Hirdetés

Wellness a fürdőkádban

A feltöltődés és a relaxáció egyik legkellemesebb formája a meleg fürdő. Cikkünkből megismerheti a legújabb tusfürdőket, fürdőolajokat és habfürdőket, ráadásul azt is eláruljuk, milyen trükköket vethet be szépsége érdekében...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):62-63   Celsus Kft. | Dénes, V.

KÉNYEZTETŐFÜRDŐK

Elmerülni egy kád meleg vízben! Ez a leggyorsabb és legjobb módja a stressz, a depresszív hangulat elűzésének, a merev izmok lazításának.

Luxusfürdők a jó hangulatért

A fürdő élvezetéhez a jól megkomponált illat- és az értékes hatóanyagok is hozzájárulnak. Segítségükkel selymes és illatos lesz a bőrünk. A luxustermékek egyébként sokszor a közismert parfümmárkák termékcsaládjába tartoznak.

Relaxálófürdők levendulával

Az éterikus olajok uralják mostanában a fürdőszobák polcait. Egyre több gyártó csempész bergamottot, jázmint, ilang-ilangot, szantálfát vagy más illóolajat, gyümölcsdarabkákat, levelet, szirmot a készítményébe. Az éterikus olajok bőrünkön keresztül felszívódnak, és úgy beburkolnak minket, mint egy illatkabát. (Például a levendula megnyugtat és ellazít, a rózsa harmonizál... mindkettő gyengéden ellazítja a női lelket.)

MIKOR A LEGHATÉKONYABB?

A nyugtatófürdő akkor a leghatékonyabb, ha nem melegebb 40 Celsius-foknál, és nem tart 30 percnél tovább. Ideális esetben este fürdés után azonnal bújjunk ágyba!

PEZSGŐFÜRDŐK

Ha éppen itt az ideje, hogy lazítsunk és feltankoljunk némi jó hangulatot és energiát, válasszunk e célnak megfelelő fürdőkészítményt: stresszoldót, vitalizálót vagy energetizálót!

Teaidő a fürdőkádban

Ami működik a teáskannában, az működik a fürdőszobában is: teaaromák, zselék, habfürdők, olajok formájában. A zöldtea éltető, kiegyensúlyozó és méregtelenítő hatása közismert, így nincs más tennivalónk, mint venni egy hűs - kb. 30 Celsius-fokos, maximum 10 perces - fürdőt, majd egy melegebb - kb. 38 Celsus-fokosat, maximum 20 percig. Így a tea minden áldásos hatását élvezhetjük.

Ázsiai wellnesskompozíció

A kalciumban gazdag víz megakadályozza bőrünk kiszáradását, könnyű illata és friss, citromos hatóanyagai pedig energetizálnak.

Habbal a napi gondok ellen

Mint egy süppedős szőnyeg, olyan a finom hab a víz tetején. Már a látvány is szívderítő, a gyengéd mosóadalékok és a bőrt visszazsírosító hatóanyagok pedig a száraz és érzékeny bőrűeknek is elviselhetővé teszik a hosszú pancsolást. Ráadásul most már a fürdőolajok között is van enyhén habosítható változat.

JÓ TUDNI! Kaphatók teniszlabda-nagyságú pezsgőgolyók, s ezek olyan sokáig bugyognak a vízben, hogy az ember igazi whirlpoolban érzi magát.

GYÓGYNÖVÉNYEKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT

A gyógynövények jótékony hatása ma már vitán felül áll. Erejük az éterikus olajokban rejlik, ezért ha készterméket vásárolunk, ügyelnünk kell a minőségre és a tisztaságra! Ha magunk keverünk - például egy maréknyi kamillát, zsályát és hárslevelet 1 liter forrásban lévő vízbe, majd ezt a fürdőkádba -, akkor az adalékok frissességére figyeljünk!

JÓ TANÁCS: a szárított gyógynövények helyett vehetünk olajesszenciákat is, amelyekből csak egy-egy csepp kell a fürdőhöz. Ha azt akarjuk, hogy az olajok könnyebben oldódjanak a vízben, fél csésze tejszínnel, íróval vagy mézzel is elegyíthetjük azokat.

SALAKTALANÍTSUNK!

Felesleges kilóinkat ugyan nem tudjuk lefürödni magunkról a kádban, de a tengeri sóval és különböző algákkal gazdagított fürdőkészítmények valamennyire mégis karcsúsítanak. Egyrészt serkentik a vérkeringést, így feszesítik a bőrt, másrészt gyorsítják és támogatják az anyagcserét, így fokozzák a kötőszövetben felgyülemlett salakanyagok és a felesleges víz távozását. Egy kádnyi vízhez 250-500 g tengeri sót kell adnunk. A fürdő után ne tusoljunk azonnal, hanem legalább 30 percet pihenjünk úgy, hogy nedves törülközőbe csavarjuk magunkat! Figyeljünk arra, hogy a helyiségben meleg legyen, nehogy megfázzunk!

SZÉPÍTŐFÜRDŐK

Tejben-vajban - no és mézben - szinte kivirul a bőrünk. Nincs is szebb a bababőrnél: sima, puha, feszes, egyszerűen tökéletes. Milyen jó lenne örökre megtartani ezt a formát! Kívánságunk nem teljesíthetetlen! Egyes hatóanyagok közelebb visznek ehhez az álomhoz.

Feszesítés és bőrsimítás citrusfélékkel

A gyümölcsös fürdőadalékok a friss gyümölcsök két előnyét hordozzák magukban: egyrészt a gyümölcssavaknak köszönhetően segítik a sejtmegújulást, másrészt éterikus olajaik hatnak testünkre-lelkünkre. A fahéjas-narancsos fürdő megnyugtat, a mandarinos-tangerineos-grépfrútos fürdők frissítenek, fiatalítanak, a narancsvirág elűzi a stresszt, és energiát ad.

Ápolóolajok adta szépség

A tej és méz adta luxus ma már mindenki számára elérhető. A kétkomponensű fürdőolajok és krémfürdők nyújtotta kényeztetés több szempontból is előnyös. (Például segítenek visszaállítani a bőr természetes savköpenyét, miközben regenerálják is.)

TUDTA? Az író- és tejtartalmú fürdőkészítmények előnye, hogy ugyanaz a pH-értékük, mint az emberi bőrnek, így problémás, neurodermitiszes bőrre is ajánlhatók. Kleopátrának igaza volt, amikor úgy döntött, naponta tejben fürdik. A tej közel kétezer hatóanyagának szinte mindegyike bőrápoló és -újjáépítő.

Miért kell télen jobban ápolnunk a bőrünket?

A hideg és szeles időjárás, illetve a helyiségek alacsony páratartalma kiszárítja a bőrünket, ezért fokozottan figyeljünk a hidratálásra!

KEFÉVEL A KÁDBAN

Kádfürdőzés közben gyengéden masszírozza át egy kefével a bőrét, így szabadítsa meg azt az elhalt hámsejtektől! Ha így tesz, a fürdővízben lévő értékes hatóanyagok jobban felszívódhatnak, s például az algafürdő sokkal hatékonyabban ránctalanít.

JÓ BŐR...

Az algás fürdőadalékok, illetve a tengeri sót tartalmazó készítmények formálják az alakot, feszesítik és kisimítják

„ILLATOS” FÜRDŐTIPPEK

  • NYUGTATÓFÜRDŐ: majoránna, narancs, mandarin, levendula, rózsafa, fahéj -mézben oldjuk fel őket, hogy hatékonyabban lazítsanak!
  • FRISSÍTŐFÜRDŐ: fenyőolaj, petit-grain, citronella, citromfű
  • CELLULIT ELLEN: citrom, édeskömény, levendula, narancs, rozmaring - hetente 2-szer alkalmazzuk!
  • ARANYERES-FÜRDŐ: levendula, kubebabors, mirtusz, narancs, citrom - mézben oldjunk fel 5-5 cseppet!
  • IZOMLAZÍTÓ FÜRDŐ: rozmaring, cajeputi, levendula, borsmenta (az utóbbiból csak 1 cseppet adjunk a többihez!)
  • LIBIDÓFOKOZÓ FÜRDŐ: jázmin, muskotályos zsálya , pacsuli, ilang-ilang
  • MENSES ELŐTTI TÜNETEKRE: ánizs, bazsalikom, boróka, ciprus, jázmin, kamilla, rozmaring
  • INFLUENZA ESETÉN: borsmenta, citrom, eukaliptusz, kakukkfű, kamilla, levendula, rozmaring

FÜRDÉS UTÁN KRÉMEZZÜNK!

Ha a fürdőhabból hegyet formál, kezéből fújja a habdarabokat, vagy csak egyszerűen a vastag habpaplannal nyakig betakarózik, máris értelmet nyert a habfürdő: jókedvre derítette. A fürdőhab nem tartalmaz zsírt, ezért a kádból kiszállva zsírosabb testápoló krémet használjunk!

D. V.

2023-05-09 11:13:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop