Hirdetés

Az epidurális érzéstelenítés miatt fokozódik a császármetszések aránya

A szülési fájdalom epidurális érzéstelenítéssel történő mérsékelése miatt a császármetszések aránya emelkedik, jelentik bostoni kutatók.

epidurális, érzéstelenítés, császármetszés, szülés, epidurális érzéstelenítés, szülési fájdalom |

The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

1733 elsőszülő nő vizsgálata során megállapították, hogy az epidurális érzéstelenítésben szülő nők között a császármetszések aránya négyszerese az epidurált nem kapott nőkéhez képest.

Az epidurális érzéstelenítés során a medenceizmok annyira ellazulnak, hogy a szülőnő képtelen megfelelőn nyomni szülés közben, ezért császármetszés lesz szükséges, közlik a Journal of Obstetrics and Gynecology decemberi számában.

Másik lehetőség az, hogy az epidurális érzéstelenítés miatt elhúzódik a szülés és ezért kényszerülnek a császármetszés elvégzésére.

"Egyre több bizonyíték van arra, hogy az epidurális érzéstelenítés és a császármetszéssel történő szülés között összefüggés van"; mondta a kutatócsoport vezetője, dr. Ellice Lieberman, a Harvard Medical School, (Boston( szülészeti osztályának orvosa.

"A tények azt mutatják, hogy az epidurális érzéstelenítés mellett több császármetszés fordul elő"; mondta dr. Ruth Fretts, aki a Beth Israel Deaconess Medical Center szülésze.

Fretts javasolja, hogy a nők minél tovább tartsanak ki a szülés során, mielőtt érzéstelenítést kérnek, így a császármetszés ritkábban lesz szükséges.

A tanulmány szerint a császármetszés aránya annál a 104 szülőnőnél volt a legmagasabb , akik a szülés első szakaszában, a méhnyak teljesen kitágulásakor kaptak epidurál érzéstelenítést. Ez a szakasz 12 órán át tart, bár néha, első szülő nők között tovább is elhúzódhat.

A szülés második szakasza - a méhnyak teljes kitágulásától a szülésig - általában 2.5 óránál rövidebb ideig tart elsőszülő nők esetén és egy óránál kevesebb korábban már szült nők esetén.

Fretts azt ajánlja, hogy a terhes nőket tájékoztatni kell a szülésről és a szülési fájdalmakról, hogy könnyebben el tudják viselni.

Azt javasolja, hogy csoportos oktatás keretében tanítsák meg a nőket a szülés első stádiumában az ellazulásra. A relaxációs technikák közé tartozik a séta, a hát masszírozása és zuhanyozás. A szülési fájdalmak alatt a gyakori zuhanyozás segíti az izmok ellazulását és némileg csökkenti a fájdalmat.

Ezen kívül narkózissal végzett érzéstelenítésre is van lehetőség, mely nem csökkenti jelentősen a fájdalmat, de segít az ellazulásban, mondta Fretts.

Megjelent: Medical Tribune News Service

epidurális, érzéstelenítés, császármetszés, szülés, epidurális érzéstelenítés, szülési fájdalom

2002-07-31 18:18:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop