Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta keddi jelentésében a Save the Children nemzetközi segélyszervezet.

A gyerekek nem érzik magukat biztonságban sem otthon, sem az iskolában, és a folyamatos rettegés miatt sokuknál vizelet-visszatartási, illetve beszédproblémák alakulnak ki. Akadnak olyanok is, akik teljesen megnémultak az immár hat éve tartó polgárháborúban átélt borzalmak miatt.

Számtalan kamasz menekül önpusztításba, amelynek formái sokfélék: vannak, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, míg mások a drogokban és az alkoholban keresnek menekvést, vagy maguk is fegyvert fognak - hívta fel a figyelmet a Save the Children.

"Legalább hárommillió, hat év alatti szíriai gyerek semmi mást nem látott az elmúlt években, csak pusztítást, és további milliók nőttek fel rettegésben" - tette hozzá a londoni székhelyű szervezet Láthatatlan sebek című jelentésében.

"A háború hatodik évével elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a gyerekek visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek a fejlődésüket leginkább meghatározó időszakban" - mondta Marcia Brophy, a Save the Children pszichológiai tanácsadója. "Soha nem volt nagyobb a kockázata annak, hogy elveszítünk egy teljes nemzedéket, amely megadja magát a traumának és az elviselhetetlen stressznek."

A segélyszervezet kutatói 458 gyerekkel, fiatallal és felnőttel beszéltek Szíria hét, nagyrészt felkelők kezén lévő tartományában 2016 decembere és 2017 februárja között.

A jelentés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy látja, hogy a Szíriában élő gyerekek agresszívabbak lettek az elmúlt években, és 71 százalék arról számolt be, hogy a kicsik gyakrabban vizelnek ágyba. A szakértők szerint mindkét tünet jellemzője a toxikus stressznek és a poszttraumás stressz szindrómának is. Ezek a pszichés betegségek megszakíthatják az agy és egyéb szervek fejlődésének folyamatosságát, és felnőttkori mentális zavarokhoz, illetve függőséghez vezethetnek - magyarázta Alexandra Chen, a Harvard Egyetem szakértője.

A kiskorú interjúalanyok kétharmada elveszítette legalább egy hozzátartozóját, átélte, hogy lövik vagy bombázzák házát, sőt, akár sebeket is szerzett a polgárháborúban. A megkérdezett felnőttek több mint fele ismer olyan gyereket vagy kamaszt, aki fegyveres csoportokban harcolt.

"Cserbenhagytuk a Szíriában élő gyerekeket, akik közül soknak megfelelő segítség nélkül kell szembenéznie az átélt borzalmakkal" - mondta Brophy.

A Save the Children jelentése felszólította a harcoló feleket, hogy ne használjanak robbanóanyagot lakott területeken, hagyjanak fel az iskolák és kórházak támadásával, és ne sorozzanak be gyerekkatonákat. A szervezet egyúttal sürgette a nemzetközi közösséget, hogy bőkezűen támogassa a szíriai gyerekeknek mentális segítséget nyújtó programokat.

| stressz, stresszkezelés, Szíria, háború, trauma, bulvár
2017-03-08 13:34:53


Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta kedd...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^