Hirdetés

Dönteni pedig kell!

„Az a baj velem, hogy olyan határozatlan vagyok… Vagy mégsem…?” – szól az alapvicc a határozatlan emberekről. Azokról, akik – bármennyire is azt diktálná számukra az élet – nem tudnak dönteni. Pedig – még ha az adott esetben igencsak nehéz is – dönteni kell! Inkább kockáztassunk meg egy baklövést, mintsem hosszú időn keresztül nem kívánt helyzetben kelljen élnünk!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):6-7   Celsus Kft. | Czellér, T.E.; Jeni, Zs.

Az oltár előtt kimondott „Nem” bár kellőképpen hátborzongató, még mindig kevésbé kellemetlen, mint egy boldogtalan házasság!

ALAPSZABÁLY! A jó döntés az értelem és az érzelem között helyezkedik el. Tehát: őrizzük meg hidegvérünket, és hallgassunk a szívünkre!

Higgadt fej

A helyes döntés meghozatalához vezető, olykor rögös úton az első lépés a tények összegyűjtése. Vegyük számításba leendő döntésünk következményeit! Az adatgyűjtésbe vonjuk be azokat az embereket is, akik érintettek a választásunkban! Hallgassuk meg őket, érdeklődjünk tőlük is a lehetőségekről! Például, ha az a dilemmánk, hogy változtassunk-e munkahelyet, gondoljuk végig a következőket:

  • Hogyan változna meg anyagi helyzetünk?
  • Miként módosulna időbeosztásunk?
  • Hol vannak jelenleg a számunkra szóba jövő szabad állások?
  • Elköltöznénk-e egy másik városba az új munkánk miatt?
  • Össze kell-e egyeztetnünk a gyermeknevelést a foglalkozásunkkal?
  • Remélhetünk-e valakitől hosszú távon segítséget úgy a gyermeknevelésben, mint a háztartás vezetésében?

Az alapos információgyűjtés minden döntés alapja. Érdemes figyelembe vennünk barátaink és ismerőseink tapasztalatait is. Fontos, hogy ne kapkodjunk, nyugodtan tervezzünk, hagyjunk magunknak időt a döntésre, ugyanakkor kezdettől fogva álljunk a realitások talaján!

Ezután állítsuk össze a jól bevált pró és kontra-listát! Azaz: soroljuk fel, mi minden szól döntésünk mellett, illetve ellene! Ha a pró-oldalon hét, a másikon csak egy dolog szerepel, vajon egyértelmű-e a helyzet? Nem! Lehet, hogy a hét előny csak közepes fontosságú, de a hátrány alapvető dolgot érint, például így szól: „Ez a döntés anyagilag romba dönt.”

JEGYEZZÜK MEG! A pró és kontra-lista csak abban segít, hogy egyértelmű érveket fogalmazzunk meg és rendet tegyünk gondolatainkban. Matematikai képlet a sikerre nincs!

Forró szív

Kizárólag logikai alapon nem tanácsos döntést hozni! Nem vagyunk robotok, így nem hallgattathatjuk el érzéseinket, megérzéseinket s belső hangunkat sem.

Ahhoz, hogy tudatosuljanak is ezek, végezzük el a következő „gyakorlatot”!

Feküdjünk le kényelmesen, és lazuljunk el!

Hunyjuk le a szemünket, és képzeljük el, hogy a szóban forgó döntést már meghoztuk! Az összegyűjtött információkból már ismerjük annak előnyeit és hátrányait. Mivel eddig csak gondolatban foglalkoztunk a problémával, most próbáljunk meg odafigyelni a tudatalattinkra is! Képzeljük el, hogy néz ki az új munkahelyünk! Önállóan fogunk-e dolgozni? Úgy érezzük, hogy felnőttünk a feladathoz? Őszinték vagyunk-e önmagunkhoz?

Figyeljünk arra, hogy milyen érzéseink támadnak, amikor lelki szemeinkkel az új szerepben látjuk magunkat! Pontosan jegyezzük meg! Idegesek, feszültek vagyunk? Rosszul érezzük magunkat? Esetleg jóleső izgalom tölt el bennünket az életünkben történt változás miatt?

És most nyissuk ki a szemünket, és készítsünk mérleget! Pozitív vagy negatív volt-e inkább az uralkodó érzés? Tudtuk-e magunkat azonosítani az elképzelt szereppel?

Ha még mindig kétségeink lennének, hunyjuk le ismét a szemünket, és most gondoljunk át egy másik alternatívát! (Például: állásváltoztatás nélkül egy magasabb beosztást a jelenlegi munkahelyünkön…) Elégedettek lennénk-e ezzel a helyzettel? Milyen most az alaphangulatunk?

Az ilyen fantáziautazások nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy helyesen döntsünk az életünket érintő fontos kérdésekben!

Lazán könnyebb!

A döntési helyzetek – főleg, ha sorsfordító dologról van szó – egyértelműen stresszt jelentenek. Márpedig feszülten módfelett nehéz helyes döntést hozni! Még az előbbiekben ismertetett technikák bevetésével is! Mi hát akkor a megoldás? Lazítsunk! Életünk során valamennyien megtapasztalhattuk már, hogy vannak olyan zeneművek, amelyek kifejezetten nyugtató hatást gyakorolnak ránk. Tegyük be „zenegépünkbe” azt a kazettát vagy CD-t, amelyikről tudjuk, hogy megnyugtat!

Ha nem lenne ilyen a birtokunkban, szerezzük be Bach második D-dúr szvitjét, Albinoni Adagióját, Wagner Parsifal nyitányát, vagy éppen Vangelis A világ teremtése című művét! Ezek egytől egyig kifejezetten stresszoldó hatássalúak!

TUDTA-e? Stresszes állapotban rendszerint összegörnyedünk, hiszen vállunkra, még ha képletesen is, óriási teher nehezedik. Ilyenkor izmaink összehúzódnak,görcsössé válnak,hátunk, nyakunk megmerevedik. Ez a feszes, görcsös tartás rengeteg életerőt elvesz tőlünk! Megnehezíti, hogy reálisan ítéljük meg a dolgokat, s helyes döntést hozzunk. Ezektől a terheinktől úgy szabadulhatunk meg, s egyúttal új energiához úgy juthatunk, ha néhányszor nagyon nagyot nyújtózunk. Álljunk kis terpeszbe, majd egyik kezünkkel próbáljuk meg elérni a mennyezetet, mintha feljebb akarnánk tolni! Közben testünk egész súlyát helyezzük erre az oldalunkra! Maradjunk egy percig ebben a testhelyzetben, azután a gyakorlatot végezzük el a másik kezünkkel is! A hatást csak fokozhatjuk, ha közben jó nagyot ásítunk! Ám arra ügyeljünk, hogy tornánkat ne végezzük szemtanúk előtt, akik esetleg neveletlennek tartanának bennünket, amiért ásítás közben nem tesszük a szánk elé a kezünket!

Eszes lény…

„Eszes lény az ember, tehát mérlegel: tegye, ne tegye? S közben kuncog benne a lélek: „Csak töprengj, okoskodj – dönteni úgyis én fogok, sőt már döntöttem is, ha te még nem is értesültél róla.”

Ancsel Éva

Elsősegély a mindennapokra

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlanul olyan szituációba kerül, amikor pillanatokon belül döntést kell hoznia. Akár munkahelyünkön, akár magánéletünkben találkozunk szembe ezzel a nehézséggel, elsősegélyt jelenthet, ha feltesszük és megválaszoljuk a következő négy kérdést:

  • Mi valójában a probléma, amit meg kell oldanunk?
  • Mi az oka a gondunknak?
  • Milyen megoldások lehetségesek?
  • Ezek közül melyik a legjobb?

Számtalan tudományos vizsgálat bebizonyította már, hogy az ésszerű és logikus elemzés felére csökkenti a feszültséget, és így lehetővé válik, hogy viszonylag higgadtan és szisztematikusan, átgondoltan dönthessünk.

J. Zs.–Cz. T. E.

2005-05-02 20:04:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop