Hirdetés

A ráncok kezelése

Mielőtt áttekintenénk a ráncok kezelését, néhány dolgot el kell mondani róluk. Többféle ráncot lehet megkülönböztetni.

rénc, peeling, hámlasztás, hidratálás, csiszolás |

InforMed Hírek16   InforMed | Nyirkos, P.


1. Dinamikus ráncok

A dinamikus ráncok azok, amelyek nevetéskor, grimaszoláskor, homlokráncoláskor jönnek elő. Homlokon harántirányban, az orrgyökön függőleges irányban, a száj körül, a szem körül sugárirányban (szarkalábak) helyezkednek el.

Egyeseknél az izmok tónusa olyan erős, hogy nyugalomban is fenntartja a ráncokat. Hosszú fennállás után a bőr "megtörik" azokon a helyeken, ahol gyakran meghajlítják a mimikai izmok, és akkor már statikus ráncokról beszélhetünk.

2. Statikus ráncok

Lehetnek finom ráncok, melyek leginkább a krepp-papírra emlékeztetnek. Kialakulásukhoz a nap, az időjárás viszontagságai, a bőr kiszáradása is hozzájárul.

A nagyobb redők, mint például a száj sarkaitól az orrunkhoz húzódó redők a korral mélyülnek, és ahogy a bőr tónusa csökken, még nyilvánvalóbbá válnak.

Hidratálás, iontoforézis, ultrahang, oxigén

A nap káros szerepén kívül a bőr öregedésében felmerül más károsító anyag is. A tapasztalatok szerint például a dohányosok bőre is hamarabb öregszik, de ugyanúgy megviseli a bőrt a vízhiány.

A szeles időben a szabadban sokat tartózkodó emberek bőre is hamarabb ráncosodik, valószínűleg azért, mert a vízhiányos bőr kevésbé tud védekezni a többi károsító tényező ellen (mint például a napfény). A kozmetikai kezelés célja ezeknek a károsító tényezőknek az ellensúlyozása. Az egyik alapvető kozmetikai kezelés a hidratálás.

A hidratálás a bőr víztartalmának növelését jelenti. (Görögül a víz: hidrosz.) Ha jó minőségű hidratáló krémet használunk, perceken belül elsimítja a finom redőket, mert a bőr kifeszül, teltebbé válik.

Olyan krémet kell választani, amely az évszakkal és a bőr természetes zsírtermelésével összhangban van. A jól kiválasztott nappali krém nem hagy csillogó fényt, és legalább fél napig nem is csillog át. Érdemes arra is vigyázni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert ez is meglátszik a bőrünkön. Kívülről és belülről tehát egyaránt juttathatunk a bőrünkbe vizet.

Naponta több ezer tonna hidratáló krém fogy el a világ üzletközpontjaiban, drogériáiban. A hidratáló krémek elsősorban vízből és olajból állnak. A víz bejut a bőrbe, az olaj pedig bevonja, sőt átitatja a bőr felső részét, így nem engedve újra kiszáradni a bőrt.

Ha azonban a bőr megviselt, száraz, ez nem mindig sikerül. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy ha kevés az olaj a krémben, akkor gyorsan újra kiszárad. Ha viszont sok, akkor elzárja az amúgy is küszködő bőrt a külső levegőtől. A kozmetikusnak viszont lehetősége van arra, hogy a legjobb arckrémeknél is intenzívebb hidratálást végezzen.

Az ő feladata, hogy a rendelkezésre álló módszerek közül kiválassza az évszaknak és a bőr állapotának megfelelő kezelést. Ismernie kell vendége életkörülményeit, terveit is, hogy tudja, milyen környezeti hatások érték, de még inkább, hogy minek lesz kitéve a bőre (hideg, szél stb.).

A kozmetikus egyik módszere a víz bevitelére az elektromos áram. A vízzel ionokat (töltéssel rendelkező atomokat, molekulákat) is bevihetünk, ezt nevezzük iontoforézisnek. Az egyik, kozmetikusok által kedvelt ionos oldat éppen az, amit a kórházakban az intenzív osztályokon is gyakran használnak infúzióban. A vízzel különböző hatóanyagokat is be lehet juttatni a bőr gátrétege alá.

Az iontoforézisnél az alkalmazott áramerősség annyira alacsony, hogy általában nem érezhető. Egy gond azonban lehet: a legnagyobb szüksége az ilyen típusú kezelésre a szem környékének van – ugyanakkor az iontoforézis berendezések nagyobb része kellemetlen érzést vált ki az érzékeny bőrterületen. Szerencsére ma már kaphatók olyan gépek, amelyeknél a kifinomultabb feszültségszabályozás miatt ilyen probléma nem merül fel.

Egyetlen kezeléssel akár 6-8 milliliter folyadékot is be lehet vinni (egy kisebb kémcsőnek megfelelő mennyiség). Szemmel látható már a kezelés alatt, ahogy a kiszáradt bőr magához tér.

A kezelés előtt érdemes mikrodermabráziót végezni a bőrhibák lecsiszolására és a bőr befogadóképességének fokozására. A megvastagodott, a bőrnek amúgy is szürkés színt kölcsönző szaruréteg eltávolítása után a bőr sokkal több folyadékot tud magába fogadni. A 6-8 milliliter folyadékot úgy osztjuk el, hogy abból 1-2 ml intenzív hatású szérum, a többi víz.

Az iontoforézist szükség szerint, általában 28 naponként érdemes megismételni mint fenntartó kezelést. Sok esetben alkalmazható. Például:

– Más kozmetikai kezelések után a bőr állapotának fenntartására.

– Betegségek, gyógyszeres kezelések után a bőr sokszor szemmel láthatóan megviselt. Ezen is sokat javít már egy kezelés is.

– Egyes szakszerűtlenül végzett házi, kozmetikai vagy orvosi bőrkezelések túlszárítják a bőrt. Ilyenkor gyors segítség az iontoforézis.

Az ultrahang ugyanarra alkalmas, mint az iontoforézis, de egy-két fontos különbséggel. Az egyik, hogy ezzel olajban oldódó molekulák is bevihetők. Az ilyen anyagoknak ugyanis nincs töltése, így az iontoforézis árama nem tudja mozgatni őket.

Használható akkor is, ha az iontoforézis valami miatt nem: például ha a vendégnek elektromos szívritmus-szabályzója van ("pacemaker"), vagy olyan bőrterületeken, ahol egyébként az iontoforézis nem ajánlott (például régebbi készülékek esetén a szem körül). Ultrahanggal bevinni csak olyan anyagokat szabad, amelyeket erre való alkalmasságát külön tesztelték.

Az ultrahangnak kétféle hatása is van a bőrre: az egyik az, hogy felmelegíti a bőrt, méghozzá nemcsak a felszínen, hanem a mélyben is. A másik, hogy a bőr sejtjeire hatva fokozza a bőr áteresztőképességét, így sokszorta több hatóanyag be tud jutni, mint egyébként.

Egyes hatóanyagok (például antioxidánsok) bejutását nagynyomású oxigénnel is segítheti a kozmetikus. Ilyenkor a kezelés menete a következő lehet:

Először is mikrodermabrázióval hámlasztást végez, ez a szaruréteg elvékonyításával megkönnyíti a hatóanyagok bevitelét.

–A vitaminokat savas formában viszi be, mert a tapasztalat szerint így sokkal jobban felszívódnak. Majdnem maró savasságú anyagokat használnak (pH 2).

– Ezután alkalmazza a nagynyomású (1,5 bar) oxigént. A fenti három tényező együttes alkalmazásával egy nagyságrenddel több hatóanyagot juttathatunk be.

– A kezelés után 7-10 napig erőteljes fényvédelem feltétlenül szükséges (egy napot sem szabad kihagyni).

Gyakori kérdés, hogy mennyire tartós az ilyen kezelések hatása. Erre a válasz az, hogy a modern kozmetika nem ér véget azzal, hogy a vendég kilépett az ajtón. A gondos kozmetikusnak otthoni ápolási tervet is kell készítenie, ráadásul a vendéggel együtt.

Meg kell beszélniük azt is, milyen merényleteket tervez az illető saját bőre ellen. Olyan dolgokra is gondolni kell, hogy ha valaki nem iszik elég vizet, ezt sajnos a bőre is megsínyli. Hasonló a helyzet a székrekedésre hajlamosaknál. Ezeket is meg kell oldani, kíméletes módszerekkel.

A tapasztalat az, hogy ha sikerül a bőr víztartalmát helyreállítani intenzív módszerekkel, utána a bőr maga is jobban képes megőrizni a víztartalmat. Mint a sivatagi utazó, aki annyira kiszáradt, hogy nem képes elmenni az oázisig, de ha kap vizet, akkor a továbbiakban már magát is el tudja látni vízzel.

Hámlasztás

A finom ráncok kezelésének egyik módja a mechanikus hámlasztás. (A hámlasztást elterjedt angol nevén "peeling"-nek is hívják.) Erre többféle eszközt is kidolgoztak, az egyik a körkefés csiszoló. Szemcsés anyaggal vagy enyhe kémiai hatóanyaggal végezheti a hámlasztást.

A másik eljárás a "mikrodermabrázió" – kristályos bőrcsiszolás. Ez a berendezés olyan kezelőfejjel rendelkezik, melynek az egyik része finom kristályokat fúj a bőrre, a másik része pedig rögtön vissza is szívja. Tulajdonképpen miniatűr homokvihart alakít ki a bőr felszínén.

Bizonyos gyakorlattal a csiszolás mélysége nagyon jól megítélhető, és a berendezéssel finoman szabályozható. A kezelés során kétszer is érvényesül a hatás: egyszer közvetlenül, amikor a miniatűr kristályok lesodorják a felső hámréteget.

Másodszor pedig néhány nap múlva újabb hámlás indul meg. A kezelés a bőr saját öngyógyító hatását használja ki elsősorban, és nemcsak a hámra hat, hanem a bőr mélyebb rétegeiben, az irhában is fokozza a kötőszöveti alapállomány képzését, ezáltal is feszesítve a bőrt.

A szaruréteg lecsiszolásával a bőr áteresztőképessége megnő, így más kozmetikai kezelések előtt is megnyitja az utat, azok sokkal hatékonyabbak lehetnek. A csiszolást "felépítő" kezeléssel egészítik ki, melynek során elősegítik az új, "fiatalos" hám képződését (például elektromos úton visznek be bőrtápláló szereket).

Kémiai mélyhámlasztás

Az 1920-as években lett népszerű Hollywoodban. Néhány ember ismerte a mélyhámlasztás titkát, és ők virágzó "szépítő szalonokat" tartottak fent, amelyekben a kor ismert sztárjait kezelték. Ezek a szépítőmestereknek semmilyen végzettségük nem volt, viszont ismertek egy titkos receptet, amit nem adtak át senkinek évtizedeken át. Még az orvosfeleségek is hozzájuk jártak.

1958-59 körül egy orvos egyszerűen lefizette az egyik "mestert", és így megtudta az összetételt, és megírta az első tudományos közleményt is a hatvanas évek elején, de a pontos receptet ő sem árulta el.

A módszer azonban egyre népszerűbb lett, mert több bőrgyógyász és plasztikai sebész is hasonló módon megtudta a titkot, majd továbbfejlesztette a hámlasztásra használt oldatot.

Végül is a mai napig nem sokat változott az akkor kidolgozott összetétel. A laikus szépítők ellen indult perek miatt lassanként az eljárás bőrgyógyászok és plasztikai sebészek kezébe került, bár egyes országokban ma is előfordul, hogy laikus végzi a beavatkozást.

A kezelésnél az egész arcot letisztítják, utána bekenik az oldattal, majd megfelelő idő múlva lemosással leállítják a reakciót. A beavatkozás utána a bőr 6-8 hétig vörös. Ezalatt szigorú napfényvédelem szükséges, egyrészt mert a bőr nagyon érzékeny, másrészt azért, mert foltos barnulás jöhet létre.

Az eljárás után a ráncok sokkal kevésbé feltűnők, a foltok egy része is eltűnik. Erős fájdalomcsillapítás mindenképpen ajánlott, van, ahol felszínes altatásban végzik.

A módszer hátránya, hogy kezelés után a bőr világosabb maradhat, mint a nem kezelt terület. Ez különösen sötétebb bőrűekén lehet feltűnő. A hámlasztás mélysége nagyon sok mindentől függ, mint például a bőr zsírosságától, tisztaságától, sőt a környezet páratartalmától. Mindezek miatt lett népszerű a lézeres hámlasztás, mert a mélység sokkal jobban szabályozható.

Ugyanakkor több szakértő is úgy gondolja, hogy a fenolos hámlasztás sokkal tartósabb eredményeket ad, mint a lézer. Nagyon fontos, hogy a módszert arra használják, amire való: az öregségi ráncok kezelésére és a különböző foltok halványítására. Nem alkalmas a módszer a bőr lazaságából eredő állapot kezelésére, erre plasztikai műtétet kell végezni.

Forrás: Szépség orvosi szemmel
rénc, peeling, hámlasztás, hidratálás, csiszolás

2019-05-29 11:40:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop