Hirdetés

Nők és férfiak

Kultúránkban - a világ legtöbb népének kultúrájában - az ember egy női nagyhatalomtól való függésében kezdi az életét, akár fiú, akár lány...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):4-4   Celsus Kft. | Popper, P.

Az élet kezdetén - a táplálás, az örömök, a kínok, a fájdalmak, a fájdalom csillapítása - egyszerűen az, hogy jó-e élni, jó-e a világon lenni avagy nem jó, a nőktől függ. Az anyáktól, a nagymamáktól, a gondozónőktől, a dadáktól, az óvónőktől stb. Egy gyermek életének színterén kevés a férfi. Ez a „szakterület" női kezekben van.

KI KREATÍVABB?

És most térjünk vissza a nők és a férfiak közötti különbségekre! Tényleg olyan nagy pszichés különbség van a nők és a férfiak között? Tényleg két különböző „faj" a két nem? Egyáltalán nem vagyok meggyőződve erről... Én tulajdonképpen Karácsony Benő erdélyi szépmíves író pártján állok, aki valahol azt írja, hogy: „... a férfiaknak ebből a »különbözőségből« akkora társadalmi és érzelmi problémái kerekednek, hogy annak már komikus jellege van." Ennek ellenére én azért egy területen látok különbséget, mégpedig a kreativitás tartományában. Kénytelen vagyok elismerni, hogy a férfiakban sokkal magasabb szintű a kreatív késztetés, az alkotási vágy, mint a nőkben. Csakhogy én azt gondolom erről, ez azért van, mert a nőknek megadatott egyfajta biológiai kreativitás. Ennek köszönhetően a testükben ki tudnak formálni egy másik embert, világra tudják hozni, táplálni, gondozni tudják, és így tovább. Ennél nagyobb alkotás - egy másik ember világrahozatala - nincs is. Tehát hatalmas kreatív teljesítmény. S ez csak a nőknek adatott meg! Ez a tény már önmagában is létjogosultságot ad egy nőnek.

Ml DOLGUNK?

Az anyaság képessége megajándékozza a nőket azzal, hogy nem teszi kérdéssé, miért is vannak a világon, vagy mi dolguk ott. Nincs ez így a férfiaknál. Egy férfinak muszáj bizonyítani, hogy ő mit ér. Alkotással kell ezt igazolnia, és ezért sokkal magasabb a kreatív motivációja, mint a nőké. Mivel a férfiaknak nincs biológiai kreativitásuk, ezért tehát alkotni akarnak. Valamit a művészetben, a tudományban, a munkában. Igen ám, de előfordulhat, hogy nincs elég tehetsége ahhoz, hogy alkosson. Akkor ez a kreatív késztetés átalakul a pozícióért vívott küzdelemmé. Ilyen esetben a férfiak magas pozícióba akarnak kerülni, államtitkárok akarnak lenni, talán miniszterek, vezérigazgatók vagy elnökök. Ha ez se sikerül nekik, akkor viszont nagyon sok pénzt akarnak keresni. Tehát a motivációjuk a pénz irányába fordul, s gazdagok akarnak lenni. Ha az se sikerül nekik, akkor ők lesznek az ezermesterek. Ők javítják meg a vízcsapot, a gázt, a vécét, ha folyik, ők esztergálnak olyan madárkalitkát lombfűrésszel a papagájnak, hogy mindenki a csodájára jár... És ha ezt a kreatív lehetőséget elveszik tőle? Akkor inni kezd, kábítja, letompítja magát.

POTENCIA ÉS ANYASÁG

Ha egy férfinek oda a potenciája, tehát impotens lesz, az mindig súlyos én-sérelemmel jár, aminek nyomán azonnal súlyos önértékelési krízis bontakozik ki. Ugyanakkor egy nő elég jól megvan a maga frigiditásával. Nyugodtan mondja: „Nézze, doktor úr, nekem a dolog nem jelent semmit, de a férjem miatt eltűröm." Vagyis a férfiimpotenciának nem ellenpontja a frigiditás. Ám a nőknél is önértékelési zavar robban be meddőség esetén. Ha nem képesek gyermeket szülni, akkor ugyanúgy reagálnak, mint a férfiak az impotenciájukra. Tehát lelkileg sérülnek, bizonytalanná válnak.

BIZONYÍTANI KELL(?)(!)

Markáns különbség van a nők és a férfiak kreatív késztetésében. A nőknek ugyanis nincs szükségük létezésük értelmének bizonyítására, a férfiaknak viszont bizonyítaniuk kell!

(folytatjuk) Prof. Dr. Popper Péter

2005-11-24 12:53:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop