Hirdetés

Vízitorna

Frissüljön fel izzadás nélkül! Amikor hétágra süt a Nap, a tornaterem helyett tornázzon vízben! Csodálkozni fog, mennyivel könnyebben mozog, s mégis mennyire elfárad...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):66-66   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Egyre népszerűbb a vízben végzett gimnasztika. Ennek fő oka a mozgás élvezete újfajta közegben. Így érthető, hogy nagy tömegeket vonzanak az új vízi sportágak: az aqua-jogging, az aqua-walking, az aquarobic és az aqua-gimnasztika. Közös bennük, hogy szinte mindenki profi lehet valamennyi válfajban, akár anélkül is, hogy úszni tudna. Már a csípőmagasságú víz is elegendő lehetőséget kínál a mozgás egészségjavító hatásainak kihasználására. Nézzük, melyek ezek:

A víz hidegingere edzi az érrendszert, közvetett módon erősíti az immunrendszert, és véd a megfázásos betegségektől. (Ez természetesen nem azokra vonatkozik, akik az uszodát következetesen csak a meleg napokon látogatják.)

A víz nyomásának keringésjavító hatása van. A vénás vér szívhez való visszaáramlását segíti, ezáltal a szív erőteljesebben és gazdaságosabban ver.

A bőrt és a kötőszöveteket a víz masszírozza, így a vérerek rugalmasak maradnak.

A vízben csökken a vegetatív idegrendszer érzékenysége. Ez hozzájárul nemcsak az izmok, hanem a lélek jobb ellazulásához is.

A víz ellenállása rugalmasan fogja fel a felesleges, hirtelen mozdulatokat. Ezáltal az ízületeket, az inakat és a gerincoszlopot védi a fájdalmas túlterheléstől.

A víz felhajtóereje az ízületeket tehermentesíti, így azok sokkal szabadabban tudnak mozogni. A csípőmagasságú vízben a testsúlynak mindössze a fele terheli az ízületeket. Nyakig a vízbe merülve már csak a tizede. Ez különösen a túlsúllyal küszködők számára kedvező. A mélyebb víznek emellett még más előnyei is vannak: a mellkasra nehezedő víznyomás nehezíti a belégzést, mélyíti a kilégzést. Ez pedig erősíti a légzőizomzatot.

Különösen az idősebbek és az edzetlenek félnek attól, hogy a szokatlan mozdulatoknál eleshetnek és megsérülhetnek. A vízben ez a veszély jelentősen csökken. Aki mégis megcsúszik, az sem keményre esik. Pluszvédelmet jelent a karokra húzott úszógumi.

És még valami: a vízben nem tűnik fel, ha a gyakorlatokat ügyetlenebbül végezzük. Ezért sokkal fesztelenebbül tornázunk a vízben - még csoportosan is.

Akiknek nem ajánlott...

Aki magas vérnyomásban vagy egyéb szív- és keringési betegségben - például szívritmuszavar, szívgyengeség, angina pectoris stb. - szenved, először feltétlenül konzultáljon orvosával!

Ugyanez áll az akut fertőzéssel, gyulladással küszködőkre vagy bőrbetegségben szenvedőkre.

J. Zs.

2005-07-07 19:11:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop