Hirdetés

Trager-módszer

Milton Trager csodálatos módszere gyengéden formálja a testet, a szellemet és lelket is. Aki él vele, megszabadulhat a nyomástól, újra érezheti a szabadságot és a könnyedséget. Hazánkban a módszer még ismeretlen, de csak idő kérdése, meddig…

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):34-35   Celsus Kft. | Dénes, V.

A páciens kényelmesen elhelyezkedik a masszázsasztalon. Könnyen van öltözve, egy meleg takaróval a derekán. A fejénél egy Trager-módszert gyakorló masszőr áll, aki néhány mély, megnyugtató lélegzetvétel után munkához lát.

A kéz paradoxona

Kezei egész könnyedén és fürgén, váltakozva görögnek a kliens mellkasán, a lábai felé. Az ujjai mintha táncolnának, de a megfelelő pillanatban mindig egy nyújtó hatású nyomással libbennek tovább. Ilyenkor általában egy-egy sóhaj szakad ki a fekvőből.

A test után a fej következik. A kezelést végző hasonló rebbenő mozdulatokkal, de csak két ujjal dolgozik a sokszor fájdalmas-merev nyaktájékon. Majd a fejet, mint egy labdát, egyik kezéből a másikba „dobja” könnyedén, táncolva.

LÉNYEGES! A hatás akkor sem marad el, ha a páciens nem annyira laza, hogy ez sikerüljön. A könnyed mozdulatoktól a szabadság érzése annyira eluralkodik a lelkén, hogy előbb-utóbb ő is felveszi a „táncoló” ritmust. Ugyanez a helyzet a karokkal, lábakkal és a háttal: lendületes és gyengéd „huzavonáról” van szó feszítés és elengedés között. A másfél órás kezelés során a masszőr többször megkérdezi az érintettet, hogy mikor mit érez (rendszerint melegséget, máskor teltséget). Legtöbbször azonban könnyedség tölti el a pácienst, miközben elnehezülten fekszik az ágyon. Ha ez a paradoxon nem jön létre, akkor sikertelen a kezelés.

Lebegni ég és föld között

A felüléskor sincs szüksége a páciensnek arra, hogy kihúzza magát vagy megfeszítse a törzsét. A fejét mintha a menny húzná-tartaná. Ettől pedig leesik a válla – talán először életében. A felemelő érzésen túl – ugyancsak paradox módon – olyan, mintha belesüppedne a szőnyegbe…

Ezután következik a Trager-módszer aktív fázisa: a kliens feladata, hogy úgy mozogjon magától, ahogy az előbb kezelője mozgatta. A lassú tánc körbeviszi a szobában, karjai szárnyként lebegnek fel és alá.

GONDOLTA VOLNA? Ilyenkor a kliensekben sokszor a gyerekkori gondtalanság emléke elevenedik meg. A kezdetek kezdete, amikor még lehetséges volt számukra az „ég és föld közötti” lebegés. Csak aztán közbejött valami… A felnőttkor, a vele járó gondok, valami, ami lerántja az embert, és nyomja a vállát.

Mozgásformák megtapasztalása

Az amerikai Dr. Milton Trager az elmúlt hatvan év során fejlesztette ki módszerét. Célja az volt, hogy emlékeztessük testünket legtitkosabb és legmélyebb lényegére. Ezért a kezelések során a biológiailag ősidőktől fogva belénk programozott gondtalanságnak kell előjönnie mindenkiből. Ez pedig magával hozza a gondolatok és érzelmek szabadságát is. A terapeuta célja, hogy a rossz beidegződéseket, a helytelen pszichoszomatikus hatásokat kicserélje a gyógyító mozdulatokkal.

Van, aki látászavarai, más krónikus fejfájása miatt fordul ehhez a módszerhez. De a Trager-masszázs segít a merev nyakon, a vérkeringési zavaron és még sok más panaszon. Egyébként helytelen az a kifejezés, hogy masszázs – inkább mozgásformák megtapasztalásáról van szó. Arról, hogy egy külső segítő felébreszt bennünk olyasmit, amit magunkban hordozunk.

Mozdulatok kódja

Minden gondolatunk befolyásolja szervezetünket – negatív és pozitív irányban egyaránt. Elképzeléseink pedig beivódnak izmainkba, mozdulatainkba. Testünk emlékeink térképe, egész életünk története meglátszik rajta. És ha értő szem tekint rá, egyből tudja a legutolsó napig, mi minden befolyásolta.

TUDTA-E? A masszőrök sokszor szavak nélkül is tudják látogatójukról, hogy sokat ül-e a számítógép előtt, avagy folyton áll, netán sűrűn eszik sajtot stb. A Trager-módszert gyakorlókkal sincs ez másként. Látják az érzelmi sérüléseket, a stresszt, és pácienseiket szeretnék megóvni attól, hogy ezeket fizikai fájdalomként is megéljék. Testünk – ez a „páncél” – megvéd az ütésektől, néhány érzelem kimutatásától is. Ám mint minden páncél, ez is megfeszül a sok harctól. Repedések keletkeznek a felületén, ütések nyomai válnak láthatóvá rajta, majd egy idő után nem is teljesíti funkcióját...

Testünk-lelkünk-szellemünk így működik, egy rendszerben, egymástól elválaszthatatlanul. Úgy össze vannak „nőve” – nem csak a betegségeink, esetleges baleseteink miatt, hanem negatív életszemléletünk és rigolyáink okán is –, hogy a megszokott kerékvágásunkból nehéz kizökkennünk.

Újraprogramozva…

A Trager-módszer segít felvenni a kapcsolatot bensőnkkel, sőt megtanít meghallani az elfeledett belső hangokat, és így megtöri az ördögi kört. Törli a „memóriát”, és új információkkal látja el testünk CD-ROM-ját. Mindehhez azonban nyitottnak és érzékenynek kell lennünk önmagunk iránt. Talán ez az oka, hogy Milton Trager először pszicho-fizikai integrációnak nevezte el módszerét.

Első fázisát „mentastics”-nak – a mentális és a gimnasztika angol szavak összeillesztésével – jelölte. Ezzel a testi, a lelki és a szellemi érzékenység összhangjának fontosságát próbálta kifejezni.

A mentastics-fázisban a terapeuta – anélkül, hogy diagnózist állítana fel, és gyógyítani akarna – képes enyhíteni a betegségeket és a különböző érzékelési zavarokat. Oldja a feszültségeket, enyhíti a gerincdeformitásokat, mérsékeli a fogcsikorgatást, az akut és krónikus görcsöket, a migrént, az alvászavarokat, a légzési nehézségeket… Elősegíti a gyógyulást sebészeti beavatkozások, sportsérülések, balesetek után.

FONTOS! Főleg a pszichoszomatikus problémák esetében jelent komoly segítséget. Ugyanakkor még tolószékes, vagy nagyon idős emberek esetén is sikerrel alkalmazható. Még akkor is, ha a test nem is érzi az érintéseket, ugyanis a szellemet és a lelket akkor is felszabadítja!

Fázisok

A passzív fázisban a kliens gyengéd görgetést-forgatást, nyomást érez. Előszöra nyaktájékon, aztán a lábakon, utána a gyomor-mellkas tájékán, a vállakon, majd a háton. A módszert gyakorló felveszi páciense ritmusát. A gyengéd hullámmozgás a kötőszövetek mélyéig hatol, így tonizáló hatást vált ki. A mozdulatok között a páciensnek mindig van ideje arra, hogy tudatosuljanak benne érzései. Így a feszülés és a lazulás segítségével szelleme a gyengédség, a mozgékonyság új oldalát érzékelheti. Újra vitális, életerős lesz, ahogy az információk elérik a központi idegrendszerét, és teste is tárolja az új mozdulatokat.

Az aktív fázisban megismétlődnek a mozdulatok. Tulajdonképpen a könnyed mozgásfolyamatok reprodukciójáról van szó, annak érdekében, hogy az érintett a mindennapjaiban is alkalmazni tudja ezeket. Van, akinek három alkalom alatt sikerül „megtanulnia” mozogni, másoknak több időre van szükségük. De mindenki képes rá, mert a Trager-módszer olyasmit ébreszt fel bennünk, amit születésünk óta magunkban hordozunk.

D. V.

2005-05-03 10:08:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop