Hirdetés

Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső órája” okolható.

fáradtság, belső óra, kedély, közérzet |

InforMed Hírek20:41-43   InforMed | Perger, A.

Kép: Freepik
Mindenkinek van belső órája, és ez mindenkinél másképp működik. Jellemzője, hogy szabályozza testhőmérsékletünket, szívfrekvenciánkat, vérnyomásunkat, hangulatunkat, így meghatározza viselkedésünket is. Ettől függ, hogy érezzük magunkat, mikor vagyunk különösen éberek, élénkek, terhelhetőek, vagy éppen lelassultak, ingerlékenyek, fáradtak.

Titokzatos „metronómunk” a köztiagyban található, és szoros kapcsolatban áll a szimpatikus idegrendszerrel, amelyről köztudott, hogy serkenti vagy gátolja az olyan szervi funkciókat, mint a légzés, a vérnyomás vagy a szív frekvenciája. Része van ebben a noradrenalin nevű hírvivő anyagnak is, amelyet a mellékvesevelő termel.

Egyszer fent, egyszer lent

A noradrenalin szint teljesen természetesen ingadozik a nap folyamán. A legnagyobb mennyiség délelőtt tizenegy óra körül kerül a vérbe. A legtöbben ekkor érik el testi és szellemi teljesítményük csúcsát. A mélypont pedig éjjel három óra tájban van.

Reggel hat óra körül csörög az óránk… Már ezelőtt jóval, ahogy hajnalodni kezd, a látóidegek jelzik a köztiagynak, hogy világosodik. Ezért egyre több – a szervek működését serkentő – kortizol szabadul fel.

De ez a folyamat lassan megy végbe, sőt egyeseknél nagyon lassan! A kronobiológia – ami az életfolyamatok időbeli törvényszerűségeivel foglalkozik – igazolta már, hogy valóban kétféle ember létezik: a korán kelő pacsirta és az éjjeli bagoly típus.

A legjobb kedélyjavítók

Tehetünk-e valamit a reggeli levertség ellen? És ha igen, mit tegyünk, hogy könnyebben kezdődjön a nap?

Nyújtózkodjunk nagyokat! Mert nyolcórányi alvás után izmaink, idegeink és szalagjaink enyhén megrövidültek. Szervezetünk hálás lesz, mert oxigénellátása javul, így aktív működésre kapcsolhat. A reggeli álomszuszékságnak hamarabb véget vethetünk.

Igyunk vizet! Éjszakánként izzadunk, szervezetünk ilyenkor akár két liter folyadékot is veszíthet. Pótlásához, éhgyomorra igyunk meg legalább egy pohár vizet! De elkortyolhatunk néhány csésze gyógynövény- vagy zöldteát is. Feketeteát azonban csak mértékkel fogyasszunk, miként kávét is, mert ezek vízhajtóak!

Rágcsáljunk el egy almát! Reggel nem érezzük frissnek a leheletünket. Szájüregünkben az éjszaka folyamán több milliárd baktérium sereglik össze, és gázt termelnek, rossz szájízt okozva. Jót tesz, ha elrágcsálunk egy almát, mert ez beindítja a nyáltermelődést. Természetesen mindenképpen szükség van az alapos fogmosásra is.

Forró szivacsot az arcra! Az egész éjszakás repülőút után levertnek és iszonyúan fáradtnak érezzük magunkat. Aztán a légikísérő forró mosdószivacsokat hoz, ezt az arcunkra, majd a nyakunkra tesszük. A forróság kitágítja ereinket, serkenti vérkeringésünket, így kíméletlenül felélénkít bennünket. Ezt a trükköt otthon is alkalmazhatjuk!

Hideg - meleg zuhany

Sebastian Kneipp a vizet alkalmazta elsődlegesen gyógyításra. Módszerét mozgással, diétával, friss levegővel és gyógynövényekkel is kiegészítette.

Bár Kneipp idejében, a 19. században még nem ismerték a meleg zuhanyt, de módszere nyomán – még ha önsanyargatásnak is tűnik – érdemes kipróbálni a hideg-meleg váltózuhanyt.
  • Zuhanyozzunk először meleg vízzel!
  • Következzen a hideg, 15 ºC! Tusoljuk le először a jobb lábat, majd a balt, a jobb kezet, majd a balt, a mellkast, végül a hátat! Ez körülbelül 20 mp.
  • Ezután zuhanyozzunk ismét meleg vízzel, majd tetszés szerint ismételjük meg a váltófürdőt!
  • Mindig hideg vízzel fejezzük be!
  • Ezután ideális esetben mellkas masszázs következik – mindig a szív irányába végezzük a dörgölést!
  • Ha valódi Kneipp-kúrás fürdőt akarunk, csavarjuk le a zuhanyfejet, a víz így egyszerűen a cső nyílásából folyik, és nem spriccel olyan erősen.
Frissítő fürdő

Fürdőkádban ülve is serkenthetjük vérkeringésünket. Adjunk pár csepp illóolajat: két csepp rozmaringot, két csepp borókát és egy csepp mentát, a langyos vagy meleg vízhez!

Trambulinugrás

Ugrálás közben nemcsak a fáradtságot és a feszültséget vezethetjük le. Közben izmaink 80 százalékát igénybe vesszük anélkül, hogy ízületeinket és ínszalagjainkat megerőltetnénk. Öt perc „rebouncing” 15 percnyi kocogásnak felel meg.

Gondoljunk pozitívan a napra!

Mi jó van az életemben? Mi tesz igazán boldoggá? Miben vagyok jó? Mi az, amiért hálás lehetek? Ilyen és hasonló kérdésekkel érdemes foglalkozni minden reggel felkelés után, legalább öt percig. A rituálé lényege, hogy hatására pozitívan kezdődik a nap.

Reggelizni kell!

Mindenkinek vannak elképzelései: kiegyensúlyozottnak kell lennie, vagyis nem túl zsírosnak, nem túl megterhelőnek. A legfontosabb azonban, hogy mindenképpen reggelizzünk valamit!

Ideális reggeli

Az optimális reggeli gabonafélék, gyümölcs és fehérjetartalmú étel kombinációjából áll. Egészen konkrétan, reggelink legyen például: müzli tejjel, joghurttal vagy kefirrel, friss vagy szárított gyümölccsel.

A müzlit szerencsésebb, ha magunk készítjük, mivel a készen kaphatókhoz gyakran túl sok cukrot adnak. Ugyanez vonatkozik a gabonapelyhekre is.

Aki kényelmi szempontok miatt mindenképp a kész termékeket választja, vásároljon kevés cukrot tartalmazó, ballasztanyagokban szegény fajtát! A müzli összetétele a dobozon van feltüntetve. Minél előbbre írják a cukrot, annál többet tartalmaz a termék.

A túlságosan édes müzlinél még mindig jobb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret választunk: a búzalisztből készült kenyérnél, illetve zsemlénél négyszer-ötször több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Többek között B-vitaminokat és magnéziumot, amelyek fontosak a szellemi tevékenységhez.

Ezen kívül vasat és kalciumot, valamint az emésztést elősegítő ballasztanyagokat. A teljes kiőrlésű gabonában található összetett szénhidrátok a vérbe kerülnek. Így stabilizálják a vércukorszintet, telítettségérzetet keltenek, és sokáig ellátnak energiával.

A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étkezésnek még egy előnye is van: az erőteljes rágás javítja az agyi keringést is, vagyis stimulálja a gondolkodást. A fogak őrlő-ütő mozgása az öntudatot is serkenti, így csak jól indulhat a nap.

Túl a holtponton

Ha napközben úgy érezzük, holtpontra jutottunk, a következő apró trükkökkel könnyen túljuthatunk ezen.

Pulzustusolás: tartsuk csuklónkat felváltva hideg, illetve meleg víz alá!

Lazítás: tíz percre csukjuk be az ajtót, üljünk le, és képzeljünk magunk elé egy meleg forrást!

Fontos az ivás: a zöldtea egészséges, és élénkítő hatása több ideig tart, mint a kávéé. Különösen jó a dél-amerikai matetea.

Nyakgyakorlatok: a nyak lazasága hiányában az agy vérellátása nem megfelelő. Végezzünk időközönként fej- és vállkörzést!

Ujjgyakorlat: Kínából származik a következő hatásos gyakorlat: karunkat nyújtsuk előre, hüvelykujjunkat először hajlítsuk be, majd nyissuk ki! A gyakorlatot minden egyes ujjal ismételjük tízszer!

Könnyű ételek: egy kis egészséges nassolás az étkezések között – dió, banán, stb. – energiával tölt fel.

Nyissunk ablakot: sokan elfelejtik, hogy a friss levegő nagyon fontos. Rendszeresen szellőztessünk!

Mozizás: képzeletünkben futassunk le egy rövid, felvidító filmet, vagy gondoljunk valami szépre!

Mozgás: lépjünk ki a levegőre! Már egy ötperces séta is változtat gondolatainkon, és lendületet ad.

fáradtság, belső óra, kedély, közérzet

2022-11-28 19:14:46

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop