Terhesség hétről-hétre: 8. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Valamikor mostanára tervezte be az első orvosi vizsgálatot. Vannak orvosok, akik csak akkor akarják látni a kismamát, ha már két menstruációja maradt ki. Így kevesebb lesz a hamis terhességek és vetélések száma. Az első vizsgálatkor a következők történnek:
  • Vizeletvizsgálat (fehérje hCG, stb.)
  • Vérnyomás (alapérték)
  • Testsúly (alapérték)
  • A kismedence vizsgálata (a méh nagysága, ciszták, a méhnyak elszíneződése)
  • Pap-teszt (egyesek megcsinálják, mások még várnak ezzel)
  • Vérkép ( Rh-faktor, a vér vasszintje) védettségek, különösen a rubeola esetében)
  • Családi kórtörténet (előre jelezhető szövődmények)
Minden orvosnak más és más a gyakorlata a vizsgálatokat illetően, de nem lesz mindegyik olyan hosszú, mint ez az első. Ez a megfelelő időpont ahhoz, hogy kérdéseket tegyen fel.


Baba:

Mostanra már 8-11 mm-es a baba. Világosan látható a hátsóagy. A gonádokból ezen a héten alakulnak ki vagy a herék vagy a petefészkek. Elkezdődik a spontán mozgás. Sok mindent tudunk a születés előtti életről is.
Van bőven a dolguk a csontoknak és az ízületeknek is. Megjelennek a könyökök, elkezdődik a csontosodás folyamata. Már majdnem meg lehet számolni a lábujjakat is!

Papa:

Hogyan is bánjon a kismamával? Csinálja meg a vacsorát, vagy hagyja, hadd szundítson egyet délután. Az első trimeszter fáradtsága a legtöbb nőt megviseli, különösen, ha amúgy aktív szokott lenni. Jó hatással van, ha a kismama többet tud pihenni. Ha délután nem tud aludni, akkor tegye a többi gyereket ágyba, és végezze el az esti teendőket, hogy a kismama pedig feküdjön le korán. De teheti ennek az ellenkezőjét is: vállalja a reggeliztetést, és a kismama kicsivel tovább aludhat. Nagyon nagyra fogja értékelni ezt a segítséget.

Ikertippek:

Ha többes terhességről van szó, korábban kezdődhetnek a gyomor- és bélpanaszok.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:25:29


Mit egyen a gyerek?

Valószínűleg egyszerűbb időskorban idegen nyelvet tanulni, mint egyéni étkezési szokásainkon változtatni, mert az nagyon korán alakult ki. Ezért fontos, hogy gyermekein...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Kis mértékben megnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján január óta

Megnövekedett, de még az egészségügyi határérték alatti radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontja felett január óta, forrása egyelőre ismeretlen.


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


A mikroműanyagok teszik ki az óceánokat szennyező "műanyag leves" jelentős hányadát

Az egyebek között műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék tehetik ki a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét mennyiség akár 30 s...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^