Mérgek, terhesség

Egy új amerikai tanulmány megmérte, mennyi szívódik fel a terhes nők és magzatuk szervezetébe 59 gyakori szennyezőanyagból, és azt találták, hogy sok méregből több kerül a magzatba, mint az anyába.

magzat, szennyezőanyag, méreg, terhesség | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Berkeley Egyetem, a San Franciscó-i Egyetem és a Biomonitoring California kutatói 77 terhes vérmintáját elemezték, melyet 2010-2011-ben vettek tőlük a San Francisco-i Zuckerberg kórházban.

Szülés után a résztvevő 65 anya csecsemőjének köldökzsinórjából is vettek vért, azt is megvizsgálták. Az Environmental Science and Technology című lap aktuális számában közölt tanulmány volt az első, amelyik 59 mérgező vegyi anyag mennyiségét vizsgálta terhesek és csecsemőik vérében.

Az anyagok között volt a higany, az ólom, poliklórozott bifenilek (PCB), organoklór rovarirtók (OCP), polibrómozott bifenil-éterek (PBDE) és perfluorinált vegyületek (PFC) is, olyan ipari anyagok, amelyek gyakran előfordulnak a környezetben.

Az anyagok közül sokat korábbi tanulmányok kimutattak az amerikai kismamák több mint 99 százalékánál az országos egészségi és táplálkozási felmérés adatai szerint.

A káros anyagokat kapcsolatba hozták a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal és a születési rendellenességekkel is, de igen nagy különbségek voltak a becslések között arról, hogy mennyi kerül a magzatba.

Az új kutatás átlagosan 25 anyagot mutatott ki az anyai vérből és 17-et a köldökzsinórvérből, a vizsgált 59 anyagból nyolcat a vizsgált minták több mint 90 százalékában megtaláltak. Az anyai mintákban talált mérgek majdnem 80 százalékát kimutatták a köldökzsinórvérben is, ami azt jelenti, hogy ezek a méhlepényen áthatolva a magzat környezetébe jutottak.

"A korábbi kutatásokkal szemben mi azt találtuk, hogy számos PCB és OCP koncentrációja magasabb a magzati, mint az anyai mintában" - állapította meg a tanulmány vezető szerzője.

| magzat, szennyezőanyag, méreg, terhesség
2016-11-08 20:09:05


Derékfájás terhességben

Nem meglepő, ha egy terhes nőnek fáj a dereka, a súlygyarapodás, a megszokottól eltérő járásmód, a hormonok hatására elernyedő izmok okozhatják a derékfájást, ezt...


Mérgek, terhesség

Egy új amerikai tanulmány megmérte, mennyi szívódik fel a terhes nők és magzatuk szervezetébe 59 gyakori szennyezőanyagból, és azt találták, hogy sok méregből több ...


Natúrkozmetikumok, babavárás

A gyermeket vállaló nők nemcsak teljesen új élethelyzettel szembesülnek a kis jövevény megérkezésével, mindemellett átalakul a testük, új kozmetikai igények merülne...


Mit egyen és mit ne a terhes nő?

Nagyon sok legenda kering arról, mit ehetnek és mit nem a várandósok. Az alábbiakban öt igent és öt nemet adunk közre ezzel kapcsolatban.


Pénzkidobás a terhesvitamin?

A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, mely a Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban jelent meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^