Hirdetés

A te hobbid az én hobbim...

Az embernek mindig is igénye volt arra, hogy ne csak azokkal a dolgokkal foglalkozzon, amelyeknek mérhető anyagi haszna van, hanem olyan tevékenységeket is űzzön, amelyek „csupáncsak" örömöt okoznak számára. Teret adnak az emberi kapcsolatok ápolásának, amelyekkel kifejezheti kreativitását, avagy megmozgathatja a testét...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):8-9   Celsus Kft. | Mihalec, G.

Erről árulkodnak a barlangrajzok, az ókori sportpályák, a több ezer éves versek, énekek és más művészeti alkotások is. Az életszínvonal emelkedése, valamint a munkaidő rövidülése magával hozta, hogy időnk kisebb vagy nagyobb részével magunk gazdálkodunk, a magunk örömére és így feltöltődésre fordíthatjuk azt.

De mit is tegyünk szabadidőnkben? Kivel osszuk meg azt? Lehet-e egy házasságban beszélni saját szabadidőről? Ezt a témát járjuk körbe...

BARÁTI KAPCSOLATOK

Mivel társas lények vagyunk, szükségünk van olyan emberekre, akiknek a társaságában jól érezzük magunkat, és ezért szívesen találkozunk velük, akikben megbízunk, ezért fenntartás nélkül megosztjuk velük belső vívódásainkat és gondolatainkat is, akikkel hasonló az érdeklődési körünk, ezért olyan közös programokat tudunk szervezni, amelyek mindannyiunk igényeit kielégítik. Természetesen nagyon fontos, hogy mindez a házastársunkkal is működjön, de ő egyedül nem minden esetben tudja ezt a széles körű szükségletet kielégíteni. Ez abból adódik, hogy a férfibarátságok teljesen más természetűek, mint a nőiek.

JEGYEZZÜK MEG! Ezt a tényt mindenképpen figyelembe kell vennünk, amikor egyénileg vagy párosan barátokat választunk magunknak. Kutatók szerint a férfiak többek között azért is élnek rövidebb ideig, mint a nők, mert a férfibarátságok inkább a közös érdekeken alapulnak, nem pedig az érzelmeken, mint a nőkéi. A barátságok fontosságát az a vizsgálat is igazolja, amely szerint a bevándorlók, akik egy új kultúrába próbálnak beilleszkedni, hátrahagyva a megszokott, évek óta ápolt kapcsolatrendszerüket, gyakrabban és súlyosabban betegednek meg, mint az adott kultúrában élők.

Ugyanez a jelenség pozitív vetületű is lehet: azok a súlyos betegek, akik csatlakoznak egy önsegítő csoporthoz, könnyebben dolgozzák fel sorsukat, és hamarabb megtanulják újra meglátni az élet szép dolgait, mint azok, akik magányosan néznek szembe betegségükkel.

Azonnal megtudjuk, hogy mi a különbség a férfi barátságok és a női barátságok között, ha átgondoljuk, miről beszélget egymással két férfi, illetve két nő.

A férfiak leggyakoribb beszélgetéstémája: a közös érdek, a munka, a nők, az élettelen tárgyak: mobiltelefon, számítógép, autó stb.

A nők leggyakoribb beszélgetéstémái: az érzelmek, a szükségletek, a család, más emberi kapcsolatok.

E különbségek ismeretében teljesen normális és indokolt dolog, hogy egy házaspár férfi és női tagjának is legyenek saját „külön bejáratú" barátai, akikkel saját szükségleteit kiélheti. A legideálisabb az, amikor egy házaspár olyan párokkal tud kapcsolatot ápolni, ahol a férfiak és a nők egyformán jól megértik egymást. Ha pedig korban még a gyermekek is összeillenek, és jól ki is jönnek egymással, az egyenesen főnyeremény!

A ROSSZ BARÁT ISMÉRVEI

Szabadidőnk túl kevés és túl értékes ahhoz, hogy rossz barátokra pazaroljuk, ezért amennyire csak lehet, tartsuk távol magunkat attól, aki

  • tehetetlenséget színlel, hogy kihasználhasson
  • mindig a problémáival gyötör, és egyetlen megoldási javaslatunkat sem fogadja el
  • sértődöttséggel, vagy kétségbeesésével akarja kivívni a figyelmünket
  • hatalmat kovácsol eltiprásunkból.
  • saját fényét erősíti a mi jelentékte-lenségünkkel
  • azzal múlatja az unalmát, hogy bennünket traktál történeteivel.

SPORT, HOBBI, MÛVÉSZET

A szabadidő eltöltésének lényege, hogy kiszakadjunk a mindennapos rutinból, új impulzusokkal töltekezzünk fel, ellensúlyozzuk a munkánkkal járó testi vagy szellemi megterheléseket, minden nyomás és mindennemű teljesítménykényszer nélkül, „csak úgy" tegyünk valamit. Minderre kivá-

lóan alkalmas a sportolás, valamilyen hobbi folytatása, vagy különböző művészi tevékenységek végzése.

A mozgás, a szenvedély és az alkotás öröme mellett ezek a szabadidő-eltöltési formák számos pozitív mellékhatással is rendelkeznek.

  • Összehoznak bennünket hasonló érdeklődésű emberekkel, akikkel különben talán sohasem ismerkedtünk volna meg.
  • Segítenek, hogy a bennünk felhalmozódott negatív érzelmeket, például harag, kétségbeesés, szomorúság stb. társadalmilag elfogadott formában dolgozzuk fel.
  • Erősítik önbizalmunkat, ami nagyon jól jön az élet legkülönbözőbb szituációiban.

KIRÁNDULÁS, ÜDÜLÉS, SZABADSÁG

A szabadidő szinonimájaként használják sokan az üdülést, a szabadságot és a kirándulást. Kétségtelenül hatalmas élmények születhetnek akkor, amikor a család apraja-nagyja elutazik, hogy egy vagy két hétig pihenjen és élvezhesse egymás társaságát. Vannak családok, amelyekben a nyaralásnak és a kirándulásoknak hosszú hagyománya van. Mások - a gyermekes családok csaknem 40%-a! - egyáltalán nem utazik el sehová sem egész évben. Mint minden másnak, úgy az üdülésnek is megvannak a maga játékszabályai, amelyeket a teljes élvezet érdekében érdemes tiszteletben tartani.

1. Az üdülés nem teljesítménysport!

A mindennapi élet állandó velejárója a ránk nehezedő teljesítménykényszer. Rosszul érezzük magunkat, ha leülünk enni, mert az idő alatt még el lehetne rohanni a fénymásolóba. Nem állunk meg a kirakat előtt, mert elmegy a villamos, és öt percig kell várnunk a következőre. Ez a magatartásforma sajnos annyira beépül az életünkbe, hogy alig tudjuk levetkőzni. Ha tehát nem akarjuk, hogy a pihenésre és a feltöltődésre szánt időnket is megkeserítse, tudatosan fel kell vennünk a harcot ellene.

2. Felejtsük el karóránkat, mobiltelefonunkat és a notebookunkat!

A dolgos hétköznapok állandó kísérője ez a három nélkülözhetetlen segítség, ami már régen nem azért létezik, hogy megkönnyítse a munkánkat, hanem azért, hogy legyen az életünkben néhány méregdrága ketymetyütyürü, aminek mi az alázatos kiszolgálószemélyzete lehetünk...

FONTOS! A világ azonban nem fog összeomlani, ha néhány napra vagy hétre kivonjuk magunkat a forgalomból. Ezt gyakran nagyon nehéz tudomásul vennünk, mert szeretjük, ha minden tőlünk függ és mi vagyunk az egyetlenek, akik megoldják a problémákat.

3. A kevés több!

Sokan anyagi korlátok miatt olyan üdülési formát kénytelenek választani, ahol ugyanazokat a feladatokat kell ellátniuk, mintha otthon lennének, csak idegen helyen, szokatlan körülmények között. Ez nemhogy könnyítené a helyzetet, hanem még pluszterhet is ró a családra. Amikor nem az élet alapvető szükségleteinek kielégítéséről van szó, hanem feltöltődésről, élvezetről, örömszerzésről, akkor egy kistányér somlói galuska sokkal többet ér, mint egy kiló háztartási keksz!

GYAKORLAT

Gondolkodjon el párjával a következőkön!

  • Mit tennének, ha lenne egy szabad napjuk, amit együtt tölthetnének minden kötelező feladat nélkül?
  • Hogyan töltenék el ezt a napot?
  • Milyen programokat szerveznének maguknak?
  • Mit ennének szívesen ezen a napon?
  • Ha vannak gyermekeik, nekik milyen szerepet szánnának ezen a napon (esetleg szívesen eltöltenének-e egy napot nélkülük, csak kettesben)? Tervezzék meg ezt a napot az ébredéstől a lefekvésig, majd valósítsák meg tervüket az első adandó alkalommal!

Mihalec Gábor

2005-07-27 09:43:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop