Hirdetés

Biciklivel a szomszédba

Az olasz és szlovén határ mentén elterülő Karintia ideális terep mindazok számára, akik szívesen töltik nyeregben, egészen pontosan biciklin a szabadságukat. A pedálozás kedvelői itt végtelen hosszú, nyugodt utakon tekerhetnek...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):14-15   Celsus Kft. | Dénes, V.

Az R1 drávai kerékpárút Ausztria keleti tartományában például 230 km hosszú, a kelet-tiroli Silian és a dél-karintiai Lavamünd között húzódik.

A természet lágy ölén

Nézze meg párjával együtt a térképet, és válasszák ki az Önöknek legjobban tetsző szakaszt: a kerékpárút a folyó mentén tekereg, jobbra-balra hegyek és piknikezésre csábító rétek. A vidéket bejárhatják vonattal, hajóval is, közben pedig megnézhetik például a Porcia in Spittal/Drau reneszánsz kastélyát. Ha elszánták magukat a közös túrázásra, az egészet hat nap alatt bejárhatják. Érdeklődjenek az utazási irodákban, hiszen vannak olyan komplett csomagok, amelyben hat éjszakára félpanziót, kerékpárostérképet biztosítanak, és még a csomagokat is elszállítják egyik helyről a másikra, hogy a résztvevőknek más dolguk se legyen, mint a tájban gyönyörködni…

Csúcsjárás…

A Hohe Tauern Nemzeti Parktól kezdve – melynek része Ausztria legmagasabb csúcsa, a Grossglockner is – a kétszáz tóig minden vádli és pénztárca számára megfelelő kerékpár- és túraútvonalak találhatóak. Ha az utóbbit, vagyis a tavakat választja, akkor Karintia szívébe, Villach és Klagenfurt környékére kell utaznia. Leghíresebb a Wörthi-tó, amelynek partján számos kávéház és bár található.

JÓ TUDNI! A környék minden településén bérelhető kerékpár, ha nem akarja a sajátját magával vinni. A legizgalmasabb az öt tavat érintő körút, mely a Keutschach-völgyön át vezet. Az út során számos olyan szakasz található, ahonnan hajóval is vissza lehet térni a kiindulási pontra, ráadásul a komp karintiai kártyával ingyenes! Aki errefelé túrázik, számíthat arra, hogy szabadon repülő sasokat és ölyveket figyelhet meg, amikor pedig kultúrára vágyik, ősi apátságokat kereshet fel.

Családi kerékpárút

Aki az R3-as bicikliutat követi, felhagyhat a kényelmes kerékpározással. Ez ugyanis a karni térségen vezet keresztül, ami pedig magában foglalja a karintiai természeti arénát, a Gail-, a Gittsch-, a Lesach-völgyet és a Welssen-tavat . Az összesen 650 kilométernyi hegyikerékpáros-útvonalból persze választhatjuk a 150 km-es családi szakaszt vagy a 90 km hosszú túrautat is, ami Kötschach Mauthentől vezet a Gail-völgybe Villachig.

FONTOS! Ez utóbbin 200 méter szintkülönbséget kell leküzdeni, ám közben meg lehet állni pihenni Trossdorfban, ahol a legrégebbi karintiai vendéglő, a Marasch található. Az R3-as útvonal azért is vonzó, mert Ausztria egyik legszebb hasadékától néhány méterre halad. Tulajdonképpen a Carnitzen-hasadék bejáratát is érinti a kerékpáros-túraút, illetve két helyen át lehet kerekezni Olaszországba is.

Van, aki keményebbre vágyik…

A mountain bike szerelmesei is megtalálják számításukat Karintiában. A 3798 m magas Grossglockner lábánál fekvő Heiligenblut, Mallnitz vagy Flattach lehet a támaszpont. Előbbiből a Golden Trail, vagyis az aranyásók nyomait követő út indul, amely a Möll folyó magasan fekvő mellékvölgyein át kanyarog. Ez a túra összesen 120 km, amiből ötezer méternyi szakasz emelkedő. Edzetteknek ajánlott!

Akinek még ez sem lenne elég, látogasson el az ismert sí- és Világkupa-helyszínre, Bad Kelinkirchheimbe, ami a szomszédos ország legnagyobb hegyikerékpáros-terepvidékével rendelkezik. Különböző nehézségi fokozatú hegyikerékpáros-utat és 34 különböző túrajavaslatot kínálnak a panziók. Az utak mindenütt jól kitáblázottak, és nyugodt lelkiismerettel járhatóak, mert aki itt kerekezik, azt biztosítás védi. Ráadásul az utakat állandóan karbantartják, s ez sem utolsó szempont.

Akinek ez sok...

Valószínű, hogy a kerekezést a többség inkább egy kellemes nyaralással szeretné öszszekötni, ahelyett, hogy ki kellene tekernie a lelkét.

TIPP! Kerékpártúránkat kombináljuk kirándulásokkal, vonatozással vagy hajókázással! A tóvidéken – ahol a legtöbb tó vize ivóvíz-minőségű – sok esetben lehetőség van arra, hogy hajóval térjünk vissza a kiindulási ponthoz, ha elfáradtunk.

Jogosítvány nélkül…

A bérelhető kerékpároknak köszönhetően nem kell autót vezetni, így aki szeretné, nyugodtan megkóstolhatja a Lavant-völgy híres gyümölcsborait. A „nagyszívű italok völgyébe” a Lavant mentén családi kerékpárosút vezet.

Míg a drávai kerékpárúton a szemlélődés áll a középpontban, a természettel való összeolvadást kísérelheti meg a kerekező, addig a Karavankák lábainál fekvő falvakon át kanyargó Rosental kastélyútja mentén csodaszép udvarházak csábítanak látogatásra. Várak és kastélyok kerékpárral történő felfedezésére, bejárására az egykori hercegi város, St. Veit am Glan környékén is van lehetőség, ahol 12 túrajavaslat vezet Karintia legszebb váraihoz, köztük a Hochosterwitzhez és a Frauensteinhez.

Dénes Vanda

2005-05-02 20:34:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop