Hirdetés

Relaxáció és ezoterika - Elmosódó határvonalak

Amikor egy szemináriumon kimondom a „relaxáció" szót, a legtöbb hallgató fejében kopaszra borotvált, lótuszülésben ülő, átszellemült kinézetű emberek rajzolódnak ki, akik az egzotikus füstölők mámoros illatában monoton mormogják: „Ommmmm".

relaxáció, ezoterika, inga |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(5):5-7   Celsus Kft. | Mihalec, G.

De eszükbe jut egy-egy ezoterikus könyvesbolt kirakata is, amelyben könyvek, CD-k, kazetták meg mindenféle apró ketymetyü-tyürük próbálnak meggyőzni a keleti filozófia és a nyugati babona ötvözetének jótékony hatásairól...

TITOKZATOS ENERGIÁK

A relaxáció terén valóban van jó néhány irányzat, amelyben az ellazulást nem csak tudományosan körülírható testi és lelki folyamatok, hanem titokzatos, megfoghatatlan, személyes vagy személytelen erők/energiák nyújtják. Nagyon sok bizonytalan, sőt esetenként káros módszer is létezik, ez pedig óvatosságra kell hogy intsen bennünket. Ugyanakkor abba a szélsőségbe sem szabad esnünk, hogy a fürdővízzel együtt kiöntsük a gyereket is!

EZOTERIKUS TERÁPIÁK

  • pozitív gondolkodás - terápiás eljárásként, Silva-féle agykontroll
  • aromaterápia
  • Bach-virágterápia
  • színterápia
  • biorezonancia-terápia kristályterápia
  • kineziológia
  • polaritásterápia reiki
  • rebirthing
  • reinkarnációs terápia
  • sámánisztikus terápia
  • tűzön járás
  • tantra
  • channeling
  • csodagyógyászat
  • asztrológiai pszichológia
  • auraolvasás
  • Kirlian-fotográfia
  • radiesztázia
  • bioritmus
  • Lüscher-színteszt
  • grafológia
  • tarotkártya
  • tenyérjóslás...

... és még ez a felsorolás sem teljes. Ma éppen a feng shui akarja megváltoztatni az esztétikai érzékemet, az étrendemet, a ruhatáramat, a lakásomat, az életfilozófiámat, azt pedig találgatni sem merem, hogy holnap mi lesz a trend...

AZ EZOTERIKUS MÓDSZEREK FILOZÓFIAI HÁTTERE

Az „ezoterika" kifejezés a görög „eszoterosz" szóból származik, amelynek jelentése: befelé figyelő. Az ókortól napjainkig általában olyan vallási vagy eszmei áramlatokat jelöltek ezzel a megnevezéssel, amelyek valamilyen rejtett, titkos, csak a beavatottak számára hozzáférhető tudást vagy gyakorlatot őriznek. Az ezoterikus eszmék követőinek közös jellemzője, hogy tudásukat nem külső megfigyelés, hanem befelé irányuló, meditatív gyakorlatok, vagy belső „megvilágosodások" útján szerzik. Az ezoterikus módszereket és eszméket ma a New Age ideológia fogja össze, amelynek építőköveit néhány szerző már a 19. században lerakta, de kicsúcsosodását és világhódító diadalútját csak az 1960-as évek hippimozgalmában érte el. Akkor egy egész nemzedék szinte egy emberként énekelt a Vízöntő korszakának beköszöntéséről - The Age of Aquariust a Hair című musicalből. Az akkori fiatalság ki akart törni a lelketlen fogyasztói világból. Elfordultak a háborús, technokrata, környezetromboló kortól, és olyan új korszakot akartak létrehozni, amelyben a szeretet, a béke és a szabadság uralkodik. Innen ered az egyik legismertebb jelszavuk is: „Make love, not war!" - azaz: Szeretkezz, ne háborúzz! Ekkoriban a szabadság kiélését sokan a zabolátlan szexuális túlkapásokban találták meg. Általános jelszóvá vált az öntudatbővítés, amelyhez drogok segítségével, és/vagy valamely híres indiai guru meglátogatása útján jutottak el, aki azután bevezette őket a keleti gondolatvilágba. Ezek az útkereső zarándokok lettek később az új gondolkodásmód úttörői.

BELSŐ MEGTAPASZTALÁS

Az ezoterikus szemléletmód számos belső ellentmondást megtűr. Igazából nem is tehet mást, mert mércéjévé nem a külső, mérhető, igazolható, kísérlettel bármikor megismételhető és tudományosan körülírható valóságot, hanem a belső megtapasztalást, az intuíciót, a szubjektív megélést tette. Ez pedig jellemző mindarra a pszichológiai áramlatra is, amely a New Age, vagy az ezoterika zászlaja alatt jött létre vagy született újjá. Ez a fajta gondolkodás ma újabb virágkorát éli. Sok embert arra ösztönöz a hétköznapok unalma és a lelkiség iránti vágyakozás, hogy szokatlan élmények izgalmát keresse. Az ezoterikus irányultságú terápiaválaszték tarka palettája kínálja az ismeretlen világokba vezető titokzatos utazást.

INGA A ZSEBBŐL...

Ezek az áramlatok és terápiák nem csak a természetgyógyász rendelőjében vagy önszerveződő élet-erő, harmónia-, öngyógyító-és még ki tudja, milyen klubok foglalkozásain lelhetők fel, hanem a hivatalos rendelőintézetekben és kórházakban is. Jómagam akkor döbbentem rá erre, amikor egy ismerősömet elkísértem egy jó nevű budapesti kórház pszichiátriai osztályának főorvosához. A beteggel való elbeszélgetés után a főorvos elővett a zsebéből egy ingát, és azzal állapította meg, hogy páciensének milyen gyógyszerre van szüksége. Három kezelés alkalmával az inga három különböző gyógyszert javasolt, ám beteg ismerősömnek egyik sem tudott segíteni! Az ezoterikus terápiák skálája alig átlátható. Némelyiküket önálló eljárásként alkalmazzák, és olyan is akad szép számmal, amelyet a hagyományos orvoslás módszereivel együtt, amolyan kiegészítő eljárásként gyakorolnak, mint ahogyan azt az előbbi példa is jól szemlélteti. Az említett inga mellett számos más eljárást sorolnak még ebbe a csoportba!

ÓVAKODJUNK AZ AGYMOSÁSTÓL!

Mégis, mindezt miért kell elmondani egy olyan sorozatban, ami a relaxációról szól? Nagyon egyszerű: az ezoterikus módszerek jelentős része rendelkezik valamilyen vélt vagy valós nyugtató, lazító hatással.

FIGYELJÜNK ODA! Ha pedig a stressztől, feszültségtől, álmatlanságtól vagy más problémától való menekülésünk közben ilyen módszerekbe botlunk, könnyen megeshet velünk, hogy a lazítás mellett még egy jókora agymosást, valamilyen téves diagnózist és néhány fura kinézetű kegytárgyat is kapunk, amivel biztosíthatjuk, hogy lakásunkban az energiák a megfelelő irányba áramolhassanak, vagy „segít levenni a rontást" rólunk, családunkról, otthonunkról. Hogyan ismerhetjük fel, hogy mely terápia mögött milyen szemléletmód húzódik meg? Az egyik legárulkodóbb jel a módszer leírásában alkalmazott szókincs.

JEGYEZZÜK MEG! Nem árt óvatosnak lenni akkor, ha egy eljárás túl sokat beszél pozitív gondolkodásról, harmóniáról, intuícióról, kreativitásról, öngyógyításról. Ha pedig auráról, asztráltestről, bioenergiáról, kozmikus energiáról, makrokozmoszról, mikrokozmoszról, reinkarnációról, konszcienciáról, transzformációról vagy különböző asztrológiai kifejezésekről hallunk, akkor még nagyobb valószínűséggel valamely ezoterikus irányzattal állnak szemben. Érdemes azt is megnéznünk, hogy a gyógyító módszerekről szóló beszámolók szólnak-e sikertelen esetekről. Az a módszer ugyanis, amely nem vállalja fel a korlátait, és úgy tünteti fel magát, mintha minden bajra alkalmas megoldást kínálna, eleve gyanús!

MI A BAJ AZ EZOTERIKUS MÓDSZEREKKEL?

Az ezoterikus módszerek kritikáját Federspiel és Lackinger Karger A lélek egészségkönyve című munkáját forrásul használva a következő pontokban foglalhatjuk össze:

Az ezoterikus gondolkodás a világban uralkodó félelemmel, reménytelenséggel és tudatvesztéssel magyarázza legitimitását. Az ezekre adott válasza viszont problematikus, mert nem a bajok megoldására törekszik, hanem csak az azoktól való szorongás enyhítésére. Kissé sarkítva azt is mondhatnánk: „Attól, hogy néhányan összeülnek a körben, hogy az atomfenyegetettségen elmeditáljanak, a szorongató politikai és ökológiai problémák nem oldódnak meg."

A megígért javulás nagyon gyakran nem következik be. Ezért az érintettet teszik felelőssé, aki még nem elég érett a gyógyulásra, vagy nem tett meg mindent a javulás érdekében. Ez önbizalomvesztést, csalódottságot, értéktelenségi és kudarcérzést vált ki a szenvedőben.

Az ezoterikus terapeuták jelentős része tudatosan mellőzi a hagyományos orvoslás módszereit. Ennek következtében gyakran nem ismernek fel időben létező zavarokat, vagy téves diagnózist állítanak fel, és félrekezelik a beteget.

Mivel a módszerek többségét nem vetették alá objektív vizsgálatoknak, a beteg nem tudja a kezelés elején, hogy mit vállal fel. Teljesen kiszolgáltatja magát a terapeutának, aki rendszerint nem képzett pszichoterapeuta, ezért manipulálhatóvá válik, és a kezelés eredménye is kérdéses.

A sikertelen esetekről nem készül semmiféle dokumentáció, ezért azokat úgy kezelik, mintha nem is lennének. A legtöbb pszichiátriai klinikán több olyan beteget kezelnek, akiknek sérüléséhez valamilyen ezoterikus eljárás is hozzájárult!

áfe Bizonyos meditációs technikák olykor a vallásos hit megzavarásához vezetnek. Ez olyan helyzetet teremthet, amely miatt ugyancsak pszichoterápiás kezelés válik szükségessé.

Az ezoterikus gyakorlatokat olykor csak egyetlen lépés választja el az okkult praktikáktól.

Ha viszont olyan ember kezd el okkult módszerekkel foglalkozni, aki érzelmileg labilis, vagy valamilyen pszichés megbetegedéstől szenved, akkor ez a szerencsétlen párosítás akár az öngyilkosságig is hajthatja az érintettet. A nemzetközi sajtó gyakran göngyölít fel ilyen eseteket.

ÁLTALÁNOS SZEMPONT!

Bármilyen eljárásról is legyen szó, semmit se próbáljunk ki addig, amíg hiteles, objektív forrásokban utána nem jártunk a módszer hatásmechanizmusának, mellékhatásainak és tudományos elfogadottságának!

CSAK ÓVATOSAN!

A fentiek fényében tehát legyünk nagyon körültekintőek, amikor ki akarunk próbálni valamit, amiről egyik-másik ismerősünk lelkesen számol be! Próbáljunk meg minél több objektív forrást felkeresni a módszerrel kapcsolatosan, ugyanis csak így lehetünk teljes mértékben tudatában annak, hogy mit vállalunk fel! Ha pedig a legkisebb bizonytalanság is felmerül bennünk, inkább forduljunk más megoldások felé! Éppen elég megbízható és megalapozott eljárás létezik ahhoz, hogy ne kelljen mindent feltennünk egy lapra, amely aztán hosszú távú testi vagy lelki károkat okozhat számunkra.

Mihalec Gábor

relaxáció, ezoterika, inga

2006-05-10 11:42:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop