Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


A 60 ezer - 45 éves vagy annál idősebb - ausztrál adatait vizsgálták meg egyszer a 2006-2008-es években, másodszor 2010-ben. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a lelki stressz mennyiségét.

A stressz és a szorongás fokát mérő skála használatával a kutatók összevetették a stressz értéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.

A résztvevők mintegy fele evett annyi gyümölcsöt, amennyi az ajánlások szerint szükséges, a zöldséget azonban csak a vizsgáltak hét százaléka.

A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal, a napi 3-4 adag zöldséget fogyasztók kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik egyáltalán nem, vagy csak napi egy adagot fogyasztottak. A gyümölcsfogyasztásnak nem volt ilyen hatása.

Bár mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszt csökkentő hatásait, a nőknél kifejezettebb volt, mint a férfiaknál. Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, de az is, hogy a nők pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről.

| zöldségfogyasztás, stressz, gyümölcsfogyasztás, életmód
2017-03-19 19:31:50


Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta kedd...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^