Hirdetés

Progresszív izomrelaxáció

A progresszív izomrelaxáció módszerének kidolgozása Edmund Jacobson (1885-1976), európai származású, Amerikába kivándorolt belgyógyász, egyetemi tanár nevéhez fűződik…

relaxáció, izomrelaxáció, lazítás |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):33-35   Celsus Kft. | Mihalec, G.

A progresszív izomrelaxáció módszerét Jacobson a következő felismerésekre építette:

Az ember testi és lelki feszültsége között összetett kölcsönhatás áll fenn.

Azok az izmok, amelyeket rövid időre megfeszítenek, lazítás után ellazultabbá válnak, mint a megfeszítés előtt voltak.

A testi ellazultság az ember lelkiállapotára is hatással van.

Az erős izomfeszesség lelki feszültséggel is együtt jár. Ugyanez fordítva is igaz: a lelki feszültség nem állhat fenn tartósan, ha a test ellazult állapotba kerül.

Ennek a módszernek számtalan pozitív hatása van az ember testére-lelkére. Ezeket tekintjük át.

Lelki és érzelmi megterhelések

A rendszeresen relaxálóknak nagyobb a lelki és érzelmi teherbírásuk, mint azoknak, akik nem végeznek ilyen gyakorlatokat. Egy vizsgálat során érzelmileg erősen megterhelő filmet nézettek végig relaxáló és ezt nem végző emberekkel. A rendszeresen lazítók a film nézése közben jelentősen kevesebb stresszreakciót produkáltak, mint társaik.

Kísérletek egész sora bizonyítja, hogy a progresszív izomrelaxációban jártas emberek fájdalomtűrő képessége sokkal nagyobb, illetve a fájdalom szubjektíven átélt intenzitása jóval kisebb náluk, mint azoknál, akik nem lazítanak.

Szorongásos megbetegedések

A módszer megalkotója is beszámolt olyan esetekről, amikor a progresszív izomrelaxáció segített szorongásos panaszok kezelésében, az újabb kutatások pedig ezt sokszorosan alátámasztották.

Ne feledjük! A beteges szorongások tünetmentessé válásához nem elég csupán relaxálni. Ezekben az esetekben a legjobb eredményeket a viselkedésterápia módszereivel érik el, amelyeknek kiegészítésére alkalmazzák a relaxációt.

Egy vizsgálatba Michelson és munkatársai 88 pánikrohamos, agorafóbiás - tömegtől, nyilvános helyektől rettegő - beteget vontak be. Egy részük rendszeresen relaxált, a többiek nem. Minden betegnek megmérték a vérnyomását és a pulzusszámát a szorongásukról való beszélgetés előtt, alatt és után. Előtte semmilyen különbség nem volt a két csoport adatai között, közben és utána viszont határozottan jobb eredményeket mutattak azok a betegek, akik gyakorlottak voltak a progresszív izomrelaxációban.

Átdolgozott lazítás

Jacobson módszerét többször is átdolgozták, ám az újítások nem érintették a módszer alapjait, csupán egyszerűsítették a gyakorlatokat, hogy rövidebb idő alatt, egyszerűbben, de ugyanolyan eredménnyel érhessük el a kívánt ellazult állapotot.

Fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapítás legkülönbözőbb területein végeztek vizsgálatokat a progresszív izom-relaxáció alkalmazásával. A legkecsegtetőbb adatokat azok a kutatások hozták, amelyek az izomrelaxációnak a fejfájásra gyakorolt hatását vizsgálták.

Több kutató szerint a progresszív izomrelaxáció az egyik leghatékonyabb módszer a krónikus, feszültség okozta fejfájás kezelésére. Olyan kutatásokat is végeztek, amelyekben összehasonlították a progresszív izomrelaxáció és az autogén tréning hatását a fejfájásra.

Érdekes: a vizsgálatok során kiderült, hogy a progresszív izomrelaxáció hatékonyabb módszer a fejfájás kezelésére, mint az autogén tréning.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a migrénes fejfájások kezelésében az izomrelaxáció egyedüli alkalmazása nem bizonyult hatékonynak, csak más viselkedésterápiai módszerekkel kombinálva segített.

A migrénes fejfájások kezelésénél elmondottaknál lényegesen jobb eredményeket tudhat magáénak a progresszív izomrelaxáció a hát- és derékfájások kezelésében. Az izomrelaxációval kezelt betegek jelentős javulást mutattak a fájdalomérzet és a gyógyszerfogyasztás csökkenésében, valamint olyan tevékenységeket is el tudtak látni, amelyekre korábban a fájdalom miatt nem voltak képesek.

Szuggesztív és vallásfilozófiai elemek nélkül

A progresszív izomrelaxáció tudatosan nélkülöz minden szuggesztív és vallási-filozófiai elemet. Ez a pont különösen megnyugtató azok számára, akik attól tartanak, hogy valamilyen hipnotikus vagy szuggesztív erő hatására elveszítik a kontrollt önmaguk felett. A módszer kidolgozása során Jacobson már-már kínosan ügyelt arra, hogy csakis az izmok megfeszítéséből és ellazításából létrejövő fiziológiai változásokra építse eljárását. Hasonló gondossággal óvakodott attól, hogy a szigorú tudományosság útjáról letérve, valamilyen vallási vagy filozófiai befolyást engedjen módszerében érvényesülni.

Magas vérnyomás

Jacobson több mint száz esetről számolt be, amelyben a magas vérnyomást progresszív izomrelaxáció segítségével magas klinikai hatékonysággal sikerült kezelnie. Ezt a hatást azóta vizsgálatok tucatjai erősítették meg.

Különösen érdekesek azok a vizsgálatok, amelyekben több eljárás hatását hasonlították össze. Alkalmaztak progresszív izomrelaxációt, stresszkezelő tréninget és egy sor pszichológiai eljárást. Kezdetben minden kezelt beteg jó eredményeket mutatott, amikor azonban egy hat hónappal későbbi kontrollon ismét megmérték a vérnyomásukat, a csökkenés csak azoknál bizonyult tartósnak, akik progresszív izomrelaxációt alkalmaztak.

Az ő esetükben a vérnyomás értéke átlagosan 17,8/9,7 Hgmm értékkel alacsonyabb volt, mint a kezelés kezdetén.

Alvási zavarok

Az alvási zavaroknak nagyon sok fajtája van. Az eddigi vizsgálatok azt az eredményt mutatják, hogy az izomrelaxáció csak az úgynevezett primer alvási zavarok- nem szervi vagy idegrendszeri megbetegedés másodlagos következményei - kezelésében hatékony.

Ezen a területen klasszikusnak számít Borkovec és Fowles vizsgálata. Ők 37 olyan egyetemistát kezeltek progresszív izomrelaxációval, akiknek elalvási nehézségeik voltak. A kezelés végére a betegek elalvási ideje 46 percről átlagosan 25 percre csökkent!

Miért éppen ezt válasszuk?

Világszerte a leggyakrabban alkalmazott módszerek egyike, valamint tudományosan egátfogóbban megvizsgált és igazolt relaxációs eljárás. A kísérletek eredményei megerősítik és hitelesítik az eljárás hatékonyságát és megbízhatóságát.

Gyakorlatai egyszerűek, hatásuk azonnal érezhető. Olyan mozdulatokból áll, melyek jelentős részét mindennapi életünkben is elvégezzük munkánk, szabadidős tevékenységünk vagy sportolás során. Mivel itt valóságos fiziológiai változásokról van szó, a hatás azonnal érezhetővé válik. A rendszeres gyakorlás során a hatás erősödik, de nem kell hetekig gyakorolni ahhoz, hogy megérezzük a változás első jeleit.

Érdekesség! Az eljárás hatásosságát példázza talán az a tény is, hogy a progresszív izomrelaxációt tették Amerikában a haditengerészet hivatalos módszerévé, mellyel a katonák bevetés előtt és alatt a félelmüket, feszültségüket csökkentették.

Mihalec Gábor
relaxáció, izomrelaxáció, lazítás

2006-11-13 12:16:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop