Hirdetés

Őrült, de működő trükkök

Sok jótanács elég nyilvánvaló: ha fogyni akarsz, egyél kevesebbet és mozogj többet, több energiához aludj többet, a kiszáradás megelőzésére igyál több vizet. Mások azonban teljesen meglepőek. A következő 10 tipp működik, de az ember csak vakarja a fejét.

meglepő tippek |

InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Freepik

Jobb a szundikálás egy csésze kávé után
Egy japán vizsgálatban, melynek tárgya az volt, hogy miként lehet a legjobban szundítani, azok a vizsgálati alanyok, akik egy csésze kávét ittak, ezzel 200 mg koffeint fogyasztva, és rögtön lefeküdtek 20 percre aludni, élénkebbnek érezték magukat és jobban teljesítettek számítógépes teszteken, mint azok, akik nem ittak kávét, csak 20 percet szundítottak.

Ez hogy lehetséges? A 20 perces alvás pont akkor ér véget, amikor a koffein hatni kezd és kitakarítja az agyból az adenozin molekulákat. Az adenozin az ébrenlét és az aktivitás mellékterméke. Az adenozin szint emelkedésével az ember egyre fáradtabb lesz. A szunyókáláskor az adenozin lebomlik és koffeinnel kombinálva, mely gátolja az adenozin hatását, javítja a szundítás hatásosságát.

Ne mosson fogat rögtön evés után

Közvetlenül étkezés és ivás után ne mosson fogat, főleg, ha savas étel vagy ital után. A savas ételek, italok (citrusfélék, sportitalok, paradicsom, üdítőitalok olyan puhává tehetik a fogzománcot, mint a nedves homokkő.

A fogmosás ebben a szakaszban meggyorsíthatja a sav hatását a fogzománcon, és kimaródik az alatta lévő réteg. A fogmosással célszerű fél-másfél órát várni az étkezés után.

Egyen kiadósabbat, ha kevesebbet akar enni

Egy 100 kalóriát tartalmazó csomag ropi vagy perec elfogyasztása dicséretes dolog, de valószínűleg még éhesebb lesz tőle, mint előtte. Kis adag szénhidrát elfogyasztása csupán megemeli a vércukorszintet és még több szénhidrát fogyasztására ingerel. Jobb inkább fehérjét választani, például mogyoróvajat vagy sajtot almával.

A kalóriatartalmuk magasabb, de a fehérje és a zsír hamarabb telít és a jóllakottság érzés tovább tart. Így végül is összesen kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Ne igyon energiaitalt, ha fáradt

Az energiaitalok ötször annyi koffeint tartalmaznak, mint a kávé, de az élénkítő hatás hamar elmúlik, és kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek: idegesség, ingerlékenység, szapora szívműködés. Ezen kívül az energiaitalok gyakran sok taurint tartalmaznak, ami egy központi idegrendszer stimuláns, továbbá több mint 50 gramm cukrot dobozonként (ez 13 kávéskanál cukornak felel meg!)

A cukor ideiglenesen megemeli a vércukorszintet, mely utána hamarosan leesik és lelassítja a mozgást és a gondolkodást, emiatt újabb doboz energiaital kerül majd elő.

Igyon vizet, ha puffadt

Ha puffadtnak érzi magát, vizet inni látszólag csak rontja a helyzetet, de gyakran segíthet. Ha például sok rostot fogyaszt, a szervezetnek több vízre van szüksége. A víz keveredik a vízben oldódó rostokkal egy gél szerű anyagot képezve. Ez az anyag fokozza a belek mozgását és csökkenti a puffadást.

A vízivás a dehidráció által okozott puffadást is csökkenti. Ilyenkor a szervezet ragaszkodik ahhoz a vízhez, ami már benne van, és ez puffadást okoz.

Igyon forró italt melegben

Melyik hűt jobban a nyári kánikulai reggelen: a jeges kávé vagy a forró kávé? Két vizsgálat eredményei és más kultúrák, szerint is a forró ital a helyes válasz, például az indiaiak forró teát isznak melegben. Forró ital fogyasztásakor a hőszabályozás érzékeli a hőmérsékletváltozást és fokkosza az izzadást. Amikor aztán a verejték elpárolog a bőrről, a test lehűl.

Egy hosszú, kimerítő munkanap után az edzés a legutolsó dolog, amit az ember szívesen csinálna, de az izzadás élénkít. A fáradtság, a rosszkedv is a depresszió egy 30 perces enyhe intenzitású testmozgás után javult egy tanulmány szerint, mely a Medicine and Science in Sports and Exercise című szakfolyóiratban jelent meg. Az edzés során felvett oxigén javítja a fizikai és szellemi működést is.

A kézzel írott jegyzetekre jobban emlékszünk

A számítógéppel készített jegyzetekkel több anyag rögzíthető, de jobban emlékezünk a kézzel írott jegyzetekre, az Indiana Egyetem kutatása szerint.

A tanulás során az anyag feldolgozásra kerül. Amikor kézzel jegyzetelünk, több információt dolgozunk fel. A tanulási folyamat azzal kezdődik, amikor meghallgatjuk az előadást. Ezen kívül, amikor a lapra nézünk, amin jegyzetelünk, áttekintjük az anyagot és a feldolgozott információt megerősítjük.

Töltsön kevesebb időt együtt a párkapcsolat megerősítéséhez

Egyik szociális eseményből a másikba ugorva, annyit időt sem hagyva magunknak, hogy levegőért felbukkanjunk, feláldozhatja párkapcsolatunk minőségét. Az egyedül eltöltött idő lehetővé teszi, hogy feldolgozzuk gondolatainkat és ne hirtelen cselekedjük, és jobban megismerhetjük magunkat is.

Az egyedüllét csökkenti a stresszt és a szorongást, ezzel hozzájárul a párkapcsolati feszültségek oldásához. Meditáljon, üljön be egy kávéházba, és nézze az embereket, akár tegye rendbe a ruhásszekrényét.

meglepő tippek

2023-05-31 17:23:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop