Hirdetés
Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!
A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.
A 60 ezer - 45 éves vagy annál idősebb - ausztrál adatait vizsgálták meg egyszer a 2006-2008-es években, másodszor 2010-ben. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a lelki stressz mennyiségét.
A stressz és a szorongás fokát mérő skála használatával a kutatók összevetették a stressz értéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.
A résztvevők mintegy fele evett annyi gyümölcsöt, amennyi az ajánlások szerint szükséges, a zöldséget azonban csak a vizsgáltak hét százaléka.
A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal, a napi 3-4 adag zöldséget fogyasztók kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik egyáltalán nem, vagy csak napi egy adagot fogyasztottak. A gyümölcsfogyasztásnak nem volt ilyen hatása.
Bár mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszt csökkentő hatásait, a nőknél kifejezettebb volt, mint a férfiaknál. Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, de az is, hogy a nők pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről.
2017-03-19 19:31:50