Hirdetés

9. Mindig van remény!

A hasban (a hashártyaüregben) meggyűlő szabad folyadék (ascites) sok betegségnek lehet kísérője. Többnyire pangásos vagy gyulladásos eredetű, de a nőgyógyászok elsősorban a legrettegettebb nőgyógyászati daganat, az előrehaladott petefészekrák velejárójaként találkozhatnak vele.

Prof. Dr. Papp Zoltán, blog, petefészekrák, ascites |

InforMed Hírek9   InforMed | Papp, Z.

Ha ascitest diagnosztizálunk (ez ma már ultrahangvizsgálattal nem jelent problémát), mindig keresni kell a kiváltó okot és igyekszünk kizárni a petefészek-daganat lehetőségét. Ha a petefészekben elváltozást találunk és egyidejűleg a hasvíz is felgyülemlett, kevés a remény a gyógyulásra. A reményt azonban soha nem szabad feladni. Két betegem példa erre.

Egyikük 40 éves életkorában járó szép és ápolt nő, aki mindig szeretett volna gyermeket, de alapbetegsége miatt erre nem vállalkozhatott. Tartósan „vérhígítót” (heparint) kellett kapnia. Egyszer panaszai jelentkeztek, hasa feszülni kezdett, kismedencéjében ultrahanggal petefészek-daganatot vélelmeztünk, a CA-125 markere, amely petefészekrák esetén megemelkedik, az ő esetében is magas értéket adott. A legrosszabb sejtéssel vágtunk neki a műtétnek. Ennek során nagy meglepetésünkre a petefészekben nem daganatot, hanem egyébként vérbe ágyazott ártatlan tömlőt találtunk, mely megrepedt és a heparinkezelés hatására a falából a hasüregbe jutott vér nem alvadt meg, az ascites tehát híg vér volt. A hasüreget átmostuk, a petefészektömlőt eltávolítottuk, és a beteg meggyógyult. A CA-125 marker pozitivitása álpozitív eredmény volt. A beteg, azóta is jól van.

A másik betegem hasában olyan mennyiségű ascites gyűlt fel, hogy a gyenge méhfüggesztő szalagoknak tulajdoníthatóan méhe és hüvelye „előesett” a combjai közé. A hasában ultrahanggal egy szokatlan szerkezetű nagy daganatot diagnosztizáltak és a beteg hozzátartozóit arról tájékoztatták, hogy operálni sem érdemes, bele kell törődni, hogy már nem lehet rajta segíteni. Kétségbeesve kerestek fel (falumbeliek), hogy az én véleményemet is kikérjék. A legrosszabbra számítva a beteget megoperáltuk. A hasát kitöltő, az egyik petefészekből kiinduló hatalmas daganatát, továbbá az előesett méhét sikerült eltávolítani és vártuk a további kezelés szükségességét eldöntő szövettani eredményt. Meglepetésünkre és örömünkre az eredmény nem rosszindulatú petefészekrák, hanem egy jóindulatú, ún. teratoma (tehát sok szervet és szövetet tartalmazó fejlődési rendellenesség) lett. Ez termelte a hasvizet, ami a műtéttel megszűnt. A beteg meggyógyult, soha nem felejtem el a kétségbeesett családot, akik már feketébe öltözve hozták szerettüket, aki csodával határos módon nem halt meg. Mint ahogy a remény sem, ami mint jól tudott „a legutoljára hal meg”.
Prof. Dr. Papp Zoltán, blog, petefészekrák, ascites

2011-07-21 12:39:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop