Gyöngyöző homlok

„Mit tehetünk a daganat megelőzéséért?" - kérdezték a mestert tanítványai. „Mozogjatok mindennap annyit, hogy leizzadjatok!" - hangzott a bölcs gyakorlatias válasza. Az izzadás jótékony hatásairól és az izzasztó módszerekről olvashatnak a következőkben...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):23-23   Celsus Kft. | Gyöngyösi, K.
Az izzadás természetes élettani folyamat, mint ahogy az is, hogy minden emberhez, sőt annak minden lelkiállapotához - öröm, bánat, félelem, izgalom, gyász stb. - másmás izzadságszag tartozik. A stressz hatására a verejtékezés fokozottabbá válik - de ne szaladjunk ennyire előre!

MI AZ IZZADÁS?

Az izzadás nem más, mint bőrünk verejtékmirigyeinek működése, amit az agy és a gerincvelő szabályoz. Az izzadást fokozzák a meleg ruhák és a forró fürdők, illetve italok, mivel stimulálják bőrünk melegérző idegeit. Ezek izgalma a központi idegrendszer útján a verejtékmirigyekhez, valamint a bőr "értágító" idegeihez jut. Minden olyan hatás, mely a bőr vérbőségét növeli, fokozza az izzadást is, így például a mozgás, az izommunka. A veríték, miközben elpárolog a bőr felületéről, hűt, tehát az izzadás szervezetünk legfőbb hőszabályozója.

IZZADNI SOKFÉLEKÉPPEN...

Izzasztó (gyógy)szerek

Természetesen nem csak mozgással vagy téli bundákkal idézhetők elő a verejtékcseppek. A meleg, 30-40 °C-os víz is - amelyet alkalmazhatunk belsőleg és külsőleg - izzadást okoz. Számos olajtartalmú növény, mint például a bodza, a hársfa, a kamilla, a menta, a citromfű is izzasztó, különösen, ha meleg teaként fogyasztjuk. Az izzasztó gyógyszerek alkalmazására szükség van:

  • ha a test saját melege erősen csökken
  • meghűlés esetén
  • reumás tünetek kezelésekor
  • vesegyulladáskor
  • bizonyos bőrbajok jelentkezésekor
  • krónikus fém mérgezés gyógyításakor. Az emberi szervezet öngyógyító képességének egyik csodája, hogy akut mérgezéskor a vese, a belek és az izzadság segítségével próbál megszabadulni a káros mikroanyagoktól.

Mozgás

Ha ellátogatunk egy fitneszterembe, az edző első kérdései között szerepel, akarunk-e annyit mozogni, hogy leizzadjunk. Ez a kérdés teljes mértékben egybecseng a bevezetőben idézett Tanító szavaival.

JEGYEZZÜK MEG! Nem elég "tornázgatni", rendszeresíteni az ötperces munkahelyi nyújtózkodást. Izzadnunk kell, mert a rendszeres izzadással folyamatosan méregtelenítünk.

Szauna

A gőz- és a forró légfürdők szintén az izzasztómódszerek közé tartoznak. A szauna melege a sejtekből előcsalogatja a felhalmozott salakot, ezért a vese ezeket a bomlástermékeket és toxinokat könnyebben kiválasztja. A szaunában történő verítékezés tehát jobban kitisztítja a szöveteket, mint a „hétköznapi" verejtékezés.

NAPOZÁS, NYÁRI MELEG

Csak igen kevesen nem izzadnak meg a páratelt, forró nyári napokon vagy a perzselő nap hatására a strandon. Ilyenkor mindent bevetünk, csakhogy csökkenteni tudjuk a kellemetlennek tűnő verítékezést. Pedig ez is kiváló alkalom a salaktalanításra, az elfojtás viszont mindig zavart okoz. Ezért, ha nem dolgozunk, nem kell elegáns ruhákban feszítenünk a munkahelyünkön vagy egy megbeszélésen! Ne használjunk deókat, sprayket! Inkább tusoljunk, mosakodjunk meg gyakrabban vagy csobbanjunk bele a tenger és a Balaton hűsítő vizébe!

TIPP: meleg napokon se igyunk jeges italokat, mert fokozza az izzadást, és a torkunk is könnyebben megfájdul. Inkább pincehidegen fogyasszuk italunkat!

KIEGÉSZÍTŐK

  • Torna, futás vagy az általunk kedvelt "izzasztógyakorlatok" után vegyünk hideg-meleg zuhanyt, ami frissíti, regenerálja bőrünket, és növeli az akaraterőt is!
  • Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű - 2-3 liter - vízbevitelről sem! Főképp ásványvizet és gyógy-teákat igyunk!
  • Tartsunk alkalmanként léböjtkúrát, ami lökést ad a méregtelenítési folyamatnak!

Gyöngyösi Kata

|
2005-07-27 12:40:00


Menjen biciklivel dolgozni!

A napi kerékpározás jelentősen csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját - állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói a British Medical Jou...


Könnyedén a kilók ellen

Tavasszal kinek van kedve az edzőteremben izzadni? A friss levegőn azonban nem csak sétálni vagy futni, kerékpározni lehet. Az alábbiakból kiderül, milyen hasznos sportesz...


Veszélyes a foci

Veszélyes lehet a rendszeres fejelés vagy az ütközés a pályán. Feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint...


Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napkö...


A testedzés mellékhatása

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés ideiglenesen megnöveli a spermiumszámot, de egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^