Hirdetés

A szépség illúziója

Óriási elszántság és bátorság kell ahhoz, hogy valaki makkegészségesen a sebészkés alá feküdjön csak azért, mert szebbnek vagy fiatalabbnak szeretne látszani.

műtét, orr, szépészet, plasztika |

Népszabadság   Népszabadság

Vajon a nem minden kockázat nélküli "szépészeti" műtétek vállalásához elég-e abban hinni, hogy a fitosabbra szabott orr, a felvarrt ránc, a leszívott zsír, a megnagyobbított mell vagy éppen a meghosszabbított hímvessző megoldja, megváltoztatja a karrierünket, a párkapcsolatainkat, az életünket?

Néhány millióért elméletileg ma már bárki teljes egészében "kicseréltetheti" magát. A testünk azonban mégsem olyan, mint egy hőn áhított, divatos ruha, amelyet addig lehet alakítgatni, amíg végül tökéletesen passzol a viselőjére.

Az egyetemen beszédtéma volt annak idején Éva küzdelme a füleivel. A lány hirtelen bejelentette, hogy kórházba vonul, és hátrasimíttatja nagy és a hajából mindent fodrásztrükk ellenére kikandikáló, elálló füleit. Az operáció után Éva hetekig fehér turbánnal a fején közlekedett, amely az állát is rögzítette, ezért sokáig nem tudott rendesen enni, beszélni, és csak ülve tudott aludni. Borzalmas részleteket mesélt a szenvedéseiről, így nem csoda, ha lélegzet-visszafojtva várta mindenki a pillanatot, hogy a kötés lekerüljön végre a nagy műről.

A végeredmény aztán alaposan megosztotta az egyetemi közvélekedést. Igaz - mondták sokan -, hogy a műtét sikerült, a páciens fülei valóban formásabbak, és a fejéhez simulóak lettek, ám az összhatáson mindez semmit nem változtatott, a lány ettől még nem lett Claudia Schiffer. Ráadásul, mivel eltűnt legszembetűnőbb hiányossága, az arcának más, szintúgy nem tökéletes részletei kerültek reflektorfénybe.

Nincsenek pontos statisztikai adatok arról, vajon hány plasztikai műtétet végeznek nálunk évente. Ennek elsősorbani oka, hogy a helyreállító műtétek többségét - például égési sérülések nyomának eltávolítása vagy a csonkolásos mellműtét utáni mellpótlás -, általában az állami egészségügyben végzik, a tisztán esztétikai beavatkozásokat pedig inkább a magánklinikákon. Az előbbieket tb-kártyával is igénybe lehet venni, és az egészségbiztosító térítést fizet utánuk, az utóbbiak a szépülni vágyók pénztárcáját terhelik. Több tíz-, de inkább százezer forinttal. Sokat elárul a helyzet kuszaságáról, hogy például a három fővárosi önálló plasztikai osztályon dolgozó orvosok 95 százaléka plasztikai sebészi magánpraxist is folytat.

Hogy mit lehet besorolni a helyreállító műtétek közé, azt a tavalyi év végéig a kórházi főorvosok hatásköre volt eldönteni. Ez év januárjától azonban népjóléti miniszteri rendelet szabályozza az állam által finanszírozható szépészeti műtétek körét. E szerint mostantól a fülcimpa vagy az orr korrekciója, az izomrekonstrukció, de a hegkimetszés is azon beavatkozások közé tartozik, amelyekért a betegeknek fizetniük kell. Még akkor is, ha netán pszichológiai szakvélemény támasztja alá, hogy a beteg lelkiállapota, munkavégzése stb. indokolná a térítésmentességet.

Olyasmi persze már eddig is gyakorlat volt, hogy valakit hivatalosan jóindulatú daganat eltávolításával vettek fel a sebészeti osztályra, s közben mellnagyobbító operációra érkezett, vagy arcsérülést írtak a kórlapjára arcátszabás helyett.Éva egyébként nagyon büszkén viselte az új füleit. Néhány hónappal később azonban a jobb oldalon egy kicsit előrébb ereszkedett az egyik füle, majd nem sokkal később a másik is...

Ma este 20 órakor vetíti az RTL Klub a Kiáltás az életért című amerikai filmet, amely igaz történetet dolgoz fel. Az egyik főszereplő mellét mellrák miatt eltávolítják, majd szilikonnal állítják helyre eredeti formáját. A másik főszerelő viszont boldogtalan kis mellei miatt, ezért veti alá magát az esztétikai műtétnek. A film után a Reflexben dr. Gulyás Gusztáv, a Magyar Plasztikai Sebésztársaság főtitkára, dr. Balajthy Tibor, a New Contour Magánklinika főorvosa, dr. Iván László pszichiáter, a SOTE gerontológia tanszék vezetője és Féderer Ágnes, a fenti cikk szerzője beszélget a plasztikai műtétekről. A műsorvezető: Pánczél Andrea.

műtét, orr, szépészet, plasztika

2002-07-10 11:31:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop