A terhesség fokozza a stroke kockázatát fiatal nőknél

A Columbia Egyetemen kutatói a JAMA Neurology című folyóiratban közölték tanulmányukat, melyben azt vizsgálták, hogy milyen arányban fordul elő agyi érkatasztrófa a különböző korcsoportokba tartozó terhes és nem terhes nőknél.

terhesség, stroke, agyi érkatasztrófa | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Korábbi tanulmányok is foglalkoztak már az összefüggéssel, és azt állapították meg, hogy az idősebb terhesek tartoznak a magasabb kockázati csoportba.

A kutatók 19 ezer nő adatait dolgozták fel, akik agyi érkatasztrófa miatt kerültek kórházba New York államban 2003 és 2012 között. A nők kb. 4 százaléka volt terhes a kórházba szállításakor, vagy szült a megelőző hat hétben.

A tanulmány vezetője a szélütésen átesett, 35 évnél fiatalabb nők 18 százalékánál a terhesség állt a háttérben. Ezzel szemben az idősebb terheseknél bekövetkezett agyi érkatasztrófák mindössze 1,4 százaléka volt összefüggésben a terhességgel.

A 24 éves, vagy annál fiatalabb várandós, valamint hat héttel korábban szülő nők esetében kétszer magasabb volt az agyi érkatasztrófa kockázata (14 eset 100 ezer nőre), mint a velük azonos korú, de nem terhes társaiknál (6 eset 100 ezer nőre). Ugyanez az arány a 25-34 éves korosztályban a várandós nőknél 21,2 eset, míg a nem várandósoknál 13,5 eset volt 100 ezer nőre.
A fiatalabb csoportban (24 évesig) kétszer gyakoribb volt a stroke előfordulása, mint a kontrollcsoportban, a 25- 34 éveseknél 21 illetve 13 eset.

A 35-44 éves korcsoport esetében gyakoribb volt a stroke előfordulása, de meglepő módon alig volt különbség a terhes és nem terhes nők között: előbbinél 33, utóbbinál 31 eset eset.
A 45-55 éves korcsoportban a nem várandós nőknél volt magasabb a szélütéskockázat, náluk 74, míg várandós társaiknál 47 eset jutott 100 ezer nőre.

További vizsgálatokra lesz szükség annak megértéséhez, hogy miért növeli a terhesség a stroke kockázatát a fiatal nők esetében.

| terhesség, stroke, agyi érkatasztrófa
2016-10-31 18:19:50


Derékfájás terhességben

Nem meglepő, ha egy terhes nőnek fáj a dereka, a súlygyarapodás, a megszokottól eltérő járásmód, a hormonok hatására elernyedő izmok okozhatják a derékfájást, ezt...


Ikreknek adott életet egy 64 éves spanyol asszony

Ikreknek, egy kislánynak és egy kisfiúnak adott életet egy 64 éves spanyol asszony Burgosban - számolt be a rendkívüli eseményről közleményben a Hospital Recoletas de B...


Fiú vagy lány?

A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően máshogy érzik magukat, ha fiút várnak, mint ha lányt, például a reggeli hányinger mértéke, az ételek megkív...


Húszéves szülési rekord dőlt meg Debrecenben

Két évtizede nem volt annyi szülés a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikáján, mint 2016-ban - közölte az egyetem sajtóirodája hétfőn az MTI-...


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kuta...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^