Hirdetés

A zsírszívásról

Az alakformálás e népszerű sebészi módszere máig vitatott téma a szakemberek között. A beavatkozás a 70-es évek második felétől vált egyre ismertebbé. A serdülőkor után zsírsejtjeink száma már nem változik, csak méretüket növelik vagy csökkentik a testsúlyváltozásával. Ezért az eltávolított zsírsejteket szervezetünk nem pótolja, így alakunk javítható. A zsírszívást gyakran végzők az előnyeit hangoztatják, míg ellenzői a lehetséges veszélyekre hívják fel a figyelmet.

plasztikai, sebészet, zsírleszívás, alakformálás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kővári, P.

Előnye mellett szól, hogy kis metszéseken keresztül a testkontúrt zavaró, körülhatárolható zsírfelesleget viszonylag egyszerű módon ellehet távolítani. A lágy zsírszövet speciális éles és tompa végű fémeszközök (kanülök) segítségével szétroncsolható és erős vákuummal kiszívható. Utóbbi években ultrahanggal egybeépített, nagyon drága készülékeket használnak.

Az előforduló szövődmények között a vérzés, savógyülem, bőr érzészavar, vénathrombosis, zsírembólia szerepelnek. A műtét eredményét rontja, ha a bőrfelszín nem lesz egyenletesen sima, esetleg tartós duzzanat alakul ki.

A beavatkozás után gondoskodni kell a sebüregben keletkező savó elvezetéséről és testtájéktól függően tartós, szorító-nyomó kötést ajánlatos viselni.

A zsírszívást sokkal gyakrabban igénylik a hölgyek, tíz páciens közül nyolc-kilenc nő. Egy régió kezelése helyi érzéstelenítésben történhet, de több testtájon egyidejűleg végzett zsírszívás esetén az általános érzéstelenítést célszerű választani. A beavatkozást használják önállóan testformálásra, illetve plasztikai műtétek után kiegészítő-kezelésként. Utóbbira példa a hasplasztika után a deréktájon kétoldalt maradt zsírpárna szívással történő eltávolítása.

A combon a két ujj közé fogott zsírszövet mennyisége a zsírleszívás előtt és után.

Kinek ajánlható a zsírszívás?

Ideális páciensnek mondható a fiatal, egészséges, rugalmas bőrű, közel normál testsúlyú hölgy vagy úr, akinek jól körülhatárolható területen van zsírfeleslege. Ilyen terület lehet leggyakrabban a nyak(toka), felkar, has, csípő, fenék, comb.

A zsírszívás nem a fogyókúrát helyettesíti, hanem a fogyókúrát követően, az ideálishoz közeli testsúly állapotában az említett területeken megmaradt zsírpárna eltávolítására szolgál. A páciens bőrének rugalmassága azért fontos, hogy a műtétet követően a bőr össze tudjon húzódni. Ha ez nem történik meg, a bőrfelesleget szikével kell eltávolítani, mely után természetesen heg marad vissza. Egy alkalommal kb. 1,5 l zsír szívható le vérpótlás nélkül, tehát túl nagy területek egyidejű kezelése veszélyes lehet.

Összegezve az említetteket: csak a szigorú feltételek alapján kiválasztott páciensek vállalkozzanak e veszélyeket rejtő, de mindenképpen látványos beavatkozásra.

plasztikai, sebészet, zsírleszívás, alakformálás

2002-07-18 13:08:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop