Terhesség hétről-hétre: 8. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Valamikor mostanára tervezte be az első orvosi vizsgálatot. Vannak orvosok, akik csak akkor akarják látni a kismamát, ha már két menstruációja maradt ki. Így kevesebb lesz a hamis terhességek és vetélések száma. Az első vizsgálatkor a következők történnek:
  • Vizeletvizsgálat (fehérje hCG, stb.)
  • Vérnyomás (alapérték)
  • Testsúly (alapérték)
  • A kismedence vizsgálata (a méh nagysága, ciszták, a méhnyak elszíneződése)
  • Pap-teszt (egyesek megcsinálják, mások még várnak ezzel)
  • Vérkép ( Rh-faktor, a vér vasszintje) védettségek, különösen a rubeola esetében)
  • Családi kórtörténet (előre jelezhető szövődmények)
Minden orvosnak más és más a gyakorlata a vizsgálatokat illetően, de nem lesz mindegyik olyan hosszú, mint ez az első. Ez a megfelelő időpont ahhoz, hogy kérdéseket tegyen fel.


Baba:

Mostanra már 8-11 mm-es a baba. Világosan látható a hátsóagy. A gonádokból ezen a héten alakulnak ki vagy a herék vagy a petefészkek. Elkezdődik a spontán mozgás. Sok mindent tudunk a születés előtti életről is.
Van bőven a dolguk a csontoknak és az ízületeknek is. Megjelennek a könyökök, elkezdődik a csontosodás folyamata. Már majdnem meg lehet számolni a lábujjakat is!

Papa:

Hogyan is bánjon a kismamával? Csinálja meg a vacsorát, vagy hagyja, hadd szundítson egyet délután. Az első trimeszter fáradtsága a legtöbb nőt megviseli, különösen, ha amúgy aktív szokott lenni. Jó hatással van, ha a kismama többet tud pihenni. Ha délután nem tud aludni, akkor tegye a többi gyereket ágyba, és végezze el az esti teendőket, hogy a kismama pedig feküdjön le korán. De teheti ennek az ellenkezőjét is: vállalja a reggeliztetést, és a kismama kicsivel tovább aludhat. Nagyon nagyra fogja értékelni ezt a segítséget.

Ikertippek:

Ha többes terhességről van szó, korábban kezdődhetnek a gyomor- és bélpanaszok.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:25:29


A jövő héten ismét fagypont alatt alakul a hőmérséklet

A következő napokban komolyabb havazás nem várható, de ismét lehűlésre kell készülni. Még nappal is 0 Celsius-fok alatt lesz a hőmérséklet, amely a leghidegebb helyek...


Miért bal oldalt?

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a helyzet aktiválja a gyermek jobb agyfélt...


A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már ...


Holnaptól megjavulok

A legtöbben újévkor megfogadunk valamit, sajnos azonban a legtöbb újévi fogadalom Valentin-napra már csak vágyálom marad.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^