Terhesség hétről-hétre: 24. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

A méhfenék már a köldök fölé ért. Már jól érezhetők a magzati mozgások, azt is tudja biztosan, mikor van ébren, és mikor alszik a kicsi.

Fontos, hogy ismerje a koraszülés jeleit. A koraszülés gyakoribb nyáron, ezért egyes vélemények szerint a kiszáradás okozza. Igyon tehát minél több vizet!

Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja, keresse fel orvosát:

  • Óránként 5-nél több méhösszehúzódás vagy görcs
  • Élénkpiros vérzés a hüvelyből
  • Az arc vagy a kezek duzzanata, ami a preeklampszia jele
  • Fájdalom vizelés közben, ez húgyúti, hólyag- vagy vesefertőzésre utalhat
  • Éles vagy tartós gyomorfájdalom (a preeklampszia jele)
  • Heveny vagy folyamatos hányás (a preeklampszia jele)
  • Hirtelen tiszta, vízszerű folyadék ürülése a vaginából
  • Tompa derékfájdalom
  • Erős nyomás a kismedencében.
Baba:

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás. Az újszülöttnek híresen rossz a hőszabályozási készsége, ami különösen a koraszülött babáknál jelenthet problémát.

Az ilyenkor született babáknak, ha különleges ellátásban részesülnek, van esélyük a túlélésre. Minden bizonnyal több hétre az intenzív osztályra kerülnek, és körülbelül addig maradnak ott, amikor meg kellett volna születniük.

A koraszülött babák fő problémája a tüdő fejletlensége. Ha elég korán észreveszik a koraszülést, adhatnak Betamethasone injekciót a tüdő fejlődésének elősegítésére.

A baba most kb. 600 gramm és 30 centi.

Ikertippek:

Ha ultrahangos vizsgálat során megállapítják, hogy a méhnyak kevesebb, mint 2,5 centi, valószínűleg feküdnie kell, hogy a koraszülést el lehessen kerülni. A méh nagysága négyes ikrekkel akár 40 centiméter is lehet.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:21:00


A jövő héten ismét fagypont alatt alakul a hőmérséklet

A következő napokban komolyabb havazás nem várható, de ismét lehűlésre kell készülni. Még nappal is 0 Celsius-fok alatt lesz a hőmérséklet, amely a leghidegebb helyek...


Miért bal oldalt?

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a helyzet aktiválja a gyermek jobb agyfélt...


A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már ...


Holnaptól megjavulok

A legtöbben újévkor megfogadunk valamit, sajnos azonban a legtöbb újévi fogadalom Valentin-napra már csak vágyálom marad.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^