Hirdetés

Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napközben. Az American Journal of Epidemiology című folyóirat közölte a San Diegó-i University of California orvostudományi kar kutatóinak eredményeit.

ülő életmód, öregedés, kevés testmozgás, telomer |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el, védi a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Az öregedéssel a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül. A folyamatot felgyorsíthatja például az elhízás és a dohányzás. A rövid telomerek a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és bizonyos ráktípusok kockázatával függenek össze..

A vizsgálat csaknem 1500 idős, 64 és 95 éves kor közötti nő bevonásával készült, akik a Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű nagyszabású amerikai vizsgálat résztvevői voltak.

A résztvevőkkel kérdőíveket tölttettek ki, és hét napon át mérőműszert viseltek a sétálással és alvással töltött órák alatt. A kutatók megállapították, hogy a naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjeinek biológiai életkora nyolc évvel magasabb, mint aktívabb társaiké, viszont akik ugyan sokat ültek, de legalább 30 percet mozogtak naponta, nem észlelték a telomerek gyorsabb rövidülését.

ülő életmód, öregedés, kevés testmozgás, telomer

2017-01-23 12:44:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop