Jógával könnyebb

Nyújtózkodjuk ki magunkból a stresszt! Lélegezzük ki rosszkedvünket! Ezekkel az egyszerű módszerekkel sokat tehetünk testi problémáink megelőzése érdekében. Tartson velünk!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):25-27   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Légzéstechnika, akrobatikus gyakorlatok - többségünk azonnal ezekre gondol, ha a jóga kerül szóba. Pedig a mintegy 3500 éves indiai lazítótechnika ennél sokkal többet jelent!

A legújabb kutatások szerint a jóga csodafegyver. Oldja a félelmet, a stresszt, öntudatossá tesz - ugyanakkor fájdalomcsillapító és a rosszullét ellen is hatásos.

A jógagyakorlatok minden gyógyszernél többet érnek, mivel egyaránt hatnak a testre, a leiekre és a szellemre. Nem csoda, hogy a sztárok közül is többen - például Meg Ryan, Madonna avagy Gwyneth Paltrow - használják e távol-keleti módszert, hogy erőt merítsenek alkalmanként túlhajszolt, stresszes mindennapjaikhoz.


Szeretné, hogy lelke úgy érezze, mintha megsimogatták volna? Akkor végezze el az egyik - ha ideje engedi, mind a négy - gyakorlatot! Teljesen mindegy, hogy kezdőként vagy gyakorlott jógázóként teszi-e, a jótékony hatás nem marad el!

STRESSZÛZÉS „KROKODILLAL"

Órák hosszat ült a számítógép előtt? Ólomsúlyú bevásárlószatyrokat cipelt? Időnként sokat kell kibírnia? Nem csoda, ha estére megfájdul a válla és a háta. A hanyatt fekvés ilyenkor jót tesz, és egyúttal a krokodilgyakorlat kiinduló helyzete. Ez a jógatechnika spirális nyújtásaival edzi a feszült melles hátizmokat, emellett serkenti a máj, a hasnyálmirigy és a lép működését.

Eredménye: frissesség árad szét a testünkben, lélegzetvételünk mélyebbé válik, vállaink ellazulnak.

Feküdjünk hanyatt, karjainkat nyújtsuk ki oldalra! Tenyereink a padló felé nézzenek! Bal lábunkat lassan hajlítsuk be, lábfejünket helyezzük a jobb térdünkre! Behajlított lábunkat lassan döntsük oldalra - át a nyújtott lábon -, és próbáljuk megérinteni vele a talajt! Ügyeljünk rá, hogy a gyakorlat ideje alatt vállaink végig maradjanak a talajon!

Amikor a legjobban megközelítettük a talajt, maradjunk 5-20 másodpercig ebben a helyzetben! Lélegezzünk egyenletesen, majd nagyon lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe! Végezzük el a gyakorlatot a másik lábunkkal is!

ALTATÓGYERTYA

Rettenetesen fáradt, mégsem sikerül elaludnia? Akkor ki az ágyból, gyerünk gyertyaállásba! Jobb, mint órák hosszat forgolódni.

Ez a jógapóz elősegíti az agy, a gerinc és a medencetájék megfelelő vérellátását, erősíti a központi idegrendszert.

Eredménye: megszabadít a stressztől és az álmatlanságtól, ellazít, nyújtja a gerincet, erősíti a hát-, a láb- és a nyakizmokat.

A kezdők fél gyertyaállással is beérhetik. Ennél a test nincs teljesen kinyújtva, és több súly nehezedik a karokra.

Feküdjünk hanyatt nyújtott lábbal, karjainkat nyújtsuk ki közvetlenül a testünk mellett, lefelé fordított tenyérrel! Has- és lábizomzatunk megfeszítésével emeljük fel lábunkat derékszögig! Emeljük fel csípőnket is a talajról, derekunkat támasszuk meg kezeinkkel! Nyújtsuk lábunkat magasra, és amennyire lehet, próbáljuk összehúzni farizmainkat! Nyújtsuk meg testünket egész a lábujjak hegyéig! Maradjunk ebben a helyzetben 10-60 másodpercig, majd fokozatosan növeljük az időt!

TIPP: kezdetben gondoljunk arra, a kevesebb nyújtás többet ér! Lélegezzünk végig egyenletesen! Befejezéskor először a térdünket húzzuk a homlokunkhoz, és fokozatosan gurítsuk vissza magunkat kiinduló helyzetbe!

Kiegyenlítésként végezzünk vállhidat: feküdjünk hanyatt, karjaink a test mellett! Medencénket emeljük meg, vállaink maradjanak lazán a talajon!

EGÉSZSÉGES KÖZÉP, SZÖGTARTÁSSAL

Menstruációs panaszai, erős alhasi fájdalmai vannak? Görcsöl? Ezen is segít a jóga, sőt az a tudat is, hogy mindig tudunk magunkon segíteni; oldja a félelmet, és ezzel a görcsöket is. A többit pedig elintézi a nyitott szögtartás.

Eredmény: a lábak terpesztése és nyújtása ellazítja a medencét. A gyakorlat egyaránt hatásos ülve és fekve is.

Ülve: helyezkedjünk el a talajon terpeszülésben, medencénket ne billentsük hátra!

A farizmokat húzzuk hátra, kifelé! Lábainkat

nyújtsuk, ujjheggyel támasszuk meg magunkat a medencénk mellett vagy mögött, és nyomjuk erősen a talajhoz! Eközben a hátunk kimozdul a csípőízületből. Hátunk és tarkónk maradjon egyenes!

Fekve: feküdjünk hanyatt, térdeinket húzzuk a hasunkhoz! Az ágyéktájék maradjon a talajon! Mindkét lábunkat egyszerre és lassan emeljük a magasba! Sarkaink mutassanak felfelé, a lábfej legyen laza! Terpesz-szük lábainkat, combunk belső felét lazítsuk el! Maradjunk ebben a helyzetben néhány másodpercig! Lélegezzünk egyenletesen, majd zárjuk lábainkat, karjainkkal segíthetünk, és lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe! Végül álljunk fel, és lazítsunk!

BÁTORSÁG- ÉS VITÉZÁLLÁS

Életünk akár egy hullámvasút - egyszer fent, másszor lent. Lelkünket ez megviselheti. A jóga erőgyakorlatai ekkor is helyreállítják belső egyensúlyunkat. Semmi sem ad több bátorságot, mint az, ha érezzük saját erőnket.

Eredmény: erősíti a lábfejet, a lábakat, érezhetően stabillá és magabiztosabbá tesz. A kitárt karok több oxigénhez juttatják tüdőnket.

Térdeljünk le zárt térdekkel, jobb lábunkkal lépjünk ki előre, lábszárunk maradjon merőleges a talajra! Hasunkkal érintsük jobb combunkat, ujjhegyünkkel pedig jobb lábunk mellett a talajt! Súlyunk egyenletesen nehezedjen bal lábunkra! Bal térdünket óvatosan emeljük fel a talajról, s lábunkat nyújtsuk ki!

Az erő a sarkunkból indul ki, a térd kímélése miatt. Jobb térdünket toljuk előre! Azért, hogy a nyújtást a térdünk és a sarkunk között egyensúlyban tudjuk tartani, mindkét kezünket helyezzük jobb lábfejünkre! Ha ingadozás nélkül tudjuk tartani a pozíciót, feszítsük meg medencealapunkat, és felsőtestünket óvatosan egyenesítsük ki! Vállunk mozduljon hátrafelé! Kezünkkel most már a térdünkön támaszkodhatunk, vagy oldalra kinyújthatjuk.

BELSŐ EGYENSÚLY

 • Gyorsan hazaszaladni a munkából, előkapni a jógamatracot, és nekifogni a gyakorlatoknak, míg az üzenetrögzítőt lehallgatjuk - azonnal felejtsük el! Szánjunk időt a gyakorlatokra, és elsősorban saját magunkra! Néhány tipp, amit érdemes megfogadni:
 • Csak addig végezzük a nyújtásokat, amíg azt kellemesnek érezzük!
 • Lassan szoktassuk hozzá magunkat a gyakorlatokhoz!
 • Hangoljuk a testünket a lazításra!
 • Feküdjünk hanyatt, be-légzéskor feszítsük meg valamennyi izmunkat fejtől a lábunkig, majd kilégzéskor lazuljunk el!
 • Gyakorlás előtt kortyoljunk el egy csésze zöldteát! Gyengéden melegít, energiát ad, de nem izgat.
 • A gyakorlatok megkezdése előtt legfeljebb két órával együnk, ám egy kis gyümölcsöt vagy valamityen energiabombát még 20 perccel a gyakorlatok ek/égzése előtt is magunkhoz vehetünk.
 • Gondoskodjunk a kellemes légkörről, szobánk legyen világos, jól kiszellőztetett, de ne hideg!
 • Szellemünket hangulatunkhoz illő illóolajai is felébreszthetjük.
 • Viseljünk kényelmes ruhát, cipőnket vessük le!
 • Fontos a talajjal való kapcsolat. A gyakorlatokat takarón vagy jógamatracon végezzük!
 • Lépésenként haladjunk előre!

J.Zs.

|
2005-10-26 12:12:42


Menjen biciklivel dolgozni!

A napi kerékpározás jelentősen csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját - állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói a British Medical Jou...


Könnyedén a kilók ellen

Tavasszal kinek van kedve az edzőteremben izzadni? A friss levegőn azonban nem csak sétálni vagy futni, kerékpározni lehet. Az alábbiakból kiderül, milyen hasznos sportesz...


Veszélyes a foci

Veszélyes lehet a rendszeres fejelés vagy az ütközés a pályán. Feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint...


Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napkö...


A testedzés mellékhatása

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés ideiglenesen megnöveli a spermiumszámot, de egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^