Hirdetés

Ritkább a „köszönöm” otthon

Az emberek ritkán mondanak köszönetet a hozzájuk legközelebb állóknak- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Royal Society Open Science című szaklapban publikálta az eredményeit.

köszönöm, köszönet, kommunikáció |

InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.


Azt mondani, hogy "köszönöm", amikor valaki segítséget kap, általában el is várják az embertől az udvarias viselkedés jegyében, de ez csak a nyilvános beszélgetésekre érvényes.

A kutatók mikrofonokat szereltek fel a résztvevő önkéntesek otthonában és közösségi találkozóhelyein, 1057 beszélgetést rögzítettek, majd megszámolták, hogy hányszor mondott valaki köszönetet a másiknak, amikor valaki kér és kap is segítséget. A vizsgálat öt kontinensre és nyolc nyelvre terjedt ki.

Az eredmények szerint az emberek a feltételezettnél sokkal ritkábban köszönnek meg valamit, főleg akkor, ha családtagjaikkal vagy közeli barátaikkal beszélnek.

A nyelvek között vannak különbségek: az angolul beszélők például az idő 14,5 százalékában mondtak köszönetet a hangfelvételeken. Az olaszul beszélőknél ez az arány 13,5 százalék, a lengyeleknél 2 százalék volt. Az átlag 5,5 százalék volt.

A kutatók szerint az eredmények nem azt jelentik, hogy az emberek kevésbé udvariasak a családon belül, hanem azért, mert hallgatólagosan elfogadják egymás támogatását.

Családi körben az "igen" az alapvető válasz, amikor az embertől kérnek valamit, és az elvárás az, hogy a másik teljesíteni fogja a kérést. Az emberek nagyjából minden másfél percben kérnek valamit a másiktól, és a köszönet elmaradása csak nagyon ritkán tűnik fel nekik.

köszönöm, köszönet, kommunikáció

2018-05-26 01:04:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop