A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellettünk horkoló napfürdőző.

stressz, stesszkezelés, stesszkezelés | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Bár a stressz elkerülhetetlen velejárója életünknek, van rá módszer, hogy felkészítsük szervezetünket, és megtanuljuk észrevenni a stressz figyelmeztető jeleit, például az alvászavarokat, a fejfájást vagy az ingerültséget.

Ha felismertük, hogyan reagál szervezetünk a stresszre, azt is begyakorolhatjuk, hogyan „kapjuk el”, még az elején. A test és lélek kutatói szerint egyszerű technikákkal – mint a néhány perces meditáció vagy a mozgás – meg lehet előzni a tünetek súlyosbodását, sőt, már a kialakulását is.

A relaxációs technikáknak az a céljuk, hogy a stressz következményeivel ellentétesen ható választ váltson ki, például lassuljon a pulzus és a légzés, valamint csökkenjen a vérnyomás. Íme néhány kérdés és válasz a stressz legáltalánosabb jeleiről, és az enyhítésének módjairól.

Mi a stressz?

A stressz olyan körülmény, amely viselkedésbeli alkalmazkodást kíván. Így tehát minden változás stresszel jár. Ha stressz ér minket, kialakul az ún. „harcolj vagy menekülj” reakció. Ilyenkor adrenalint választ ki a mellékvese, felgyorsul az anyagcsere, a pulzus, emelkedik a vérnyomás és szapora lesz a légzés.

A stresszreakció nélkül kihalt volna az emberi faj. Modern társadalmunkban azonban akkor is bekapcsol, amikor nincs rá szükség.

Így tehát ugyanezek a hormonok egy sor különböző betegséget okozhatnak, szorongást, depressziót és magas vérnyomást, súlyosabb esetben szívrendellenességet, infarktust vagy álmatlanságot. Súlyosbítják a PMS-tüneteit, hatással vannak a peteérésre és a meddőségre is.

Tudják-e az emberek, mikor vannak stresszhelyzetben?

Számos jel figyelmeztet erre. Vannak fizikai, viselkedésbeli, érzelmi, kognitív és lelki tünetek. A fizikai tünetek közé tartozik a fejfájás, az emésztési zavarok, a gyomorfájás, a tenyér izzadása, az alvászavarok, a derékfájás, a merev nyak és váll, a szapora szívverés és a fáradtság.

A viselkedésbeli tünetek a túlzott dohányzás, a kényszeres rágógumizás, parancsolgatás, mások kritizálása, az éjszakai fogcsikorgatás, túlzott alkoholfogyasztás vagy túlevés.

Az érzelmi tünetek a sírás, az idegesség, az unatkozás, az érzékenység, a képtelenség a változtatásra, a düh, az oktalan szomorúság és az ingerlékenység.

A kognitív tünetek közé sorolhatjuk a világos gondolkodás nehézségét, a feledékenységet, a kreativitás hiányát, az emlékezetvesztést, valamint a humorérzék elvesztését.

A spirituális tünetek a cinizmus, a kétségek, a mártírkodás és a tanácstalanság. Kapcsolatainkban a stressz okozhatja, hogy képtelenek vagyunk kijönni másokkal, hamar feldühödünk, görcsösek leszünk vagy csökken a libidó.

Hogyan lehet megkülönböztetni a stressz tüneteit a betegségektől?

Mindenkinek más-más szervét támadhatja meg a stressz. Vannak, akik szorongással válaszolnak, másoknak a gyomra fáj, megint másoknak a feje. Vannak, akiknek a meglevő betegsége, például a migrénje jelentkezik vagy súlyosbodik stressz hatására.

Kérdezzük meg magunktól, hogy az éppen tapasztalt tünetet vagy érzést a stressz váltja-e ki vagy az súlyosbítja-e. Ha egy bizonyos tünet különösen aggaszt bennünket, keressük fel az orvost, hogy kiderüljön, hogy nem valamilyen betegség okozza-e.

Mit lehet tenni a stressz enyhítése érdekében?

Nincs egyetlen gyógyszer vagy műtét, amellyel a stressz gyógyítható lenne. Így nem tehetünk mást, mint lehetőség szerint változtatni a stresszes helyzeten. Míg a stresszreakció automatikus, a relaxációs válaszhoz két lépés szükséges. Az egyik az ismétlés. Ez lehet egy szó, egy hang, egy ima, egy mondat, akár egy ismétlődő mozdulatsor is.

A második lépés, hogy ha az ismétlés közben más gondolatok is előjönnek, ne vegyünk róluk tudomást, hanem térjünk vissza az ismétléshez. Naponta egy vagy két alkalommal, 10-20 percig gyakoroljuk ezt a technikát. Üljünk nyugodtan, és válasszuk ki a nekünk megfelelő ismétlendő valamit.

Ez lehet egy ima, lehet az „Om”-hang kiejtése, akár egy olyan szó is, mint a „szeretet”, „béke” vagy az, hogy „nyugi”. Ezen kívül végezhetünk jógagyakorlatokat, taj-csit, vagy kocoghatunk. Jó ismétlő tevékenységek még a kötés és a horgolás.

Ha az ilyen fajta ismétlésekkel megszakítjuk a gondolatmenetünket, nyugodtabbak leszünk, és jobban meg tudunk birkózni a stresszel. Ez a technika 24 órára védő hatást is biztosít, de ehhez rendszeresen kell végezni.

Hogyan hat a relaxációs válasz a szervezetre?

Szó szerint megváltozik bizonyos hormonok, mint az adrenalin, noradrenalin és a kortizon szintje, valamint bizonyos agyi folyamatok is. Ettől nyugszunk meg. Mindez tudományosan bizonyított.

A stressz csökkentése csökkenti a megbetegedés kockázatát is?

Kimutatták, hogy egyes szívinfarktusok közvetlen kapcsolatban vannak a stresszel. A stressz káros következményeinek elhárításával meg lehet előzni ezt, bár ez még bővebb tanulmányozásra szorul. Azt tudjuk, hogy az álmatlanságot, a magas vérnyomást, a PMS-t, a fogamzóképesség stresszel összefüggő tüneteit, a klimaxos hőhullámokat és a stresszre erősödő fájdalmakat hatásosan lehet kezelni a stressz enyhítésével.

Hogyan kezelhető a stressz?

Az egészség és a jó közérzet egy háromlábú székhez hasonlít. Az egyik láb jelképezi a gyógyszereket, a második a műtéti eljárásokat, ezek a modern orvostudomány lényeges elemei. A stresszt és annak káros hatásait azonban nem gyógyítják. Ezért van szükség a harmadik lábra, és ez az önmagunkkal való törődés. Ide tartozik a relaxációs válasz, a táplálkozás és a testmozgás, és a beteg hitrendszere. Fontos tudni, hogy számtalan technikát alkalmazhatunk a stressz káros következményeinek kiküszöbölése érdekében.

| stressz, stesszkezelés
2009-10-13 14:54:16


Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta kedd...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^