Hirdetés

A testszobrászat határai

Szép. Szebb. Legszebb. Hófehérke mostohája a vesztét köszönhette annak, hogy a legszebb akart lenni a világon. Többségünk - ha nem is a leg-leg-leg -, ám a lehetőségeihez képest mégiscsak szeretne szebbé, vonzóbbá válni. Kaphatunk is ehhez segítséget. És ez már nem mese! A krémes-kencés tubusok és tégelyek tartalmán, valamint kozmetikusunk paraktikáin túl kozmetológusoktól, plasztikai sebészektől. Ők, a "szépítészek" seregnyi embernek - nőknek és férfiaknak - segítenek küllemmel kapcsolatos elképzeléseik, esetenként álmaik megvalósításában. Ám akadnak olyan esetek is - többször, mint gondolnánk -, amikor határozott NEM-et mondanak a hozzájuk fordulók kérésére.

plasztikai sebészet, esztétikai sebészet |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(7):37-39   Celsus Kft. | Czellér, T.E.

A miértről két neves szakembert, dr. Lányi Cecília bőrgyógyász-kozmetológust, valamint dr. Sas György plasztikai és kozmetikai sebészt kérdeztük.

Csodák pedig vannak!

ideál: Doktornő, az előtérben látható "ilyen volt és ilyen lett" fotósorozatok tanúsága szerint ön csodákra is képes. Feltételezem, hogy szakértelmét, szépérzékét már csak az empátiája "überelheti". Mint nő, tökéletesen bele tudja képzelni magát a szépülni vágyók lelkiállapotába. Ennek ellenére előfordult már olyan eset, amikor valakinek nemet mondott, s nem végezte el az áhított beavatkozást?

Dr. L. C.: Már nem is egyszer!

ideál: Számomra ez nagyon meglepő! Miért?

Dr. L. C.: Különböző okokból. Nemet mondok minden olyan esetben, amikor a beavatkozás várható eredménye nem egyezik meg azzal, amit a hozzám forduló elvár. Ilyen lehet például, ha valaki - mondjuk - azt vette a fejébe, legalább húsz évet fiatalodik, mert feltölteti velem az arcán lévő mély ráncokat. A látványos megfiatalodás pedig ily módon teljesen reménytelen. Nemet mondok akkor is, ha a beavatkozást nem lehet úgy kivitelezni, miként azt a leendő páciensem szeretné. Mondjuk, a lelógó "kötényhastól" nem lehet zsírleszívással megválni, bármennyire is ragaszkodik hozzá a "beteg". Képtelenség, hiszen gondolja csak végig, hiába is oldanánk fel és szívnánk le a zsírt, a hátramaradó, még inkább lógó, megnyúlt bőrrel is kell(ene) kezdeni valamit, ez pedig - bőrgyógyász és kozmetológusként - nem az én asztalom. Ilyen esetben mindig azt javaslom a páciensnek, keressen fel inkább plasztikai sebészt, aki műtéttel, hasplasztikával megszabadíthatja megereszkedett hasától. Akkor sem látok munkához, ha a kozmetológiai "szépítkezést" tulajdonképpen nem is az érintett, hanem egyik hozzátartozója - rendszerint a férje vagy a barátja - szorgalmazza csupán, a háttérben nem a hölgy vágya, hanem partnere erőszakoskodása áll. Ugyancsak nincs ínyemre a dolog, amikor kiderül, hogy a nő, aki bekopogtatott hozzám, csak azért szánja (szánná) rá magát valamiféle beavatkozásra, mert azt reméli, hogy miután némiképp megváltozik a megjelenése, társa nem fogja többé megcsalni... Tizenhárom év tapasztalata mondatja velem: semmiféle kozmetológiai eljárás sem képes helyrehozni egy megromlott kapcsolatot, s "megtéríteni" a hűtlenkedőt!

Szezonkezelés

ideál: És mit tesz abban az esetben, amikor valaki kerek perec megmondja: nincs kedve a fogyókúrákkal járó kellemetlenségeket végigszenvedni heteken, esetleg hónapokon át, inkább az egyszerűbb megoldást választaná, s zsíroldással szeretne - néhány óra alatt - megszabadulni felesleges kilótól?

Dr. L. C.: Ilyenkor részletesen elmagyarázom, hogy a zsíroldás nem helyettesítheti a fogyókúrát, hiszen csak az alkati zsírpárnák - 1-1,5 liternyi zsírsejtjeinek - eltávolítására alkalmas eljárás. Hiába oldanék le némi felesleget, mondjuk, a hasáról, az még nem okozna sem érdemi súlycsökkenést - ami ugye az elsődleges cél -, sem pedig látványos alakváltozást. Tehát, ha valaki valóban változni, változtatni szeretne, előbb fogyjon le, s utána jöjjön vissza, hogy az utolsó simításokat elvégezhessem, s az itt-ott - a térden, a "lovaglónadrágon", a hason "úszógumiként", a karokon, esetleg a tokánál - még megmaradt, alkati zsírpárnácskákat végleg "leolvasszam", hogy ezáltal az átalakulás valóban tökéletes legyen.

ideál: Előfordult-e már olyan is a praxisában, hogy csak átmenetileg mondott nemet?

Dr. L. C.: Ó, hogyne! Sőt, elég gyakran, a hajszálereket, a seprűvénákat eltüntető argonlézeres kezelések esetén. A "kezdő" pácienseim ugyanis általában nincsenek tisztában azzal, hogy ennek az eljárásnak szezonja van! Csak akkor lehet hozzáfogni - késő szeptembertől áprilisig -, amikor a bőrt már vagy még nem érik napsugarak, a lézer és a napfény ugyanis nem barátok. Ez nem csak a kezelés idejére vonatkozik, hanem azon túl is, még négy hétig óvni kell a kezelt bőrfelületet a napfénytől, és szoláriumozni is tilos.

Rutinos ügyfeleim pontosan tudják ezt, s időben bejelentkeznek még a tél folyamán. A rosszkor betoppanó "kezdők" pedig visszajönnek, ha kezdődik a szezon. S ha már a lézernél tartunk: a végleges szőrtelenítéshez használt rubinlézeres kezeléssorozathoz is csak akkor fogok hozzá, ha a páciens bőre világos - nyoma sincs rajta a nyári napnak, vagy a szoláriumnak -, illetve, ha a nem kívánatos szőrszálak sötét színűek. Ezzel a módszerrel sem a szőke, sem a vörös, sem pedig az ősz szőrzetűek, de a kreol bőrűek sem válhatnak meg végleg feleslegesnek ítélt szőrszálaiktól.

ideál: Az utóbbi években kitört a tetoválási láz. Boldog-boldogtalan "megjelölteti" magát. Van, aki beéri szolidabb ábrával, más brutális tetoválásokat készíttet magának. Gondolom, ha leáldoz ez a hóbort, nagyon sokan állnak majd sorba az ajtó előtt, hogy végleg megszabadulhassanak egykori éküktől...

Dr. L. C.: Már most is sokan jönnek..., s bármennyire is sajnálom, többségüknek nem tudok segíteni. Csak a régen, kézzel, tűvel barkácsolt ábrákat lehet nyomtalanul eltüntetni. Az az igazság, hogy napjaink legkorszerűbb kozmetológia gépei sem képesek a gépi - különösen nem a színes - tetoválásokat "meg nem történtté tenni", akár több évig tartó kezeléssel sem! Ezért azt javaslom mindenkinek, mielőtt tetoválást készíttet, nagyon jól gondolja meg, hiszen megváltozhat az élete, változik a divat is, s az is elképzelhető, hogy pont olyan partnert talál, aki más beállítottságú, s zavarja a tetoválás.

Terülj, terülj asztalkám. . .

ideál: Aligha akad közöttünk olyan, akinek ne lennének jellegzetes anyajegyei. Van, aki barátságban él velük, más minden pénzt megadna azért, hogy megszabaduljon tőlük...

Dr. L. C.: Nagyon sokféle anyajegy van, s ezek közül nem mindet lehet lézerezni. Csak néhány típus alkalmas erre. Anélkül, hogy különösebben részletezném a dolgot, mielőtt eltávolítanék egy anyajegyet, meggyőződök arról, hogy abból a fajtából való-e, amely akkor sem válna soha rosszindulatúvá, ha a helyén maradna. Egy másik szempont, hogy nyom nélkül lehessen eltüntetni.

Apropó, sokan jöttek már hozzám keloidos - túlburjánzó, viszkető - sebhellyel is, s azt akarták, segítsek nekik, nyom nélkül tüntessem el a heget. Mindegyiküknek őszintén megmondtam, keloidos hegesedéseiktől sohasem fognak megszabadulni, legfeljebb csak lapítani lehet azokat, illetve megszüntethető a kellemetlen viszketés. Úgy gondolom, azért ez is valami!

ideál: Jól gondolom, hogy a többség nehezen nyeli le a békát, s felháborodik, amikor ön nemet mond, hiszen a páciens nem csak időt, energiát, hanem pénzt is szánna arra, hogy megszépüljön?!

Dr. L. C.: Való igaz, a zöm nehezen viseli az elutasítást, de azért belenyugszik, amikor elmagyarázom, hogy sokkal jobban jár, ha itt és most csalódik, nem pedig utólag, amikor a tükörbe néz!

ideál: A konokabbja nem szokott azzal próbálkozni, hogy ő "saját felelősségre" vállalja a beavatkozást?

Dr. L. C.: Dehogynem! Ám nálam nincs "terülj, terülj asztalkám", ahol minden kívánság teljesül. Én ugyanis nem megyek bele olyanba, ami a hozzám fordulót nem segíti, hiába akarja ő vállalni az összes felelősséget. Szeretem, ha rendben van a lelkiismeretem.

Hébé a klinikán. . .

Dr. Sas György plasztikai és kozmetikai sebész névjegykártyáján egy gyönyörű szoborkompozícióban Hébé, a szépség és az örök ifjúság görög istennője egy sas társaságában látható. A legkreatívabb kreatív sem találhatott volna frappánsabb logót! Hiszen a fiatalság szépség... S aki Sas doktorhoz fordul, szépülni, fiatalodni szeretne, és szépülni, fiatalodni is fog. Bizonyíték erre az az igencsak vaskos bőrfedelű "emlékkönyv", amelyben se vége, se hossza a hálálkodó bejegyzéseknek.

ideál: Doktor úr, van olyan testrészünk, amit nem lehet megszépíteni?

Dr. S. Gy.: Tulajdonképpen nincs, hiszen a plasztikai sebészet különféle módszereivel fejbúbtól a bokáig képesek vagyunk formálni az emberi testet. Ma már akár egy horpadt homlokot vagy egy vézna lábszárat is szebbé, széppé lehet "szabni", hogy ne a legnépszerűbb beavatkozásokat említsem.

Szilikonos popó?

ideál: Az ön praxisában melyek a leggyakoribb beavatkozások?

Dr. S. Gy.: A face lifting, azaz az arcfiatalítás, a különböző mellműtétek, hasplasztikák, de nem ritka a szem-, a fül-, a nyakműtét, miként a törzs-, csípőplasztika, avagy a comb, a térd, a boka formálása sem.

ideál: Ez azt jelenti, hogy nincs lehetetlen, legfeljebb hiúságunk és pénztárcánk szab határt annak, hogy mit és mennyire szabatunk át magunkon? A híradások szerint egyébként Amerikában jelenleg popsigömbölyítés miatt fordulnak leggyakrabban plasztikai sebészhez. Szilikonos implantátumokkal már nem csak a kebleket, hanem a laposabb hátsókat is felturbóztatják...

dr. S. Gy.: Tőlem még senki sem kért ilyen beavatkozást, nálunk per pillanat a mell- és a hasműtétek vannak a topon. Amúgy korántsem olyan egyszerű a képlet, hogy a páciens bejön, és megrendeli a műtétet! Mert nem is biztos, hogy kivitelezhető az elképzelése. Ezt nekem kell, legjobb tudásom és eddigi tapasztalataim alapján megítélnem.

A plasztikáztatás egyébként a közfelfogás ellenére sem hiúsági kérdés, sokkal több köze van a közérzethez!

ideál: Valóban?!

Dr. S. Gy.: Gondolja csak végig, mondjuk, adott egy kellemes külsejű hölgy, akinek az évek múlásával - mert megőrzi karcsúságát, s bőre alatt nincsenek gömbölyítő zsírpárnácskák - egyre ráncosabbá válik az arca. Alkata tehát fiatalos, ám megereszkedett vonásai öregítik. Majd egy reggel, amikor a tükörbe néz, azt mondja: ebből elég, inkább felvarratom a ráncaimat! Nos, az ominózus reggelre virradóan nem a hölgy hiúsága nőtt meg drasztikusan, hanem a közérzete romlott meg annyira, hogy már változtatni szeretne.S ezt a két dolgot - a hiúságot és a közérzetet - nem szabad összekeverni, összemosni!

ideál: Említette, hogy elsősorban szakmai szempontok alapján kell megítélnie, kivitelezhető-e a szépülni vágyó kliens óhaja. Eszerint időnként ön is nemet mond egy-egy felkérésre?

Dr. S. Gy.: Természetesen. Minden esetben, amikor a beteg - bár lehet, hogy ő ezt nem látja be először - kárát látná a beavatkozásnak. Tulajdonképpen minden eset más és más, mert ahányan, annyifélék vagyunk. S nekem mindig az adott beteghez és az ő adottságaihoz kell igazítanom a módszert. Egy negyvenes hölgyet, akinek még nincsenek mély ráncai, mindenképpen lebeszélnék a ráncfelvarratásról, ugyanakkor egy hatvanas nagymamának meg semmiképpen sem ajánlanám, hogy injekciós ráncfeltöltéssel fiatalíttassa magát, mivel ennek az eljárásnak az ő esetében semmi értelme nem lenne. Teháta kliens adottságaihoz adaptálom a műtéti technikát, miközben arra is figyelek, hogy a végeredmény valóban tartós legyen.

Ebből a megfontolásból én a klasszikus megoldásokat szeretem alkalmazni, az új, s még újabb eljárásokat nem tartom kiforrottnak, hiszen csekély mögöttük a tapasztalati háttér.

Tehát én minden olyan műtétet elutasítok, amikor a várható eredményesség nincs arányban a műtét esetleges kockázatával.

Ursulából sohasem lesz Barbie

ideál: Azt hallottam, ha valaki egyszer plasztikai sebész szikéje alá fekszik, jó az esélye arra, hogy a későbbiekben újabb és újabb műtétekre vállalkozzon. Például egyre nagyobb melleket, vagy egyre fitosabb orrocskát csináltasson...

Dr. S. Gy.: Annak, ha valaki indokolatlanul vállalkozik műtétek sorozatára, nagy valószínűséggel pszichés eredetű oka van. Ilyenkor nem a testtel van a baj, hanem a benne lakozó lélekkel. Amíg az meg nem gyógyul, gazdája sohasem lesz elégedett külsejével, adott esetben a melleivel, vagy éppen az orrával. Az ilyen eseteket rendszerint kikerülöm. Egyébként sem ajánlott a túl sok műtét, mert olyan hegek keletkezhetnek, amelyek egy idő után már látszanak is, s nem lehet velük mit kezdeni.

De én azoktól is rövid úton elbúcsúzom, akik - mondjuk - Playboyjal vagy Cosmopolitennel a hónuk alatt érkeznek, s felütve az újságot, ráböknek egy fényképre, hogy megmutassák, pontosan milyen mellet is szeretnének. Ez nonszensz! Nem lehet senkinek sem a testét a másik emberéhez szabni, szabatni! Azt sem szívelem, amikor valaki saját alkatához képest akar extra méretű kebleket. Ilyenkor mindig elmagyarázom, hogy a túlméretezett mellek inkább előbb, mint utóbb lógni fognak, s akkor valóban újabb és újabb műtétre lesz szükség. Azokat is elutasítom, akiknek túlzott elvárásaik vannak. A 120 kilós Ursulából a zsírleszívás és a különböző plasztikai beavatkozások ellenére sem lehet Barbie babát formázni! Végül, de nem utolsósorban, nálam azok sem fekhetnek a műtőasztalra, akiknek az egészségi állapota esetleg kérdésessé teheti a műtét sikerét, gondolok itt például azokra, akiknek nincs beállítva a cukruk, esetleg akut bőrbetegségük van, netán lázas betegek, esetleg torok- vagy mandulagyulladással küszködnek. De volt már olyan kliensem is, akinek a mellműtétjét azért ütemeztük át, mert a dekoltázsára nőtt egy kis pattanás.

ideál: A kikosarazottak miként viselkednek?

Dr. S. Gy.: Különbözően. Volt, aki felháborodva megkérdezte, miért nem kell a pénze. Más sértődötten becsapta maga után az ajtót, ám olyan hölgy is akadt, aki megköszönte, hogy elmagyaráztam, miért nem javaslom még neki az általa kigondolt beavatkozást, s ezért olyan hálás volt, hogy három barátnőjét is elküldte hozzám, akiket viszont megoperáltam. Összességében, az esetenkénti kellemetlenségek ellenére is úgy gondolom, és tapasztalom, hogy a betegek hosszú távon a szakmai felkészültséget, az etikus magatartást, a becsületességet értékelik, tehát csak ez a járható út!

Czellér T. Erika

plasztikai sebészet, esztétikai sebészet

2003-07-07 21:31:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop