Topfitten télen

Ezen a télen a varázsszó: bio-energia, aminek segítségével a felesleges zsírpárnák eltüntethetők...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):66-67   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Szürke égbolt, viharos, szeles, csapadékos időjárás, fogvacogtató hideg - ilyen a tél. Nem csoda, hogy a hőfokkal együtt többségünk hangulata is a "negatív tartományba" süllyed. Ilyenkor nassolással próbáljuk megédesíteni napjainkat. Szerencsére a felszedett felesleg az új bioenergia-programmal eltüntethető.

LELOMBOZÓ STATISZTIKA

Bioenergiával - természetes energiát adó "táplálékkal" - fitten, jókedvűen vészelhetjük át a telet, mindemellett lelkünket, egészségünket és alakunkat is formában tarthatjuk. Az alábbiakból kiderül, hogyan alkalmazhatjuk a bioenergiát, és miképpen kombinálhatjuk a legcélszerűbben.

A következő számadatok bemutatják, milyen fontos ez a kombinált erő. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 50%-a késő ősszel erőtlennek érzi magát és folyton csak aludni szeretne. 30%-uknak nincs semmihez sem kedve, 10%-uk pedig akut testi-lelki rossz állapottól szenved. A pszichológus ilyenkor szezonfüggő depresszióról beszél. Különösen a nők hajlamosak az őszi-téli levertségre, elsősorban 20 és 40 éves koruk között. Ők szenvednek különösen a borús évszakokban erős PMS-szindrómától is.

HASZNOS INFO! A szürke idő felerősíti azokat a negatív érzéseket, melyek a PMS esetén és a menopauza időszakában lépnek fel.

A JÓKEDV VÉD A DEPRESSZIÓ ELLEN

Aki jól érzi magát a bőrében, mivel személyes életében minden rendben van, vagy mert munkájában sikeres, kevésbé hajlamos a téli depresszióra.

ELSŐ SZÁMÚ BIOENERGIA - A FÉNY

A lélek számára a világosság a legfontosabb élénkítőszer. A fény ugyanis aktiválja a jókedvért felelős szerotonin termelődését, ami egyidejűleg fékezi a melatonin kiáramlását is. A kronobiológusok megfigyelték, hogy belső óránk télen kb. 20 perccel több alvásra van beprogramozva. Sokan ilyenkor gond nélkül tudnak 7-8 óra helyett akár 12 órát is aludni.

FONTOS! Szerencsére a több pszichoenergiához nem feltétlenül van szükségünk valódi napfényre. Az enyhén rossz lelkiállapoton már az is segít, ha rögtön felkelés után a lakásban az összes villanyt felkapcsoljuk és a munkahelyünket is jól megvilágítjuk. Ma már vannak olyan lámpák, melyek fényének összetétele - UV-sugarak nélkül - azonos a napfényével. Ezeket a "teljes spektrumú" lámpákat a téli depresszió kezelésénél is használják. A fénynek ugyanis ugyanolyan hatása van a lélekre, mint a sugárzó nyári napnak.

NE FELEDJÜK! Többségünknek elég egy kiadós séta nappali fényben, mivel még szomorú téli napon is elegendő világosságot ad a szerotonintermelődés megindításához.

"EHETŐ" BIOENERGIA

Energia táplálékunkkal is kerülhet szervezetünkbe. A vitaminok és ásványi anyagok nemcsak az energiáról gondoskodnak, hanem a szerotonintermelést is aktiválják. Emellett a fehérje és a szénhidrát gondoskodik a jókedvről, a testi energiáról és a szellemi fittségről. Éppen ezért kell vigyáznunk az étkezéssel! Szervezetünk ugyanis még mindig kőkorszaki módon viselkedik - hiába a központi fűtés és a szupermarketek sora -, s azt az utasítást adja, hogy a hideg, táplálékszegény télre fel kell tölteni a zsírraktárakat. Tehát több kalóriát kell fogyasztani, és kevesebbet kell felhasználni.

FONTOS! Mindenképpen óvakodjunk a több kalória fogyasztásától! Ideális segítőtársaink ebben a Spirulina mikroalgák. Ezek kiváló fehérjebombák, vitálanyagszállítók és tárolják a nyári napfényt is. Por, illetve tabletta/kapszula formájában beszerezhetők.

A WALKINGTÓL A TAI-CHIIG

Paradoxnak tűnhet, de a pihenés fáradttá tesz. Minél hosszabb ideig lustálkodunk, annál kevésbé lesz kedvünk kimozdulni vagy sportolni, és ennek végzetesek a következményei energiaszintünk, kedvünk és természetesen alakunk szempontjából is. A legjobb energetizáló "eljárás" a mozgás. Sportolás közben ugyanis jelentkezik a "visszapattanó-hatás: azaz a fáradtság eltűnik, fittnek érezzük magunkat, vállalkozó kedvűekké válunk. Ilyen értelemben bioenergiát szolgáltat valamennyi sportág és mozgásfajta.

FONTOS! Találjuk meg magunknak a számunkra kedvelt fitneszvariációt, mert akkor biztos nem fogjuk abbahagyni! A téli depresszió ellen és az alakunk számára minden mozgásfajta optimális, amit a szabadban végezhetünk - kocogás, biciklizés, séta -: a lényeg, hogy még nappali fénynél tegyük! Gyengéd mozgástréningnek tekinthetők az ázsiai mozgástechnikák, így a tai-chi is.

Hatásai:

  • feszesít
  • növeli a mozgékonyságot
  • segíti a koncentrációt
  • ellazítja a lelket.

Ha kiegyensúlyozottan és fitten vágunk neki a télnek, garantált, hogy a téli depressziót még csak hírből sem fogjuk ismerni!

A LEGJOBB TIPPEK...

a leikünknek...

Naponta: az orbáncfű mellékhatások nélkül fékezi a szerotoninlebontást. Kapható a gyógyszertárakban és a gyógynövényboltokban. Hatása a szedés kezdetétől számított 2-3 hét múlva jelentkezik.

VIGYÁZAT! Hatására szoláriumban megnő a leégés veszélye.

Hetente: egy aroma-energiafürdő elűzi a kedvetlenséget. Ehhez 2-2 csepp erdeifenyő- és szantálfaolajat, egy csepp rozmaringolajat keverjünk el 5 ml fürdőolajban! Élénkítő citruskeverék: 1 csepp neori-, 2-2 csepp keserűnarancs- és petitgrain-olaj 5 ml fürdőolajban.

Havonta: színház, koncert, étterem - amihez éppen kedve van partnerével vagy barátaival. A kellemes változatosság segít kitörni az unalmas hétköznapokból.

az egészségünknek...

Naponta: a reggeli energiaital gondoskodik az erős idegzetről, a koncentrálóképességről és a védekezőerőről. Készítsünk turmixot egy csésze teljes tejből, egy-egy evőkanál lecitingranulátumból, búzacsírából, napraforgó- vagy bogáncsmagból, maréknyi bogyós gyümölcsből, ananásszal! Hetente: együnk jókedv-salátát: süssünk át 10 dkg szárnyasmájat kevés vajon, kicsit sózzuk, borsozzuk! Forgassuk meg egy narancs levében, osszuk el egy adag galambbegysalátán, és csepegtessünk rá olívaolajat! Boldogság-vitaminokban (B 12, C) és folsavban gazdag.

Havonta: vágjunk nagyobb darabokra 50-50 dkg megtisztított burgonyát és zellert! Főzzük 30 percig sótlan vízben! Fogyasszuk el egy nap, arányosan elosztva! Csak ásványvizet igyunk hozzá. Kiváló salaktalanító hatása van.

az alakunknak...

Naponta: sétáljunk, fussunk, kocogjunk, lépcsőzzünk! Ideális napi egy óra mozgás nappali fénynél, ugyanis serkenti a szerotonin kiáramlását.

Hetente: nem kerül semmibe, nincs szükség fitneszstúdióra, bármikor megtehetjük a szobában vagy a szabadban, hogy ugrókötelezünk. Ez a legjobb zsíreltüntető hatású aerobikgyakorlat. Lassan emeljük az adagot 5-ről 10 percre!

Havonta: fitnesz-masszázst! Nemcsak lazít, de fitté is tesz, hiszen segíti a sportos tréning hatását. Általa javul a vér- és a nyirokkeringés, eltávolítja a salakanyagokat.

FÉNYÍNSÉG

A szezonfüggő depresszióra jellemző - az enyhe lefolyásútól a kezelésre szorulóig - az energiavesztés és a kedvetlenség mellett a nagyfokú alvásszükséglet és a farkasétvágy. Mindkét tünet a bennünket érő túl kevés fényre vezethető vissza.

J. Zs.

|
2005-11-25 22:25:34


Menjen biciklivel dolgozni!

A napi kerékpározás jelentősen csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját - állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói a British Medical Jou...


Könnyedén a kilók ellen

Tavasszal kinek van kedve az edzőteremben izzadni? A friss levegőn azonban nem csak sétálni vagy futni, kerékpározni lehet. Az alábbiakból kiderül, milyen hasznos sportesz...


Veszélyes a foci

Veszélyes lehet a rendszeres fejelés vagy az ütközés a pályán. Feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint...


Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napkö...


A testedzés mellékhatása

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés ideiglenesen megnöveli a spermiumszámot, de egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^