Hegymászásra fitten

Megfelelő felszereléssel és kondícióval a túrázás ideális, kitartást igénylő sport. Íme a legjobb tippek, hogy egészségesen töltse szabadságát a hegyekben...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(10):66-67   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Leírhatatlan érzés látni a fenséges hegyeket. A természet erőivel való találkozás valódi kihívást jelent. A statisztikák szerint évente többmillióan töltenek legalább egy napot a hegyekben. Csak az Alpokba egy év alatt átlag 120 millió turista látogat el.

A hegyekben töltött szabadság mindig egyet jelent az egészséges pihenéssel. A túrázás ideálisan edzi a szívet és a keringést - feltéve, ha helyesen végzik. Persze ismerjük a hegyi kalandok árnyoldalát is: sokan vesztik életüket. Minden harmadik esetben szív- és keringési problémák okozzák az ilyen baleseteket.

Egyébként pedig többnyire a könnyelműség okozza a tragédiát. A „szandálos turisták" drótkötélpályán felmennek, aztán hirtelen nehéz terepen találják magukat...

A legtöbb problémát - a hiányos felszerelés mellett - a nem megfelelő felkészültség, az edzetlenség okozza.

Annak érdekében, hogy semmi gond ne legyen, amikor a hegyekbe kirándul, a következőkre kell figyelnie.

A MEGFELELŐ TÚRA

A túrázás kellő terhelhetőséget követel meg a légzéstől, a szívtől és a keringéstől. Ha Ön gyakorlatlan, csak lassan kezdjen bele! Az első két-három nap elég négyórányi túra.

TUDTA? Egy óra alatt sík terepen 5 km telje síthető, illetve 400 méter hegyre fel, 800 méter hegyről le.

Még a profik sem képesek nagy tempóban a csúcs megtámadására.

FIGYELJEN AZ IDŐJÁRÁSRA!

1 00 méter szintkülönbségenként egy fokkal hűvösebb van. A felhők, a szél és az eső is a hőmérséklet csökkenéséhez vezethet.

A hegyekben az időjárás gyakran változhat. Ezért a túra előtti nap feltétlenül érdeklődjön az aktuális helyi időjárás felől, és vigyen magával esőkabátot is!

Ha viharba kerül, hagyja el a csúcsot, a gerincre vezető utat, a nedves hasadékokat vagy a fémmel biztosított gyalogutakat! Az egyedül álló fák is veszélyesek! Ilyenkor egy barlang vagy egy üreg nyújthat védelmet.

JÓ TANÁCSOK:

 • Guggoló helyzetben van viharban a legnagyobb biztonságban.
 • Ha leereszkedik a köd, szigorúan kövesse az utat, illetve a jelzést!
 • Ha bizonytalan vagy elvesztette a tájékozódását, menjen vissza az utolsó ismerős helyre!
 • Ha eltévedt, várja meg, míg újra felszáll a köd!

MARADJON AZ ÚTON!

A turistautak a hegyekben általában jól ki vannak jelölve, ezekhez igazodjon! A jól feltárt területeken is el lehet tévedni, és hiányos felszereléssel veszélyes helyzetbe kerülhet bárki. Ezért még a jól kitáblázott helyeken is jó hasznát veheti a turistatérképeknek.

FONTOS! Ha eltévedt, ne próbáljon meg toronyiránt továbbmenni - a bizonytalan terep éppen a gyakorlatlanok számára jelent veszélyt! Ha baleset érné, távol az úttól nehéz lenne segítséget hívnia. Tehát menjen inkább vissza az utolsó ismerős ponthoz! A turistautakat egyébként is azért találták ki, hogy a természetet az úttól távol megkíméljék, az értékes helyek érintetlenek maradjanak.

HELYES FELSZERELÉS

 • Cipő: a túracipőnek tartania kell a bokát! A talp legyen jól tapadó! Az ortopéd talpbetét és a cipő kiképzése a saroknál megkönnyíti a hosszú túrázást. Anyaga legyen víztaszító, bélése vízhatlan és jól szellőző! Az új cipőt az első túra előtt feltétlenül be kell járatni!
 • Zokni: úgy kell passzolnia a lábra, mintha ráöntötték volna! Az ujjaknál és a saroknál a dupla bélés megelőzi a vízhólyagok kialakulását! Lehetőleg gyapjúból készüljön.
 • Nadrág: legyen elég bő, hogy a térdek szabadon mozoghassanak!
 • Pulóver: még nyáron is kerüljön a hátizsákba! Hiszen minél magasabbra megy, annál hűvösebb lesz.
 • Eső és szél ellen: nyáron elég a vízhatlan, jól szellőző széldzseki, egyébként egy kapucnis anorákra van szükség. A profik vízlepergető nadrágot is hordanak a hátizsákban.
 • Teleszkópos bot: a nehéz terepen jó tartást biztosít, növeli a biztonságérzetet, kíméli az ízületeket, az erőt. Stabilabb, mint a síbot, igény szerint állítható.
 • Nap elleni védelem: minél ritkább a levegő, annál intenzívebb az UV-sugárzás. Ezért sapkát, napellenzőt, napszemüveget, magas faktorszámú fényvédő készítményt vigyen magával!
 • Hátizsák: legyen vízhatlan és könnyű! A váll- és haspánt igazítható legyen a testmagassághoz! A külső zsebekbe sok hasznos dolog belefér.

IKTASSON BE PIHENŐKET!

Kétóránként szüneteket kell tartani, és inni is kell valamit! A szervezetnek erős igénybevételkor folyadékra van szüksége. Ha megizzadva ér fel a csúcsra, cserélje le a pólóját, és vegyen fel dzsekit a szél ellen, így elkerülheti a megfázást.

BALESET ESETEN...

Nyújtson elsősegélyt, aztán hozzon segítséget! Ügyeljen arra, hogy a sérült ne hűljön meg! Ha egyedül van az úton, ne próbáljon meg sérülten továbbmenni, hanem hívjon segítséget! Ilyenkor jó szolgálatot tesz a mobiltelefon.

Kellemes túrázást!

J. Zs.

|
2005-11-20 11:36:51


Menjen biciklivel dolgozni!

A napi kerékpározás jelentősen csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját - állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói a British Medical Jou...


Könnyedén a kilók ellen

Tavasszal kinek van kedve az edzőteremben izzadni? A friss levegőn azonban nem csak sétálni vagy futni, kerékpározni lehet. Az alábbiakból kiderül, milyen hasznos sportesz...


Veszélyes a foci

Veszélyes lehet a rendszeres fejelés vagy az ütközés a pályán. Feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint...


Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napkö...


A testedzés mellékhatása

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés ideiglenesen megnöveli a spermiumszámot, de egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^