Hirdetés

Ráncradír - Mit tud a botox?

Cindy Crawfordról is kiderült az idén, hogy rendszeresen járt/jár botoxkezelésre, annak érdekében, hogy megőrizze legendás szépségét, arcáról mintegy „leradíroztassa” ráncait…

botox, ránc, arcvasalás |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(12):75-75   Celsus Kft. | Révész, K.

A botox hatóanyagát már hosszú évek óta alkalmazzák az orvostudományban, elsősorban ideg-izom eredetű megbetegedések esetén.

A kezeléskor nem direkt a ráncokat veszik célba, hanem a mimikai izomzatnak azt a részét, ami a zavaró ránc keletkezésében szerepet játszik.

A hatóanyag ugyanis blokkolja az ideg-izom ingerületátvitelt, azaz a kérdéses izom mozgását felfüggeszti.

Arcvasalás

Az eredetet tekintve 3-féle ráncot különböztetünk meg:
  • a bőr öregedésével járó ráncok, melyek a kötőszövet leépülése, a kollagén és az elasztikus rostállomány csökkenése miatt alakulnak ki
  • a napfény okozta károsodás a rugalmas rostok idő előtti roncsolódásához vezet, tehát a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás gyorsítja a ráncképződést
  • az arc intenzív mimikájának következtében, a bőr „megtöredezése” miatt is alakulnak ki ráncok.
Ez utóbbi ráncok már viszonylag fiatal korban, 30 év körül megjelenhetnek, elsősorban a szem körüli szarkalábak, a homlok vízszintes redői, a száj körüli mosolyráncok, esetleg a szemöldökök közötti függőleges redő formájában. Ezeket kezelhetjük sikeresen botulinum toxinnal. A kezelés hatására ezek a ráncok „kipihenhetik” magukat, mert az alattuk lévő izom nem képes összehúzódni s meggyűrni a bőrt. Ha a bőr regenerációs képessége jó, a kezelés hatására szép, sima bőrfelületet nyerünk.

Jó tudni! A botox hatása a kezelés utáni 3-5. napon kezdődik, és kb. 2 hét alatt éri el a maximumát, ami 2-3 hónapig tart. Ezért ajánlott több kezelésből álló kúrát igénybe venni. Ha ugyanis nem várjuk meg, amíg egy adott kezelés hatása lecseng, hanem még előtte adunk egy következőt, a hatóidő növekszik, és így a kúra végén tartósabb hatás érhető el.

Mikor ajánlott?

A kezelés abban az esetben a leghasznosabb, amikor még nem ereszkedett meg a bőr, nem petyhüdt, elvékonyodott. Ha valaki idejekorán, már az első ráncok megjelenésekor elkezdi ezt a terápiát, és rendszeresen ismétli, sokkal hosszabb ideig tudja fiatalosan tartani az arcbőrét.

Átmeneti kellemetlenség

Nagyon vékony tűvel végzik a kezelést, s direkt az adott izomba adják a hatóanyagot. A szúrások számát, helyét, a beadott hatóanyag mennyiségét mindig egyénre szabottan állítja be a kezelőorvos. Általában a homlokot több helyen, a szem körüli területet legalább 3 ponton kell megszúrni. A szúrás maga nem igazán fájdalmas, a hatóanyag bevitele némi csípő-égő érzést okozhat, de ez nem jelentős, néhány percen belül elmúlik.

Mellékhatások?

Általánosságban elmondható, hogy elenyésző a mellékhatások száma. De:
  • kialakulhat enyhe irritáció a beadás helyén
  • létrejöhet kis, pontszerű bevérzés, ha a tű éppen eltalál egy kis eret
  • adódhat, hogy aszimmetria alakul ki az arcon, ezt 1-2 korrekciós szúrással kezelni lehet
  • ha a szemöldök feletti kezelés hatása túl erélyes, a felső szemhéj petyhüdt kinézetűvé válhat, de néhány napon belül ez is rendeződik.
Tehát a mellékhatások elenyészően ritkák, nem súlyosak, és nem állnak fenn hosszú ideig.

Tű nélküli megoldások

Több kozmetikai cég forgalmaz már olyan készítményt, amelynek hatóanyaga a botulinum toxin, vagy ahhoz hasonló, botoxszerű hatással bír. Kaphatók szemránckrémek, arckrémek, pakolások, maszkok formájában.

Ezeket a termékeket is sikerrel lehet alkalmazni, bár a hatás nem olyan gyors, és kevésbé intenzív.

Érdekesség: a botoxinjekció sikeresen alkalmazható az erőteljes hónalji, talpi és tenyéri izzadás kezelésére is.

dr. Révész Klaudia
botox, ránc, arcvasalás

2006-12-14 13:39:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop