Hirdetés

Szülés utáni depresszió - Csak semmi pánik!

Egy kisbaba érkezése mindig öröm. Vagy mégsem? A szülés után egy-három nappal sok kismama riadtan tapasztalja, hogy a terhességét végigkísérő boldog, izgalommal teli várakozást érzelmi labilitás, sírásközeli hangulat és súlyos alvászavar váltja fel.

szülés utáni depresszió, baby blues |

InforMed Hírek29:41-43   InforMed | Márton, A

 

Kép: Freepik

E zavarba ejtő tünetek akár hetekig is eltarthatnak, bizonyos esetekben pedig az állapot súlyos depresszióba is torkollhat. Csak semmi pánik! Még a reménytelennek tűnő esetekben is van segítség!  

BABY BLUES

A gyermekágyas-lehangoltság  a frissen szült nők legalább felénél, egyes statisztikák szerint pedig az új anyák még nagyobb részénél jelentkezhet, a felmérések tanúsága szerint még a várva várt babák világrajövetele után is. A szülést követő 3-4. napon jelentkező szomorúságot „baby blues” néven emlegeti a nemzetközi szakirodalom.

Ki könnyebben, ki nehezebben éli meg a gyermekszülés utáni első napokat. A szűkebb és tágabb környezet természetesen boldog, felszabadult mintaszülőt szeretne látni, és az újdonsült édesanyának egy szempillantás alatt kell szerepet váltania. Ő, aki eddig kilenc hónapon át a figyelem középpontjában állt, aki a szerető családtagoktól minden lehetséges gondoskodást és kényeztetést megkapott, egyik pillanatról a másikra kikerül a figyelem középpontjából!

Az érdeklődés a csecsemő felé fordul, és szülője háttérbe szorul, így önkéntelenül is kissé mellőzve érezheti magát. Az érintett anyák persze örülnek a kis jövevénynek, és szeretettel veszik kezükbe a csecsemőt. Mégis előfordulhat, hogy a szülés utáni napokban-hetekben a hangulat nyomottá, labilissá válik, sírás tör fel az újdonsült anyából, s félelemérzés tölti el.

A kutatások szerint a gyermekágyas lehangoltság főként az első babát szülő, az anyaság élményével először találkozó kismamákat fenyegeti, valamint azokat, akik egyébként is enyhébb vagy súlyosabb premenstruális szindrómával küszködtek a terhesség előtt. Ők ugyanis eleve érzékenyebbek a hormonszint ingadozására, márpedig a szülés nagy hormonális változást jelent.

Még valószínűbb, hogy nehezebb napokkal számolhatnak azok a kismamák, akik vegyes érzésekkel várták a szülést, vagy akiket a család vagy a tágabb környezetük nem eléggé támogat. Gondoljuk csak el, néhány anyuka előre tudja, hogy munkahelyén nem várják vissza, nem számítanak már rá, így nehéz szembesülnie korábbi élete gyökeres megváltozásával is.

A baby blues egy-két hétnél nem tart tovább, a levertség helyét ekkorra átveszik a büszke anyai érzések, a féltő szeretet az apró családtag iránt. A tünetek legtöbbször maguktól megszűnnek, és a rossz érzések hamarosan a múlt homályába vesznek.

Sokat segíthet a család támogató hozzáállása. A kisgyermek ellátása fokozott fizikai igénybevételt jelent, a tapasztalatlan szülő nő számára a csecsemő egészségével, fejlődésével kapcsolatos aggodalmak pedig különösen jelentős lelki terhet jelenthetnek.

A legjobb, ha az újdonsült anya válláról igyekeznek minél több gondot levenni, és valaki segít is neki a baba ellátása körüli teendőkben. Ha a kismama azt látja, hogy vele örülnek, büszkék rá, könnyebben beleszokik a megváltozott élethelyzetbe és körülményekbe.

Mindenki átélt már átmeneti lehangoltságot, szomorúságot. Ez még nem feltétlenül depresszió, hanem átmeneti állapot, amely rövid idő alatt, mindenféle különösebb gyógyszer, terápia vagy egyéb kezelés nélkül elmúlik. Ám a gyermekágyas-levertség odafigyelést igényel, mert előjele lehet a súlyosabb állapotot jelentő, szülés utáni depressziónak.

A baby bluest követő, attól már elhatárolható levertség hosszabb, súlyos, jellegzetes depressziós állapot, amelyet a kellemetlen tünetek súlyossága és időtartama különböztet meg a „normális” rosszkedvtől. Amikor a rossz hangulat tartósan fennáll, érinti az olyan mindennapi életfunkciókat, mint az alvás, evés vagy éppen az egészséges szexuális élet.

HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK

A szülést követő, a baby blues-t meghaladó depresszió az anyák körülbelül tíz százalékát érinti. Főleg a nem szoptató anyák veszélyeztetettek, hiszen náluk a terhesség során megemelkedett hormonszintek hirtelen esnek le.

A szülés utáni depresszióra elég sok tényező hajlamosítja az édesanyákat, főként a házassággal, párkapcsolattal összefüggő otthoni konfliktusok, vagyis az, ha a kismama nem számíthat megértő, szeretetteljes viselkedésre partnere részéről. Akkor sem könnyebb a dolga, ha egyedülálló szülőként néz gyermekével a jövő elé. Kevés nő választja önként és boldogan, hogy az apa állandó jelenléte és támogatása nélkül, csak magára hagyatkozva nevelje fel gyermekét az első időszaktól kezdve. Az aggódás pedig - a jövő miatt - sokat ronthat a kedélyállapoton.

PÁNIK A GYEREKSZOBÁBAN

A szülést követő lehangoltság tünetei csak nagyon homályosan meghatározhatóak, és egyénenként változnak. A kismama fáradt, kialvatlan, de ez még a kisgyerekes szülő életvitelének normális velejárója... Az ilyentájt „beköszöntő” depresszió legfőbb jellegzetessége, hogy a kitörő boldogságérzést hirtelen felválthatja a hisztérikus, csillapíthatatlannak tűnő sírógörcs. Az anya gyakran ingerlékeny, különösebb ok nélkül is hamar elkeseredik.

Némelyik kismama túlzottan, netán betegesen aggódhat a gyermek miatt, és állandóan figyeli, lélegzik-e, reagál-e a szülői érintésre. Tartanak attól, hogy valamit rosszul csinálnak, hogy ők maguk ártanak a kisbabának. Ennek a látszólag önfeláldozó, valójában azonban problémás magatartásnak az ellenkezője is veszélyes.

Az édesanya ilyenkor eljuthat odáig, hogy azt gondolja, nem tud, vagy esetenként nem is akar gondoskodni kisbabájáról. Ha az anya szinte közömbös a csecsemő iránt, nem lesz képes őt ellátni, megfelelően gondoskodni a kis jövevény mindennapos szükségleteiről!

A lehangolt, szorongó, nyugtalan édesanyák egy jelentős része fiatal - főleg a tinédzserkorú szülő nőket teheti a terhesség és még inkább a szülés, a gyermekágy önvádlóvá, nyugtalanná és döntésképtelenné. Kevesen vannak tisztában a ténnyel, hogy a depresszió nem jellemgyengeség, hanem betegség, ráadásul a tünetei nagymértékben enyhíthetők.

A család, a barátok és még az egészségügyi dolgozók is türelmetlenek, értetlenek lehetnek a mamákkal szemben, és azt várják, hogy az anyukák segítség nélkül tegyék túl magukat a nehéz napokon, heteken...

A depresszió általában a szülést követő pár hét után jelentkezik, néhány héttől több hónapig is elhúzódhat, az esetek egy részében pedig akár még ennél hosszabban, akár egy éven túl is eltarthat. A tudósok itt is a megzavarodott hormonokat tartják felelősnek, bár még egyetlen hormont sem fedeztek fel, amelynek egyedüli csökkenése vagy emelkedése biztosan jellemző lenne az összes vizsgált depressziós kismamára.

VAN MEGOLDÁS!

A baby blues átlagos időtartamát meghaladó, a gyermek és az anya testi-lelki egészségét fenyegető, szülés utáni depresszió már orvosi beavatkozást is szükségessé tesz, hiszen ha nem kezelik, súlyosan károsíthatja az anya kapcsolatát gyermekével és egész környezetével. A kóros hangulatingadozás mindenkinél, így a kismamáknál is gyógynövénykezeléssel, hangulatjavító gyógyszerekkel gyógyítható betegség.

A csoportos vagy egyéni pszichoterápia és a kineziológia segít az anyukáknak visszatalálni ahhoz az örömteli állapothoz, amelyet a baba születése ténylegesen jelent. Sajnos, az érintett nők nagy része egyelőre semmiféle kezelést sem kap. Ha a család érzékeli is a problémát, inkább agyonhallgatja, mintsem hogy felvállalja ezt a szerintük szégyenletes betegséget...

A gyógyszerek mellett természetesen fontos a család és a barátok támogatása, segítő, megértő hozzáállása. A természet közeli kultúrákban az anyák csak nagyritkán betegszenek meg a szülés után. Betudható ez annak, hogy korábban - és ma is - használatos rituálékkal segítettek/segítenek az „ártó szellemek” elűzésével. Ez pedig támogatja a kismamát abban, hogy családias, szeretetteljes környezetben az új szerepben is magabiztosnak, boldognak tudhassa magát, és érezze környezete megbecsülését, elfogadó hozzáállását.

A megoldást világszerte keresik a tudósok. A legújabb tudományos álláspontok szerint a sikert talán az hozhatja el, ha sikerülne a szülést - a biztonság szempontját maximálisan szem előtt tartva - természetesebbé tenni, kevésbé kórházi, betegségszerű élménnyé formálni. Ez az alkalom legyen inkább szeretetteljes, s minél családiasabb esemény.

Az anyák lelki egészségét és ezáltal a kisbabák jólétét különböző egészségvédő programok bevezetésével is lehetne támogatni. Ehhez a mainál szorosabb összefogás, gördülékenyebb együttműködés lenne kívánatos a gyermek születésével kapcsolatosan tevékenykedő szakemberek, például a védőnő, a szülész és a gyermekorvos között.

JÓ TANÁCSOK

  • Ha kialvatlan vagy kedvét vesztette, kérjen családtagjaitól segítséget a házimunkában és a kisgyermek ellátása körüli teendőkben!
  • Legyen ideje saját magára is! Amikor a csecsemő alszik, ne takarítással és más, régóta húzódó feladatokkal bíbelődjön, hanem szánja ezt az időt saját hobbijára, kedvtelésére!
  • Ne akarjon mintaanyának tűnni! Még egyetlen gyereknek sem ártott, ha egy kis rendetlenség volt a lakásban!
  • Ne feledje el partnerét, akinek ugyanannyira szüksége van társa figyelmére, gondoskodására, mint a kis jövevény érkezte előtt!
  • Szakítsanak időt kettesben szervezett programokra is!
  • Minden ember, így a csecsemők is különbözőek. Kizárólag a szakemberek véleményét vegye figyelembe gyermeke fejlődését illetően, ne más kismamákkal versengjen!

Márton Anita

szülés utáni depresszió, baby blues

2023-01-18 16:43:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop