Hirdetés

Belső óránk - Egészséges bioritmus, takarékos élet...

Az idős vidéki emberek napjainkban is hajnalban kelnek, és sötétedés után nem sokkal térnek nyugovóra. Kevés gépet használnak, háztartásuk régies, de megbízhatóan működő. Nem csoda, hogy áramfogyasztásuk tíz év alatt sem éri el egy városi ember egyéves értékét. A takarékos, bioritmus szerinti életmód azonban nem csak pénztárcakímélő, de pozitívan hat az egészségre is...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):18-19   Celsus Kft. | Váczi, G.

Minden ember - sőt minden élőlény - rendelkezik „belső órával”, egy olyan génbeágyazott programmal, mely többek közt meghatározza az alvásigényt, az alvás és az ébrenlét idejének váltakozását, a szervezet működési rendjét, szabályát.

A BELSŐ ÉS KÜLSŐ ÓRA ÖSSZHANGJA

A belső óra a külső órával - a Föld mozgásából fakadó nappal-éjszaka váltakozásával - összhangban működik: a mikrokozmosz - az egyén - és a makrokozmosz - a világegyetem - e tekintetben is analóg egymással.

A szervezeten belüli körforgás, a vérnyomás, a fájdalomszint és a pulzus számának napszakonkénti változása, a bioritmus azonban modern világunkban már nincs összhangban az életritmusunkkal, a megváltozott élettérhez igazított életvitelünkkel.

Belső óránk, genetikai programunk szerint reggel hat óra körül kellene felébrednünk. Szervezetünk szorgalmazza is az ébredést, csökken a vér melatonin-szintje, emelkedik a vérnyomásunk, a testhőmérsékletünk, s növekszik a pulzusszámunk is. Az ébredést gyorsítja a torna, az élénkítő meleg-hideg vizes zuhany, illetve a könnyű reggeli. Figyelmünk, koncentrációs képességünk 7 órára áll be a nappali tevékenység végzéséhez szükséges éberségi szintre.

FONTOS! Biológiai óránk normális működését negatívan befolyásolja a reggeli feketekávé vagy más élénkítő-szer, s az irántuk érzett vágy csak azt bizonyítja, hogy szervezetünk belső órája elromlott, bioritmusunk felborult. Délre a szervezet vörösvértestkoncentrációja is eléri a maximális értéket, s hasznosítja a legtöbb felvehető oxigént. Fokozódik a légzés ritmusa, a testhőmérséklet és a pulzusszám egészen délután négy óráig tovább növekszik. Ezt követően már a nyugalomra, a pihenésre készül a szervezet, csökken a reakcióképesség, érzékenyebbé válunk a fájdalomra, emelkedik a vér melatoninszintje, egyre álmosabbá válunk.

A felnőttek közül sokan igényelnék a délutáni pihenést, de ez az alvásszükséglet a felborult bioritmus, a gyenge állóképesség, az egészségtelen napirend és a környezeti ártalmak miatt jelentkezik. Általában délután kettő és négy óra között kellene a legaktívabbnak lennünk.

A BIORITMUS CSAPDÁJA, A LÉTRONTÁS ÁRA

Az ember abnormális élőlény, mivel társadalmi, közösségi elvárások miatt képes felborítani szervezete egészséges működését. Persze ezt a borulást nem tragikusan éli meg, sokkal inkább büszkeséggel eltelve, hiszen sikerült legyőzni eredendő fizikai akadályait, az éjt nappallá tette, szórakozásának, éjszakai műszakjának színterévé. Az éjszakai életmód, a mesterséges fényben töltött hosszabb idő azonban nem csak az egészséges bioritmust borítja fel, de negatívan befolyásolja az immunrendszer működését is. A daganatos megbetegedések növekedésében is szerepe van belső óránk rendszeres elállítódásának; az éjszakázással, tévézéssel, számítógép-használattal, munkával, éjszakai evészettel-ivászattal növekszik szervezetünk károsanyag-terhelése, fokozódik a stressz, s az átalvást kívánó kínzó gondok sem oldódnak meg. A civilizációs virrasztás jelentős energiatöbbletet kíván: amíg régen este tíz órakor eloltották a gázlámpákat, beszüntették az utcai világítást, addig a mai nagyvárosokban ilyenkor kezdődik az élet...

Egyértelműen káros az egészségre az elalvást nehezítő éjszakai tévézés, de még a késő esti olvasás is. Az éjszakázó ember idegrendszere sérülékennyé válik, állóképessége csökken, fizikailag, pszichikailag kevésbé terhelhető, mint a bioritmusa szerint élő embertársa. Sajnos a gyermekeket és a fiatalokat is veszélyeztetjük, mert az éjszakázás a szemükben a felnőttek kiváltsága, s ők mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb teljes értékűen részt vehessenek a felnőttek világában. A bajok gyökere ebben a generációs problémában keresendő...

Nem gondolunk arra, hogy a kint és a bent tökéletesen összefügg, s ha bent, önmagunkban megváltoztatunk valamit, kvázi: helyretesszük a biológiai óránkat, az kint is érezteti a hatását, a kinti világ bioritmusa is változni fog. A 21. században már csak az menthet meg minket a pusztulástól, ha tevékenyen részt veszünk önmagunk és párhuzamosan környezetünk alakításában.

CSENDESPIHENŐ...

Nyáron a déli országokban 14 órától sziesztáznak az emberek; itt a külső és a belső világ összhangja megkívánja ezt. Nálunk a kórházakban, óvodákban egész évben tartanak kettő és négy óra között csendespihenőt. A délutáni alvásnak a gyerekek esetében lehet igazán pozitív hatása. A kisgyermekek - és az idős emberek -bioritmusa megkívánja a több pihenést, szervezetük alvás közben intenzívebben fejlődik, illetve regenerálódik.

AZ ÉLET EGYSZEREGYE

Sokan talán úgy gondolják, belső órájuk pontosítása csak csendes, vidéki életmód vállalásával sikerülhet. Biztos, hogy a városok zajától, koszától távolodva könnyebbé válik a helyzetünk, fogékonyabbak leszünk a természet hívására, s jobban mentesülhetünk a mesterséges világ negatív hatásaitól.

NE FELEDJÜK! A „pusztai kivonulás” azonban nem oldja fel a belső világunkba ivódott s a televízió segítségével életben tartott mesterséges miliőt; hamar visszakívánkozunk a városba. De hogyan lehet a mesterséges „belső” embert a mesterséges világban felszámolni, hogyan lehet természetesen élni a mesterséges körülmények, a kosz és a zaj társaságában? A megvalósításban segítségünkre lehet a napirend, az egészséges, a bioritmusunkhoz igazodó táplálkozás, a rendszeres mozgás és a televízió száműzése. Íme:

  • Szabaduljunk meg a televíziókészüléktől, vagy zárjuk el egy szekrénybe, s a kulcsot dugjuk el!
  • Az ébresztőórát húzzuk fel reggel hatra! Mindaddig csörgessük, amíg magunktól fel nem ébredünk!
  • Kezdjük a napot félórás intenzív tornával; gimnasztikázzunk, ha tehetjük, fussunk a szabadban! Utána vegyünk váltott hőmérsékletű zuhanyt!
  • Mindig ugyanakkor reggelizzünk, igyunk bőségesen, de kerüljük a feketekávét!
  • Mindig ugyanakkor ebédeljünk, inkább szerényebben, mint bőségesen! Ebéd előtt hasznos a testedzés.
  • Ha szervezetünk megkívánja, napközben pihenjünk, de fél óránál ne többet!
  • Este hat után már ne együnk; vacsorára gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk!
  • Este ne tornázzunk, ne tévézzünk, foglalkozzunk inkább a családdal, partnerünkkel!
  • Lefekvés előtt egy órával hagyjunk magunknak időt meditációra, elmélkedésre, fürdésre!
  • Tíz órakor mindig térjünk nyugovóra, de előtte alaposan szellőztessünk! A redőny, a sötétítőfüggöny s a jó nyílászáró-szigetelés segítheti az elalvást.

A takarékos, bioritmus szerinti életmóddal nem csak energiát spórolhatunk, de meghosszab-bíthatjuk életidőnket is.

Váczi Gábor

2006-01-08 15:32:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop