Hirdetés

A jóga megváltoztat

Sok olyan dolog van az életben, amiről tudjuk, hogy képesek vagyunk átalakítani rossz szokásainkat, életünket, mégis minden marad a régiben. Általában néhány napig vagy hétig ugyan próbálkozunk, erőfeszítést teszünk, odafigyelünk, aztán szinte észrevétlenül minden a régi kerékvágásban halad tovább.

jóga, életmódváltás |

InforMed Hírek13   InforMed | Sayti, A.


Sajnos egy újabb kudarcélményként tároljuk korábbi törekvésünk, egyre inkább megerősödve abban a hibás elképzelésben, hogy „ilyen vagyok, nincs mit tenni, én már nem változom”. Sok esetben sajnos a környezetünk is csak nehezíti az átalakulást, lemondóan legyint, összemosolyognak a legújabb diétán vagy nikotintapaszon és szinte ordít róluk, ha nem is mondják ki, hogy nem hisznek bennünk, nem tartanak elég erősnek.

Még ennek ellenére is képesek vagyunk a változásra, csak megfelelő módszert kell alkalmaznunk. A jóga eszköztárában sok olyan módszer van, ami ebben támogat bennünket. Az egyik talán legerősebb eszköz a jóga nidrá, a jógikus alvásnak is nevezett mélyrelaxációs módszer, ami kicsit több mint egy vezetett relaxáció. Jellemzője, hogy miközben a test teljesen ellazul, az elme éber marad.

Éber állapotban tett elhatározásaink betartásának leggyakrabban határt szabnak megszokásaink, életmódunk, napi körülményeink. Ilyenkor a változást nem belül engedjük, csak kívül a viselkedés szintjén akarjuk megvalósítani. Márpedig ezt sokáig nem lehet megtenni. Amit a lelkünk nem érez, azt hosszú időn keresztül nem tudjuk magunkra kényszeríteni, és ha megtesszük, az nem marad büntetlenül. Az a változás azonban, ami mélyebb szinten történik, részünké válik és beépül viselkedési és gondolkodási mintáinkba.

A jóganidrában alkalmazott szankalpa (=elhatározás) ezt a belső átalakulást okozza. A sankalpa egy rövid, jelen időben és kijelentő módban megfogalmazott cél, ami a megfelelően vezetett gyakorlat bizonyos pontjain ismételve, mint egy mag a jól előkészített talajban elültetésre kerül és ott fejlődni, erősödni kezd. A változás elindul belül, amikor a technika alkalmazásával a feles és felhalmozott feszültségeket letesszük legalább egy kis időre.

A jóga nidrá az a technika, amit mindenkinek érdemes lenne ismernie és alkalmaznia, függetlenül attól, hogy állandó stresszel küzd, vagy csak a vizsgaidőszakot szeretné hatékonyabbá tenni, hogy rossz szokásoktól szeretne megszabadulni, vagy csak saját életét akarja nyugodtabbá tenni. A szankalpa választása segít átgondolni és sorrendbe állítani a vágyainkat, azt hogy mit is szeretnénk igazán elérni, merre felé is vágyjuk a haladásunkat.

A változás lehetőségét tartogatják a testtartások (ászanák) és a légzőgyakorlatok (pránajámák) is. Nem szükséges naponta több órát jógagyakorlással töltenünk az eredmény elérése céljából, elég naponta 5-10 percet. (Egy idő után persze majd kiderül, hogy a gyakorlás által összeszedettebbek, céltudatosabbak leszünk és lesz több időnk is gyakorlásra).

Ahogy figyelmünk egyre összpontosítottabbá válik, ahogy fizikailag erősebbek, hajlékonyabbak és kitartóbbak leszünk, ahogy az elménk egyre nyugodtabb, csendesebb és kevésbé szétszórt lesz, úgy változunk meg belülről is, nem igényelve már azokat a pótcselekvéseket, amiket korábban öntudattalanul is végeztünk, dohányzás, alkohol, édességek, stresszforrás keresések, más hasonló nehézséget okozó viselkedésformák által. Nem küzdünk ellenne, csak egy idő után már nem lesz rá szükségünk. Eszünkbe sem jut. Átalakul és más szokásoknak, magatartásoknak, vágyaknak ad helyt, amelyek már nem ellenünk, de értünk lesznek.

Fontos, hogy tudjuk, a változások legtöbbször lassúak, de elkerülhetetlenek. Az hogy milyen irányban változunk, rajunk múlik. Ha csak hetente egyszer látogatunk el egy jógaórára ahol 90 percen keresztül magunkkal törődünk, akkor már nagyon sokat tettünk magunkért és ezen keresztül a körülöttünk élőkért is. Ha elkezdjük az otthoni gyakorlást is, magunk is meg fogunk lepődni, mennyi korábban leküzdhetetlennek tűnő akadály tűnik el szinte észrevétlenül.

jóga, életmódváltás

2016-01-04 19:05:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop