Hirdetés

A szépségért szenvedni kell?

Egy olyan kultúrában, amely az ifjúságot dicsőíti, nehéz elfogadni egy újabb ránc megjelenését, vagy valami más apróságot, amit ront az arcbőr „tökéletességén”. Így aztán sokan orvoshoz fordulnak, hogy simítsa ki az idő múlásától tanúskodó ráncait, szüntesse meg az egyenetlenségeket vagy a bőr korral járó elszíneződését.

plasztikai sebészet, ráncfeltöltés, botox, lézerkezelés, hámlasztás |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

FreeDigitalPhotos.net
A kozmetikai sebészek egy sor beavatkozást végeznek el, ilyenek a Botox-injekció, a feltöltés, a lézerkezelések és a vegyi anyagokkal történő hámlasztások. Ezek az eljárások azonban nem teljesen kockázatmentesek.

Botox

A Botox-injekció hatóanyaga a botulizmust okozó toxin. Ha helyesen alkalmazzuk, a Botox biztonságosan és hatékonyan ernyeszti el a bőr alatti izmokat. Megszüntethetők ezáltal a homlokon, a szemkörnyéken és a nyakon keletkezett ráncok. A meglehetősen egyszerű eljárást a rendelőben végzi el az orvos. Az injekció hatása a körülményektől függően 3-8 hónap, a kezelést tehát bizonyos időközönként meg kell ismételni.

A jó jelölt az, aki érdeklődést tanúsít a Botox-kezelés iránt, és ráncai vannak a szemei között, vízszintes ráncok a homlokán, szarkalábak a szeme sarkában és csíkok a nyakán. Nem alkalmas kezelésre az, akinek a felső ajka fölött vannak ráncai, vagy jelentősen megereszkedett a bőre. A Botox-injekció nem adható neurológiai rendellenességben szenvedőknek.

Ha helyesen alkalmazzák, a Botox-kezelésnek igen kicsi a kockázata. A legjelentősebb a szemhéjak ideiglenes megereszkedése, de ez nem tart sokáig, ráadásul az esetek csupán 2 százalékában fordul elő.

Ráncfeltöltés

Ezek az anyagok elősegítik az arc kikerekedését, megnövelik az állat vagy korrigálják a sebhelyeket. Régebben kollagént és kollagén-szerű anyagokat használtak most azonban új anyagok robbantak be a piacra, a hyaluronsavak és a kalcium-hidroxiapatitot tartalmazó szerek.

Különböző ideig, egyesek néhány hónapig, mások akár pár évig is tart ezeknek a kezeléseknek a hatása, de ezeket a kezeléseket is meg kell ismételni.

A feltöltés kockázata általában kicsi. Korábban, amikor még csak a kollagén állt rendelkezésre, előfordultak allergiás panaszok, ezért a nagyobb mennyiség beinjektálása előtt a bőrt tesztelni kellett. Az egyetlen probléma a túlzott feltöltésből származó egyenetlenségek.

Lézerkezelés

Különféle lézerek vannak más és már célokra. Az egyik fajta lézerrel a bőr kivörösödését kezelik, akár fejlődési rendellenesség, akár a megvastagodott hajszálerek okozzák a problémát. Más fajta lézer szükséges a barna foltok vagy a tetoválás eltüntetéséhez, megint más a korosodó bőr problémáira, a ráncokra, a bőr megereszkedésére, vagy az arcszín elváltozásaira. A lézer megválasztásánál ügyelni kell a kezelt személy bőrtípusára és hajszínére is.

Minden lézeres eljárásnál felmerülhet a sebhely-képződés, az égés és a pigmentáció megváltozása. Ezért kell tapasztalt és gyakorlott bőrgyógyászhoz fordulni.

Hámlasztás

A vegyi hámlasztásnál (peeling) általában savas anyagokat használnak a bőr megfiatalítására. A kezelés hatására üdébb és feszesebb lesz az arcbőr. Sok ilyen kezelés jelentős hámlasztással jár, de vannak felszíni kezelések is, mint a glykolsavas vagy a gyümölcssavas peeling.

Minél agresszívabb a vegyi hámlasztás (triklóracetilsav vagy fenol alkalmazásával) annál inkább sérülhet a bőr, és annál hosszabb idő kell a regenerálódáshoz. Előfordulhat kisebesedés vagy hosszan tartó vörösség is.

Olyan bőrgyógyászt keressünk, aki ezeknek az eljárásoknak a kivitelezésére szakosodott. Fontos, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezzék az illető. Arra is ügyeljünk, hogy a kiválasztott orvos rendelkezzék a problémánk megoldásához szükséges eszközökkel és technológiával.

A szépségfarmokon vagy szépségszalonokban arckezelést vagy legfeljebb igen enyhe vegyi kezelést és masszázst nyújtanak. Ezeket általában kozmetikusok, azaz nem orvosok végzik, a Botox-kezelést, lézertechnikát és a mélyhámlasztást azonban csakis orvos végezhet.

Ha valaki azt mondja, hogy az eljárás száz százalékig biztonságos, és száz százalékos eredményt ad, akkor forduljon sarkon és hagyja ott az illetőt.

plasztikai sebészet, ráncfeltöltés, botox, lézerkezelés, hámlasztás

2022-07-21 12:39:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop