Terhesség hétről-hétre: 24. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

A méhfenék már a köldök fölé ért. Már jól érezhetők a magzati mozgások, azt is tudja biztosan, mikor van ébren, és mikor alszik a kicsi.

Fontos, hogy ismerje a koraszülés jeleit. A koraszülés gyakoribb nyáron, ezért egyes vélemények szerint a kiszáradás okozza. Igyon tehát minél több vizet!

Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja, keresse fel orvosát:

  • Óránként 5-nél több méhösszehúzódás vagy görcs
  • Élénkpiros vérzés a hüvelyből
  • Az arc vagy a kezek duzzanata, ami a preeklampszia jele
  • Fájdalom vizelés közben, ez húgyúti, hólyag- vagy vesefertőzésre utalhat
  • Éles vagy tartós gyomorfájdalom (a preeklampszia jele)
  • Heveny vagy folyamatos hányás (a preeklampszia jele)
  • Hirtelen tiszta, vízszerű folyadék ürülése a vaginából
  • Tompa derékfájdalom
  • Erős nyomás a kismedencében.
Baba:

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás. Az újszülöttnek híresen rossz a hőszabályozási készsége, ami különösen a koraszülött babáknál jelenthet problémát.

Az ilyenkor született babáknak, ha különleges ellátásban részesülnek, van esélyük a túlélésre. Minden bizonnyal több hétre az intenzív osztályra kerülnek, és körülbelül addig maradnak ott, amikor meg kellett volna születniük.

A koraszülött babák fő problémája a tüdő fejletlensége. Ha elég korán észreveszik a koraszülést, adhatnak Betamethasone injekciót a tüdő fejlődésének elősegítésére.

A baba most kb. 600 gramm és 30 centi.

Ikertippek:

Ha ultrahangos vizsgálat során megállapítják, hogy a méhnyak kevesebb, mint 2,5 centi, valószínűleg feküdnie kell, hogy a koraszülést el lehessen kerülni. A méh nagysága négyes ikrekkel akár 40 centiméter is lehet.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:21:00


Vitaminok és sport

A táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a vitaminok. Ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szükségletének megfelelően elkészíteni, ezért hiány...


A világ legkövérebb embere 175 kilót fogyott, hogy megoperálhassák

A világ legkövérebb embere lefogyott 175 kilót és így alkalmas lett arra, hogy sebészi úton kezeljék kóros elhízását - jelentette a Notimex mexikói hírügynökség a...


Étrend kiegészítő a cukorbetegség megelőzésére

A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban dús étrend megakadályozza a cukorbetegség kialakulását eger...


Sok napsütés várható a héten

Hűvösebben indul a hét, a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek, a maximumok 15 Celsius-fok körül alakulnak, de napsütéses, száraz idő lesz a jellemző, a hét vég...


Megkezdődött a nyári időszámítás

Megkezdődött a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. A módosítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje is.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^