Hirdetés

Hogyan őrizzük meg a nyugalmunkat?

Sokan azt hiszik, veleszületett tulajdonság az, ha valaki nyugodt tud maradni egy kínos helyzetben, krízis vagy más megpróbáltatás esetén. A neurológia azonban mást mond: a nyugalom megőrzése tanulható. Lássuk, hogyan...

stressz, stresszkezelés, izgalom, nyugalom |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


1. Értsük meg a folyamat biokémiáját

A nyugalom ellentéte az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” állapot, egy veszélyes támadásra vagy fenyegetésre adott élettani reakció.

Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor az agy amygdale része a helyzetet fenyegetésként fogja fel, mire az agy válaszul hormonokat választ ki. Ezek közlik az idegrendszerrel, hogy készüljön fel a határozott cselekvésre. A légzés szaporább lesz, az izmok megtelnek vérrel, eltűnik a perifériás látás, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Mivel üzleti, illetve hétköznapi szituációkban sem a harc, sem a menekülés nem megfelelő válasz, a test csapdába esik, üzenetet küld az agyba, hogy valódi fenyegetésről van szó, így bekerül az ún. visszacsatolási körpályába. Ebben az állapotban vagy megmerevedik az ember, vagy valami ostobaságot mond, illetve tesz.

2. Nevezzük nevükön az érzéseinket

A nyugalom érdekében értelmezni kell a visszacsatolási körpályát. Mint ahogy arról már szó esett, a „harcolj vagy menekülj” reakció az amygdaleban kezdődik, itt dolgozza fel az agy az emlékeket, itt értelmezi az érzéseket.

Érthető tehát, hogy ha megnevezzük érzéseinket, csökkenthetjük az amygdaleből az agyba küldött jeleket. Ezáltal sikeresen lekerülhetünk a visszacsatolási körpályáról, és a felszabaduló energiát a helyzet értelmezésére használhatjuk.

3. A légzés lassítása

Most, hogy megszakítottuk a visszacsatolási körpálya „agyi” részét, a „testi” részét a tudatosan lelassított légzéssel tudjuk megállítani. Számoljunk tízig minden be- és kilégzésnél.

A mély levegővételekkel több oxigén kerül a tüdőbe, így a vérbe is, ami éppen az ellentéte a „harcolj vagy menekülj” reakciónak. Azt mondjuk a testünknek és az agyunknak, hogy már nincs szükség a reakció fokozására.

4. Nevezzük át az érzéseinket

Miután két szinten is megszakítottuk a visszacsatolási körpályát, kapcsoljuk ki a reakciót elindító érzelmi lökést is. Vegyük végig az azonosított érzelmeket, és helyettesítsük őket pozitív töltetűekkel, például:
  • félelem helyett várakozás
  • frusztráció helyett vágy
  • aggódás helyett törődés
  • rettegés helyett óvatosság
  • idegesség helyett izgatottság
  • riadtság helyett kíváncsiság
  • nyomás helyett előnyös, hízelgő szituáció
Az érzelmek átnevezése során az agy irányítható területeinek segítségével meggyőzzük az amygdalet arról, hogy nem „harcolj vagy menekülj” szituációról van szó, hanem inkább „légy éber és figyelmes” állapotról, sőt, egyes esetekben „kapcsolódj ki és élvezd” az üzenet.

Ha folytatjuk a lassú légzést és az átnevezett érzéseinkre gondolunk, észrevesszük, hogy a szívverésünk is lelassult, azaz visszanyertük a nyugalmunkat. Igaz, a technikát kicsit gyakorolni kell, de megéri.

www.inc.com

stressz, stresszkezelés, izgalom, nyugalom

2014-09-24 21:44:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop