Tévhitek a testedzéssel kapcsolatban

Ideje eloszlatni jó néhány, a testmozgással és a táplálkozással kapcsolatos tévhitet. Felejtsük el a „ha csak grépfrútot eszem, 25 kilót leadok”- típusú programokat, és tekintsük át az alábbi tévhiteket és tényeket.

testedzés, fitnesz | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A nők a súlyzógyakorlatoktól csak még testesebbek lesznek – nem igaz.

A nők szervezetében a férfiakéban található tesztoszteronnak csak egyharmada van jelen, így ez nem történhet meg. A magazinokban látható izmos, nagydarab nők a szteroidoktól olyanok. Ha csökkentjük a testzsírt, akkor az izmok is jobban látszanak.

Heti 5-6 napot kell edzeni ahhoz, hogy sikert tudjunk elérni – nem igaz.

Sokan jobban tennék, ha a heti hatszori edzőterembe járás helyett ping-pongoznának. A kitartás és az erőfeszítés szintje a fontos. Inkább heti háromszor edzzünk lelkesen és intenzíven, semmint hatszor unottan.

Lehetséges a helyi fogyasztás – nem igaz.

Az ember az egész testén veszít a súlyából, csak eltérő gyorsasággal. Nem lehet egyes helyeken lefogyni. Ha csak a csípőnket akarjuk lefogyasztani, nem fog menni. Általában onnan megy le a háj legutoljára, ahova legelőször lerakódik.

A nyújtással meg lehet előzni a sérüléseket – nem igaz.

Több vizsgálat is rámutatott, hogy nincs összefüggés a nyújtó gyakorlatok és a sérülések megelőzése között. A nyújtás növeli a rugalmasságot, de a legtöbb sérülés a normális mozgástartományban következik be.

Vannak azért előnyei is a nyújtásnak, erősíti az izmokat. A sérülések megelőzésére alkalmasabb a megfelelő bemelegítés, hogy több vér jusson az izmokba.

Le kell fogyni az edzésprogram előtt – nem igaz.

Nincs élettani oka annak, hogy le kellene fogyni edzés előtt. A mozgás a legjobb, amit egészségünkért tehetünk, és soha nem lehet elég korán elkezdeni. Ne várjunk tehát, míg lefogyunk, akár napi öt perces testedzéssel is érdemes elkezdeni.

Ha alig eszünk, vagy ugyanabból az ételből álló diétát követünk, hamarabb lefogyunk – nem igaz.

Ezt a stratégiát a 80-as évek előtt népszerűsítették, és azt hitték, ha egyszerűen csak kevesebbet esznek, az mindent megold. Ma már tudjuk, hogy fontos az összkalória szám, de a fehérjék, szénhidrátok és zsírok aránya ugyanolyan fontos.

A sok kardioedzés a legjobb módja a fogyásnak – nem igaz.

Van, aki akár 90 percen át is képes a kardiogépen edzeni. A baj ezzel a módszerrel csak az, hogy teljességgel hatástalan, csak időpocséklás.

Nem lehet egyszerre nagy intenzitással és hosszú ideig edzeni. A rövidebb, de intenzívebb edzések a leghatásosabbak az izomtömeg növelése és a testzsír csökkentése szempontjából.

És ami a legfontosabb: soha ne kezdjünk bele úgy egy edzésprogramba, hogy előtte nem beszéltünk volna az orvosunkkal.

| testedzés, fitnesz
2016-07-05 18:54:01


Könnyedén a kilók ellen

Tavasszal kinek van kedve az edzőteremben izzadni? A friss levegőn azonban nem csak sétálni vagy futni, kerékpározni lehet. Az alábbiakból kiderül, milyen hasznos sportesz...


Veszélyes a foci

Veszélyes lehet a rendszeres fejelés vagy az ütközés a pályán. Feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint...


Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napkö...


A testedzés mellékhatása

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés ideiglenesen megnöveli a spermiumszámot, de egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a ...


A jóga és az immunrendszer

A jóga reneszánszát éli, amit elsősorban a test erősítése és hajlékonyságának fokozása terén elért látványos eredményeinek köszönhet, de kevesen tudják, hogy a...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^