Hirdetés

Az áldott állapot

Amikor egy házaspár gyermeket szeretne, arra készül és mindent megtesz azért, hogy egészséges gyermeke születhessen. Sok éves tapasztalat bizonyítja, hogy célszerű a szervezetet nyomelemekkel és más vitaminokkal feltölteni a tervezett terhesség előtt, mert így egyrészt könnyebben jön létre a fogamzás, sokkal ritkábbá válnak a fejlődési rendellenességek (pl. gerinczáródási, szív- és vesefejlődési eltérések).

terhesség, nőgyógyászat, megtermékenyülés, fogamzás, terhesség, alatti, életmód |

Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.

Amikor egy házaspár gyermeket szeretne, arra készül és mindent megtesz azért, hogy egészséges gyermeke születhessen. Sok éves tapasztalat bizonyítja, hogy célszerű a szervezetet nyomelemekkel és más vitaminokkal feltölteni a tervezett terhesség előtt, mert így egyrészt könnyebben jön létre a fogamzás, sokkal ritkábbá válnak a fejlődési rendellenességek (pl. gerinczáródási, szív- és vesefejlődési eltérések).

Az átlagos táplálkozásunk kevés friss levelet tartalmaz, pedig ebben található a fólsav. Ezért ezt pótolnunk kell Fólsav tablettával, illetve Materna, Centrum, Elevital, vagy más egyéb nyomelemeket tartalmazó tablettákkal. Célszerű 1 hónappal a tervezett fogamzás előtt elkezdeni. Emellett a pár jól teszi, ha leszokik káros szenvedélyeiről: a cigarettáról, a kávéról, alkoholról, mert mindezek kedvezőtlenül befolyásolják az ivarsejt-termelést. A leendő apa számára is fontos, tiszta, egészséges legyen a szervezete, mert így valószínűbb, hogy szerelmük gyümölcse egészséges újszülött lesz .

Aki tervezi gyermekét, annak célszerűbb az alaphőmérsékletét mérni, mert így tudja, mikor van peteérése (fogamzásra alkalmas időpont), sőt még a gyermek nemére is következtetni lehet. Ugyanis a peteérés napján történő szeretkezéskor nagyobb az esély a fiúra, míg előtte és utána a lány fogantatására.

A megtermékenyülés általában a ciklus közepén történik, de mivel ennek időpontja sok esetben bizonytalan, ezért mi, szülészek az utolsó menstruáció első napjához viszonyítunk. Tehát a terhesség a számítottnál valójában 2 héttel fiatalabb.

A fogamzás első jele a menstruáció elmaradása. Tapintással leghamarabb a 6 hetes vérzéskimaradás után lehet érezni a méh megnagyobbodását, gömbölyűvé válását. Ultrahanggal biztosabb a diagnózis, ha kimutatjuk méhen belül az 5-6 hetes (1 cm-es) petezsákot. Áldott állapotban megváltozik a női test hormonháztartása, vérkeringése, a nő hangulata, később alakja.

Az első harmadban (12 hetes korig) sokan semmit sem éreznek, csupán a menstruáció hiánya tűnik fel. Általában ők azok, akik szeretettel várják gyermeküket. A nők másik része észlel mellfeszülést, hányingert, szagokra való fokozott érzékenységet, bizonyos ételek megkívánását, másoktól való undort, gyakrabban hánynak. Szinte mindenkire jellemző a fokozott aluszékonyság. A szexuális vágy pedig vagy fokozódik, vagy teljesen megszűnik.

A kezelésnél fontos, hogy lehetőleg természetes módszerekkel segítsünk, a gyógyszereket amennyire lehet, mellőzzük. Ebben a 12 hétben zajlik az embrió szervfejlődése, nehogy zavart okozzunk. Enyhe hányinger remekül csökkenthető borsmenta tea ivásával. A reggeli hányás és hányinger csillapítására szedjen az orvos által javasolt mértékben Daedalont vagy B6 vitamint .

Gyakori és erős hányás esetén sokat fogyhat, felborulhat a só és vízháztartása. Ekkor mindenképpen kórházi kezelésre van szükség, amikor infúzióval pótoljuk az elvesztett sót és folyadékot.

A második harmad a 13-28. hétig terjedő, legszebb időszak a kismama életében. Ekkor már láthatóan növekszik a pocakja, félidőtől már érzi magzata mozgását. Ekkor van a legkevesebb gond a testével, a benne zajló változásokkal: arca kisimul, elmúlnak pattanásai, mellei növekednek, teltebbek lesznek, elmúlik az aluszékonysága, jól érzi magát.

A 16. héten zajlanak terhesgondozás során a következő vizsgálatok: méhszájvizsgálat, az esetleg addig elmaradt rákszűrő kenet levétele, a méh hosszának mérése, ultrahang vizsgálat, vércukor és AFP vizsgálat. Az ultrahang és AFP genetikai szűrővizsgálatok. Ha ezek normálisak, nagy valószínűséggel egészséges magzat fejlődik. A 28. héten ismételt ultrahang vizsgálattal győződünk meg a magzat fejlődéséről.

A harmadik harmadban válhat teherré a terhesség. Ekkorra már igen nagy helyet foglal el a hasban a méh a benne rugdalózó magzattal. Nyomódnak, áthelyeződnek a belső szervek, a gyomorban is egyszerre kevesebb étel fér. Fontos, hogy mozogjon, sétáljon sokat a várandós, táplálkozzon rostdús, friss, egészséges élelmiszereket. Így mindketten jól érzik magukat, nincs gond a széklettel. Egy terhesség alatt csupán 10 kg az optimális testsúlygyarapodás. Attól, hogy kövérebb lesz, csak a víz és zsír halmozódik fel testében, kinyúlik a hasfala, csíkos lesz, nagyobb az esélye a terhességi magas vérnyomás és hozzá társuló más kórállapot kialakulására, de a magzata nem lesz nagyobb.

Azonban bármiféle eltérést észlel, nem érzi jól magát, forduljon bizalommal védőnőjéhez és terhesgondozó orvosához, akik segíteni fognak.

terhesség, nőgyógyászat, megtermékenyülés, fogamzás, terhesség, alatti, életmód

2002-07-18 12:51:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop