Hirdetés

Fájdalom edzés során? Segít a kávé!

A kávé enyhíti az edzés utáni izomfájdalmakat. Egy nemrég napvilágot látott tanulmány szerint a kávé olyanoknál is csökkenti a panaszokat, akik egyébként sok kávét isznak, és olyanoknál is, akik nem szoktak kávézni.

edzés, kávé, koffein, izomfájdalom |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


A vizsgálat során 25 főiskolás férfi vett részt abban a szobakerékpáros terheléses vizsgálatban, ami során az izmokat azok maximális oxigénfogyasztásukig terhelték. Ezt követően még két félórás edzésen kellett részt venni, ezek egy, illetve két héttel később történtek, mint az első terhelés. A résztvevőket arra kérték, hogy tartózkodjanak a kávétól, az alkoholos italoktól és a testmozgástól a terheléses napok előtt. A résztvevők egy része rendszeres kávéfogyasztó volt (legalább négy kávé naponta), másik részük egyáltalán nem ivott kávét.

Az egyik tesztelés során a résztvevők placebót kaptak egy órával az edzés előtt. A másik alkalommal egy koffeintablettát kaptak, ami körülbelül 2-3 csésze kávé hatásával egyenértékű. A kutatók rendszeresen megkérdezték a résztvevőket, hogy milyen mértékű fájdalmat éreznek a combjukban, eközben mérték az oxigénfogyasztást, a pulzusszámot és a teljesítményt is.

A kutatók statisztikailag szignifikáns mértékű izomfájdalom-csökkenést tapasztaltak koffein adása során, a placebó hatásához képest. Mind a rendszeres kávéfogyasztók, mind pedig a kávétól tartózkodók esetében csökkent az izomfájdalom mértéke.

A kutatók szerint egyre gyakoribb, hogy a sportolók mindenféle anyagokat szednek. Ezek közé tartozik a koffein is, ami állítólag „segít lebontani a zsírokat”, bár a kutatások nem támasztották alá ezt a feltételezést.

A régebbi vizsgálatok azt mutatták viszont, hogy a koffein az agy és a gerincvelő azon részére hat, ami a fájdalom feldolgozásában játszik szerepet, ez vetette fel, hogy esetleg fájdalomcsillapító hatása lehet.

„A mostani vizsgálat meglepetéseket is tartogatott” – fogalmaztak a kutatók. – „A rendszeres kávéfogyasztóknál és a koffein-naiv egyéneknél ugyanolyan mértékű fájdalomcsillapító hatást lehetett kimutatni.” Feltételezhető, hogy a fájdalom csökkenése javíthatja a sportolók teljesítményét is, ezt azonban további vizsgálatok során kell megválaszolni.

„Ha lemegy edzeni, és a terhelés során fájdalmat éreznek, akkor abbahagyják, a munkát, és talán soha nem kezdik újra. Ha viszont egy kis kávé segítségével tudják csökkenteni a fájdalmat, ez segít abban is, hogy kitartsanak az edzés mellett.”

edzés, kávé, koffein, izomfájdalom

2016-03-31 19:59:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop