Natúrkozmetikumok, babavárás

A gyermeket vállaló nők nemcsak teljesen új élethelyzettel szembesülnek a kis jövevény megérkezésével, mindemellett átalakul a testük, új kozmetikai igények merülnek fel.

babavárás, bőrápolás, terhesség, natúrkozmetikum, stria | InforMed Hírek14   InforMed | Glázer, Sz.

A legtöbb nő a szülést megelőző kilenc hónap alatt fordul a natúrkozmetikumok felé, hiszen senki sem szeretné a méhben fejlődő kisbabát kémiai vegyszerekkel, adalékanyagokkal, mesterséges vegyületekkel szennyezni. Ahogyan átalakul a kismama életmódja (nincs alkoholfogyasztás, előtérbe kerül az egészséges vitamindús étkezés), úgy alakul át a szépségápolási polc is a fürdőszobában, ahol megjelennek a natúrkozmetikumok. Mire érdemes leginkább figyelni?

Hajfestés a terhesség alatt

Az Amerikai Rákmegelőző Központ álláspontja szerint a klasszikus hajfestékek használata kérdéses, egyes kutatások szerint nincs kapcsolat a hajfestés és a rák között, más kutatási eredmények pont ezt bizonyítják.

Az Egészségügyi Világszervezet a fodrászoknak nem ajánlja a rendszeres munkát a terhesség idején, éppen a hajfestékekkel való gyakori érintkezés miatt. Szerencsére ma már nem kell lemondanunk a szép hajról akkor sem, ha nem szeretnénk hajat festetni a hagyományos módon. A természetes növényi anyagokat, főként hennát és indigót tartalmazó hajfestékek kiválóak, és a használatuk sem bonyolult.

Terhességi csíkok

A leggyakoribb esztétikai probléma a terhesség, a hirtelen testtömeg változás és a növekedő has miatti repedések, striák, csíkok megjelenése a bőrön. Kialakulásuk oka az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad.

Hátterében állhat genetikai tényező, hajlam, egészségtelen táplálkozás és a bőr szárazsága, rugalmatlansága is. Ha azonban már a terhesség korai szakaszától ápoljuk a has bőrét, akkor sokat tehetünk a striák kialakulása ellen.

Érdemes naponta bekenni az érintett területet valamilyen krémmel vagy olajjal, így választhatjuk az argánolajat, vagy valamilyen kókuszolajas, sheavajas testápolót.

Testápolás a szoptatás idején

Szoptatáskor nem mindegy, hogy milyen tusfürdőt és testápolót használunk. Nem megoldás, ha csak vízzel tartjuk tisztán a mellet és környékét, mert a tiszta víztől és a sok nyáltól kiszáradhat, berepedhet.

Az sem jó, ha a tusfürdőből vagy testápolóból származó mesterséges vegyületek ott maradnak a bőrön. Érdemes ebben az időszakban aloe verás tusfürdőt használni, ami kiváló az apró láthatatlan sérülésekre, ápolja és puhává teszi a bőrt. A mellet pedig kenjük be ápoló E-vitaminos vagy kókuszolajas testápolóval, ami rugalmassá teszi és megelőzi a szárazságot. Jó szolgálatot tehetnek a natúr olajak, például a natúr argánolaj vagy extraszűz olivaolaj is.

Ne feledjük, mindig mossuk le rendesen a bőrünkről a tusfürdőt, még akkor is, ha natúr változatot használunk, és hagyjuk beszívódni a különböző olajakat és krémeket, hogy ne kerüljön semmi a kicsi szájába. A mell szárazra törlése után anyatejjel lehet fertőtleníteni és puhítani a bimbó környékét.

Mosószerek

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a klasszikus mosószerek és öblítők rengeteg kémiai vegyületet tartalmaznak, amelyek folyamatosan érintkeznek a bőrünkkel a ruháinkon keresztül. Sok kisbaba allergiás reakciókat mutat a különböző öblítőkre és mosóporokra, a pici ruháit ezért érdemes illatanyag-mentes, természetes növényi tenzidekkel tisztító natúr mosószerekkel tisztítani.

| babavárás, bőrápolás, terhesség, natúrkozmetikum, stria
2016-09-26 17:34:50


Derékfájás terhességben

Nem meglepő, ha egy terhes nőnek fáj a dereka, a súlygyarapodás, a megszokottól eltérő járásmód, a hormonok hatására elernyedő izmok okozhatják a derékfájást, ezt...


Mérgek, terhesség

Egy új amerikai tanulmány megmérte, mennyi szívódik fel a terhes nők és magzatuk szervezetébe 59 gyakori szennyezőanyagból, és azt találták, hogy sok méregből több ...


Natúrkozmetikumok, babavárás

A gyermeket vállaló nők nemcsak teljesen új élethelyzettel szembesülnek a kis jövevény megérkezésével, mindemellett átalakul a testük, új kozmetikai igények merülne...


Mit egyen és mit ne a terhes nő?

Nagyon sok legenda kering arról, mit ehetnek és mit nem a várandósok. Az alábbiakban öt igent és öt nemet adunk közre ezzel kapcsolatban.


Pénzkidobás a terhesvitamin?

A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, mely a Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban jelent meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^