Hirdetés

Antidepresszánsok és autizmus

Egyes kutatások szerint a terhesség alatt szedett antidepresszánsok (szelektív szerotonin visszavétel-gátlók) kismértékben bár, de a születendő gyermeknél akár a kétszeresére is fokozhatják az autizmus kockázatát.

terhesség, antidepresszáns, autizmus |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálat eredménye a kutatók szerint nem bizonyítja azt, hogy az antidepresszánsok használata közvetlenül autizmust okozna.

A vizsgálat vezetője szerint ez az első olyan vizsgálat, amely lehetséges kapcsolatot mutatott ki, de az eredményeket csak tájékoztató jellegűnek kell tekinteni, további kutatásokra van szükség.

Az általában a kisgyermekkorban diagnosztizált autizmust a társas kapcsolatok, a szóbeli és nem verbális kommunikáció zavarai, valamint bizonyos sztereotip viselkedésformák vagy érdeklődési körök jellemzik.

Az autizmust az utóbbi évtizedekben mind gyakrabban diagnosztizálják. Ennek egyik oka lehet a betegség jobb megértése, de minden bizonnyal egyes, még nem azonosított környezeti hatások is okolhatók.

Drámai módon növekedett a szülőképes korú nők körében az antidepresszánsok, különösen az SSRI-k szedése. A vizsgálat során kiderült, hogy az autista gyerekek anyáinak 75 százaléka szedett antidepresszánsokat. Amikor összehasonlították a kontrollcsoporttal, az antidepresszánsokat szedő nőknél két gyakoribb volt a gyermekeknél az autizmus diagnózisa.

Az amerikai pszichiátriai társaság szerint azonban veszélyes nemcsak az antidepresszánsok szedése, hanem a kezeletlen depresszió is, mely a várandós nők 14-23 százalékát érinti.

A vizsgálatot több szakember érdekesnek tartja, ám semmiképpen nem javasolja, hogy az, aki orvos tanácsra antidepresszánst szed, hagyja abba. Nincs ugyanis közvetlen kapcsolat az antidepresszánsok szedése és az utód autizmusa között, ráadásul az anyai depresszió önmagában is az autizmus kockázati tényezője lehet.

WebMD, kép: sxc.hu
terhesség, antidepresszáns, autizmus

2011-07-21 14:41:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop