Hirdetés

Wellness & spa - Élmények, amelyektől újjászülethet

Képzelje el, hogy ezúttal Önről szól minden, kizárólag önmagára, teste-lelke felfrissülésére gondolhat! Képzeljen el mindehhez egy kellemes környezetben töltött varázslatos hétvégét, ahol az illatos gőzfürdő után egy stresszoldó aromamasszázs vagy - mondjuk - lávaköves masszírozás várja - s máris megsejthet valamit abból a csodálatos érzésből, amelyet wellness & spa élménynek hívnak, s amelyre egyre többen kíváncsiak immár Magyarországon is...

wellness, spa, pihenés |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):73-77   Celsus Kft. | Balaicza, E.; Horváth, A

Lazítson tehát egy kicsit, tegye félre pár percre a gondokat, s lépjen be velünk a testi-lelki harmónia világába! Ismerje meg összeállításunkból a wellness-életérzés, sőt inkább -életmód jellemzőit, a hozzá kapcsolódó csúcsminőségű szolgáltatásokat, hazánk páratlan természeti kincseit, amelyekre az ilyesfajta üdülések épülnek, s persze azt is, hogy miben nyújt többet a wellnessre és spára alapozott kikapcsolódás a hagyományos pihenéssel szemben!

Újfajta életfilozófia

Amikor dr. Halbert L. Dunn az 1950-es évek végén megírta „High Level Wellness” - azaz testi és lelki jólét magas fokon - című művét, talán maga sem gondolta, hogy egy olyan életmód alapjait rakja le, amely világszerte sok millió követőre talál…

A wellness, azaz érezd jól magad, ez az újabban oly sokat használt elnevezés - a jól enni = well being - és persze eközben azért legyél jó fizikai kondícióban - edzettség, fittség = fitnesz - két angol szó összevonásából alakult ki.

Egy kis visszatekintés

Dunn doktor kedvenc kifejezését, a wellnesst először az 50-es évek végén az Egyesült Államokban és kizárólag szakmai körökben használták. Másfél évtized elteltével viszont az akkor már mind ismertebbé váló wellness-koncepcióban találták meg az üdvözítő megoldást az egészségügyi költségek csökkentésére.

Kontinensünk az 1990-es évek elején kezdett megismerkedni a wellness szóval, igaz, ez kezdetben egészen mást jelentett, mint amerikai megfelelője, lassan azonban az európai ember számára is mind nyilvánvalóbbá vált a wellness-érzés mibenléte, azazhogy úgy kell az elemeit - mozgás, táplálkozás, ellazulás - beépíteni az egyéni életvitelbe, hogy annak valóban hosszú távú pozitív hatása legyen.

Jó érzés egy helyen

A wellness-szemlélet terjedése során idővel egy hárombetűs rövidítés is kapcsolódott e fogalomkörhöz, és manapság mind gyakrabban emlegetik együtt a wellnesst és a spát. A spa szócska latin eredetű: a sanus per aquam - vízből nyert egészség - kifejezésből alkotott mozaikszó. Kezdetben elsősorban olyan helyekre utalt, ahol a termálfürdők gyógyvizeinek áldásos hatását élvezhették a látogatók, ma viszont már minden olyan létesítmény nevében előfordul ez a rövidítés, amelyben vízzel kapcsolatos wellnesselemek is vannak.

A mai nagy wellness-spákban már egy helyen találhatók az úszómedencék, a szaunák, az edzőtermek, a zuhanykabinok, a masszázskádak, a gőzfürdők, és persze kozmetikai kezelésekre is van lehetőség.

A wellness-spa életmód

Az eredeti jelentésén már rég túlmutató wellness-spa életmód lényege a nagy hármas, azaz a test, a lélek és a szellem egyensúlyának, harmóniájának megteremtése.

A wellness-spa életforma legfontosabb jellemzői:
  • az egészség tudatos megőrzése
  • az optimista életszemlélet
  • a rendszeres testmozgás
  • a stressz és a káros szenvedélyek kerülése
  • az időnkénti ellazulás
  • az egészséges táplálkozás
Mindezek után talán érthető, hogy miért is tekintik napjaink egyik kulcsfontosságú fogalmának a wellness-spát, s hogy miért is indultak sosem látott fejlődésnek a wellness-szállodák és a spa-központok. Ez a tudatosan vállalt életfilozófia lehet ugyanis az egyetlen ésszerű válasz a mai rohanó, stresszes világ embert próbáló kihívásaira.
Sokrétű jelentés

Felesleges lenne magyar megfelelőt keresni a wellnessre, hiszen a jelentése roppant sokrétű: egyszerre ír le általános, egészségjavításra, -megtartásra szolgáló módszereket, valamint olyan életfilozófiát, amelyek lényege nemcsak a tudatos egészség- és szépségmegőrzés, hanem törekvés arra, hogy minél jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Kellemest a hasznossal

Összekötni a kellemest a hasznossal. Ha valamire, úgy a wellness-spa kínálatára ez tényleg igaz: ellazítanak, felfrissítenek, gyógyírt jelentenek a testi és lelki problémákra.

Halk zene szól, a lágy félhomályban aromamécsesek illata árad. Lassan oldódik a feszültség, úgy érezzük, újjászülettünk. Az aromaterápia persze csupán egyike a wellness-spa testet-lelket kényeztető szolgáltatásainak.

Frissítő illatok

Az illóolajakat használó aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik legősibb módszere. Az illóolajok antibiotikus hatásúak, alkalmasak a betegségek megelőzésére és kezelésére, vannak hangulatjavító, nyugtató- és lazítóolajak, mások a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában segítenek.

Az illóanyagok roppant fontosak a wellness-spa számára: nemcsak az illatosított, eltérő hőmérsékletű kamrákban (aromakabinokban) használják őket, hanem masszázst is végeznek velük, sőt a lazító vízmasszázs medencéjébe is gyakran kevernek ilyesfajta adalékokat.

Meleg helyzetben

Egy wellness-spa program elképzelhetetlen enne fürdők és persze szauna nélkül.

A legtöbben a hagyományos finn szaunát ismerik és kedvelik: a fából készült kabinban 80-100 fokos hőmérséklet és alacsony páratartalom uralkodik. Az izzadást hideg vizes medencében történő megmártózás követi, amelynek hatására erősödik az immunrendszer, méregtelenítődik a szervezet.

Az egyre népszerűbbé váló infraszauna némileg eltér ettől: 40-60 Celsius fokos hőmérsékleten fejti ki hatását. A láthatatlan, 2-25 mikrométeres infrasugarak néhány centi mélyen a bőr alá hatolnak, felmelegítik a szervezetet, így alakul ki a méregtelenítő, sejtregeneráló hatás.

Az érintés varázsa

Akárcsak az illatterápia vagy a szauna, a masszázs is elengedhetetlen része egy vérbeli wellness-spa kényeztetésnek. Ismét nem új keletű módszerről van szó: az emberiség évezredek óta ismeri az érintés mágikus erejét. A masszázs hatása lenyűgöző: a test ellazul, javul a vérkeringés, felfrissül a fáradt, s elernyed a megfeszített izom, és a meridiánpontok ingerlése elindíthatja a szervezet öngyógyító folyamatait.

A wellness-spa létesítmények a masszázs számos fajtáját kínálják, a legnépszerűbb manapság mégis a lávaköves masszázs, amely sokak szerint jobban relaxál az átlagos kezeléseknél. Az ilyen masszázs során speciális, kisméretű bazaltkövekkel stimulálják a meridián különböző pontjait, s mivel ezek a kövek melegek, még fel is erősítik a masszázs élettani hatásait.

Gyógyítanak is….

A wellness-spa programok nemcsak megelőzik, hanem kezelik is a betegségeket. A mágneses rezonancia elvén alapuló biorezonancia-terápiát az allergia gyógyításánál vetik be, a holt-tengeri sóterápia a légutakat tisztítja, a hideg levegősugaras krioterápiát pedig elsősorban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelik.
Ki kell próbálni!

A sort persze még hosszan folytathatnánk a különleges, személyre szabott eljárásokkal, terápiákkal, mert ezekből azután van bőven, s egészen különlegesek is akadnak közöttük. Ilyen például egy kellemes csokikrémes vagy forró csokis masszázs, egy szőlős testpakolás, esetleg egy őrölt kávébabbal végzett masszírozás. Nehéz is szavakkal leírni az ilyen wellness-spa kezeléseket követő érzést: inkább ki kell próbálni őket!

Geológiai kincseink

Van mire alapozniuk a gombamód szaporodó wellness-spa szállodáknak, létesítményeknek: hazánk gyógyhatású természeti kincsei valóban páratlan lehetőségeket kínálnak számukra.

Irigyelhet bennünket a világ: Magyarország területének több mint kétharmadán található 30 Celsius foknál melegebb forrásvíz (hévíz), ráadásul az egyéb felszín alatti vizeket - rétegvíz, karsztvíz, ásványvíz - tekintve is gazdagnak mondhatjuk szülőföldünket.

Hazánk páratlan hévízkincsének magyarázata egy geológiai érdekesség: a geotermikus gradiens értéke - ez a jellemző az egységnyi mélységnövekedéssel járó hőmérséklet-emelkedést írja le - a világátlag másfélszerese. A felszíntől lefelé haladva nálunk százméterenként átlag 5 fokkal növekszik a hőmérséklet, míg máshol csak 3-3,5 fokos az átlagos hőmérséklet-emelkedés.

A jelenség oka, hogy a Kárpát-medencében viszonylag vékony a földkéreg, így a Föld belsejében lévő forró magma jobban felmelegíti a felszín alatti vizeket.

Nem véletlen tehát, hogy a természetes anyagokra alapozó wellness-spa szolgáltatások mindegyikében a vizeskezelések állnak az első helyen, s ezekben termálvizeket, ásványvizeket, gyógyvizeket egyaránt használnak. Bár e vízfajták hangzása hasonló, valójában lényegesen különböznek egymástól.

Termálvíznek a 30 Celsius foknál melegebb, a Föld mélyéből feltörő vagy az onnan felhozott vizet nevezik - Európa többi részén már a 20 Celsius foknál melegebb vízre is használják a „termál” jelzőt.

Az ásványvizek a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származnak, s több száz, több ezer, sőt akár több millió évet is eltölthetnek a Föld mélyében. Literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmaznak, s termelésüket szigorú előírások szabályozzák.

Gyógyvízről akkor beszélnek a szakemberek, ha az adott ásványvíznek valóban kimutatható gyógyhatása van.

Tudta? Magyarországon 184-féle ásványvizet és 164-féle gyógyvizet vettek eddig nyilvántartásba.

A wellness-spa kezelések egyik különlegessége a gyógyiszapos pakolás. Magyarország ezen a téren is szerencsés: öt helyen található valóban gyógyhatású, minősített iszap. A szén-dioxidot is felhasználják a wellnessspa szolgáltatásokban: a szénsavas kigőzölgés - a mofetta - a bőrbe jutva fejti ki jótékony hatását. Bár Magyarországon csak Mátraderecskén található természetes széndioxid-feláramlás, mesterségesen azonban számos helyen előállítják.

Vannak olyan wellnesslétesítmények, amelyek a hazai barlangok gyógyító hatását kamatoztatják. A gyógybarlangok hőmérsékletének évi ingadozása csekély, s az abszolút páratartalmuk is alacsony. Mentesek a fertőző mikrorészecskéktől, s szinte teljesen pollenmentesek. Végül szót kell ejtenünk az eltérő klimatikus viszonyokra építő wellnessről is. A tóparti klíma a rekreációnak kedvez, míg a középhegységek klímája nyugtató hatású, kedvezően hat a vérszegénységre és bizonyos anyagcserezavarokra.

Bár kifejezetten magashegyi klíma nincsen Magyarországon, 800-900 méteres magasságban már kialakulhatnak ahhoz nagyon hasonló éghajlati viszonyok. Az ilyesfajta környezet elsősorban az idült légzőszervi problémákra van jó hatással.

Ahhoz tehát, hogy jól tudjunk regenerálódni, és kellemesen kikapcsolódjunk, nem kel okvetlen távoli tájakra utaznunk. Reméljük, sikerült felkeltenünk olvasóink érdeklődését, s legközelebb szívesen kipróbálnak majd itthon egy-két wellnesshotelt! Jó pihenést és ellazulást a wellness jegyében!

Horváth Annamária-dr. Balaicza Erika
wellness, spa, pihenés

2007-01-19 23:11:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop