködő, elsősorban az idegrendszerben élősködő, főleg csecsemők és gyermekek betegsége) elleni védettséget is tesztelik. Erre ugyan nem létezik oltás, de védekezni tudunk: ne érintkezzünk macskákkal, s legfőképp a macskák ürülékével, és ne együnk nyers húst.

Nem árt a tervezett terhesség előtt rendezni a testsúlyunkat és salaktalanítani a szervezetet.

És végül

Jobban tesszük, ha még a teherbeesés előtt megvizsgáltatjuk fogainkat a fogorvossal. A szájat érintő röntgen és az érzéstelenítő ugyan nem ártalmas a babára, de ezt a stresszt is jobb elkerülni.

Amikor pedig szabadságunkat tervezzük, bizonyosodjunk meg róla, nem következett-e be máris a terhesség. A hegyek közt megbújó házikó és a romantikus sziget nem biztos, hogy a legjobb hely, ha a terhes nőnek egyszer csak segítségre van szüksége. A védőoltást igénylő országokat pedig jobb, ha ilyenkor elkerüljük.

A javasolt kivizsgálást természetesen az apának is érdemes elvégeztetni.

Amikor gyermeket tervezünk, előfordulhat, hogy türelmesebbnek kell lennünk, mint gondoltuk. A fogamzásgátló tablettáról való leállás után a nő szervezetének időre van szüksége, hogy visszaálljon a normális hormonszint. Egy-két ciklus eltelhet, míg bekövetkezik az első peteérés. A nő kora is lényeges tényező. A termékenység sajnos már 25 éves kor után csökken. 35 évesen pedig nem következik be minden ciklusban peteleválás, és nem minden petesejt jó. Nem ajánlatos tehát a gyermekáldást a végsőkig halogatni.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
terhesség, fittness

2002-07-25 12:44:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop